Korzár logo Korzár

Uvarte si vášeň, nech má valentínska noc svoju moc

Recepty pre zamilovaných.

(Zdroj: FOTOLIA)

Mnohým potravinám sa pripisujú afrodiziakálne účinky. Aj keď sú vedci väčšinou skeptickí a relevantné dôkazy príliš neponúkajú, dôležitejšie sú zážitky ľudí.

Niekomu stačí pohár vína, v inom splanie vášeň, ak zacíti sladkú vôňu vanilky alebo čokolády.

Alebo na vás bude mať povzbudivé účinky jedlo, ktoré vám pripomenie prvé rande s milovanou osobou, pritom to pokojne mohol byť hamburger.

Keď budete chcieť svojho partnera na Valentína prekvapiť, nemusí byť stôl celý ružový a prehýbajúci sa pod ťarchou srdiečok rôzneho druhu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Radšej ho prekvapte tým, že prídete skôr domov z práce, že navaríte večeru, deti postráži babička a vy si budete môcť pozrieť dobrý film a v pokoji sa najesť.

Vzťah utužia spoločné zážitky, ktoré sa vám vynoria, keď začnete pochybovať o prítomnosti lásky. Uvarte si spoločne dobrú večeru, veď nie nadarmo sa hovorí, že láska prechádza cez žalúdok.

Kačacie prsia na víne s figami

Pripravte si: kačacie prsia, čierne korenie, soľ, čerstvé figy, balzamikový ocot, sladké zemiaky, smotana, maslo, cukor

Psia opláchneme, okoreníme a osolíme z oboch strán. Rozpálime panvicu s lyžicou oleja a prsia sprudka opečieme, aby sa mäso uzavrelo. Preložíme ich na pekáč a dopečieme vo vyhriatej rúre. Po pár minútach mäso vyložíme a do výpeku vhodíme sladké zemiaky, jablká pokrájané na kolieska a pečieme domäkka.

SkryťVypnúť reklamu

Na panvici rozohrejeme cukor, keď začne karamelizovať vhodíme doň figy. Keď sú dostatočne obalené v karameli, pridáme pár kvapiek balzamika a zalejeme červeným vínom. Necháme vyvariť vodu. Zo zredukovanej omáčky vyberieme figy, ak je to potrebné prepasírujeme ju a zjemníme kúskom masla.

Na tanieri prsia rozkrájame na tenké plátky, obložíme upečenými zemiakmi a jablkami a prelejeme omáčkou. Dozdobíme karamelovými figami, vetvičkou rozmarínu a granátovým jablkom.

Jahodová polievka

Pripravte si: vaničku jahôd, vanilkový lusk, práškový cukor, mandľové mlieko, šľahačka, griotka, citrónová šťava, mäta

Jahody očistíme od stopiek a rozkrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca a zalejeme pohárom vody. Jahody dusíme, kým sa nezačnú rozpadávať. K poduseným jahodám prilejeme tri poháre mandľového mlieka, pridáme cukor podľa vlastných preferencií a cukornatosti samotných jahôd a z vanilkového lusku semienka. Premiešame a na záver zahustíme dvoma lyžicami pudingu. Dostaneme konzistenciu polievky, ktorú ešte ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Prilejeme lyžicu griotky a pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Podávame vychladenú, s kopčekom šľahačky, ozdobenú mätou.

SkryťVypnúť reklamu


Šampanské želé s ovocím

Pripravte si: vyhladenú fľašu šampanského, dve hrste bobuľového ovocia, šesť plátkov želatíny, jahodový džús

Želatínu namočíme v studenej vode a počkáme pár minút, kým napučí. Medzitým si v hrnci rozohrejeme malý pohár šampanského a deci jahodového džúsu. Odstavíme z ohňa a do ešte teplej zmesi vložíme želatínu, ktorú miešaním úplne rozpustíme. Prilejeme zvyšok šampanského a opatrne premiešame, aby sa zachovalo čo najviac viditeľných bubliniek. Do vysokých pohárov na stopke navrstvíme bobuľové ovocie a zalejeme pripravenou zmesou. Necháme stuhnúť najmenej dve hodiny v chladničke. Ak sa nám podarilo miešať opatrne, zostanú v pohári viditeľné bublinky a na povrchu sa spraví vrstva bielej peny, takže bude na nerozoznanie, či sa obsah pohára dá vypiť alebo zjesť.

Čili srdiečkové praclíky

Pripravte si: pohár vody, tri rovnaké poháre hladkej múky, pol kávovej lyžičky soli, dve polievkové lyžice oleja, lyžicu cukru, balíček sušeného droždia, tretinu pohára jedlej sódy, čili vločky, hrubozrnná soľ, vajíčko na potretie

Z vody, múky, soli, oleja, cukru a droždia vypracujeme hladké cesto. Necháme ho prikryté na teplom mieste zdvojnásobiť objem. Po vykysnutí z cesta tvarujeme šúľky, ktoré na plechu vyformujeme do tvaru srdiečok. Necháme pol hodinu kysnúť. V hrnci zvaríme tri litre vody a jedlú sódu. Odležané praclíky varíme vo vode približne desať sekúnd, vyberáme, necháme odkvapkať a uložíme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hrubozrnnou soľou a zľahka poprášime čili vločkami. Pečieme osem minút pri teplote 220 stupňov.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 681
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 498
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 081
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 153
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 463
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 323
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 269
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu