Korzár logo Korzár
Sobota, 22. september, 2018 | Meniny má Móric
Nájdete nás na webe

Uvarte si vášeň, nech má valentínska noc svoju moc

Recepty pre zamilovaných.

(Zdroj: FOTOLIA)

Mnohým potravinám sa pripisujú afrodiziakálne účinky. Aj keď sú vedci väčšinou skeptickí a relevantné dôkazy príliš neponúkajú, dôležitejšie sú zážitky ľudí.

Niekomu stačí pohár vína, v inom splanie vášeň, ak zacíti sladkú vôňu vanilky alebo čokolády.

Alebo na vás bude mať povzbudivé účinky jedlo, ktoré vám pripomenie prvé rande s milovanou osobou, pritom to pokojne mohol byť hamburger.

Keď budete chcieť svojho partnera na Valentína prekvapiť, nemusí byť stôl celý ružový a prehýbajúci sa pod ťarchou srdiečok rôzneho druhu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Radšej ho prekvapte tým, že prídete skôr domov z práce, že navaríte večeru, deti postráži babička a vy si budete môcť pozrieť dobrý film a v pokoji sa najesť.

Vzťah utužia spoločné zážitky, ktoré sa vám vynoria, keď začnete pochybovať o prítomnosti lásky. Uvarte si spoločne dobrú večeru, veď nie nadarmo sa hovorí, že láska prechádza cez žalúdok.

Kačacie prsia na víne s figami

Pripravte si: kačacie prsia, čierne korenie, soľ, čerstvé figy, balzamikový ocot, sladké zemiaky, smotana, maslo, cukor

Psia opláchneme, okoreníme a osolíme z oboch strán. Rozpálime panvicu s lyžicou oleja a prsia sprudka opečieme, aby sa mäso uzavrelo. Preložíme ich na pekáč a dopečieme vo vyhriatej rúre. Po pár minútach mäso vyložíme a do výpeku vhodíme sladké zemiaky, jablká pokrájané na kolieska a pečieme domäkka.

Na panvici rozohrejeme cukor, keď začne karamelizovať vhodíme doň figy. Keď sú dostatočne obalené v karameli, pridáme pár kvapiek balzamika a zalejeme červeným vínom. Necháme vyvariť vodu. Zo zredukovanej omáčky vyberieme figy, ak je to potrebné prepasírujeme ju a zjemníme kúskom masla.

Na tanieri prsia rozkrájame na tenké plátky, obložíme upečenými zemiakmi a jablkami a prelejeme omáčkou. Dozdobíme karamelovými figami, vetvičkou rozmarínu a granátovým jablkom.

Jahodová polievka

Pripravte si: vaničku jahôd, vanilkový lusk, práškový cukor, mandľové mlieko, šľahačka, griotka, citrónová šťava, mäta

Jahody očistíme od stopiek a rozkrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca a zalejeme pohárom vody. Jahody dusíme, kým sa nezačnú rozpadávať. K poduseným jahodám prilejeme tri poháre mandľového mlieka, pridáme cukor podľa vlastných preferencií a cukornatosti samotných jahôd a z vanilkového lusku semienka. Premiešame a na záver zahustíme dvoma lyžicami pudingu. Dostaneme konzistenciu polievky, ktorú ešte ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Prilejeme lyžicu griotky a pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Podávame vychladenú, s kopčekom šľahačky, ozdobenú mätou.


Šampanské želé s ovocím

Pripravte si: vyhladenú fľašu šampanského, dve hrste bobuľového ovocia, šesť plátkov želatíny, jahodový džús

Želatínu namočíme v studenej vode a počkáme pár minút, kým napučí. Medzitým si v hrnci rozohrejeme malý pohár šampanského a deci jahodového džúsu. Odstavíme z ohňa a do ešte teplej zmesi vložíme želatínu, ktorú miešaním úplne rozpustíme. Prilejeme zvyšok šampanského a opatrne premiešame, aby sa zachovalo čo najviac viditeľných bubliniek. Do vysokých pohárov na stopke navrstvíme bobuľové ovocie a zalejeme pripravenou zmesou. Necháme stuhnúť najmenej dve hodiny v chladničke. Ak sa nám podarilo miešať opatrne, zostanú v pohári viditeľné bublinky a na povrchu sa spraví vrstva bielej peny, takže bude na nerozoznanie, či sa obsah pohára dá vypiť alebo zjesť.

Čili srdiečkové praclíky

Pripravte si: pohár vody, tri rovnaké poháre hladkej múky, pol kávovej lyžičky soli, dve polievkové lyžice oleja, lyžicu cukru, balíček sušeného droždia, tretinu pohára jedlej sódy, čili vločky, hrubozrnná soľ, vajíčko na potretie

Z vody, múky, soli, oleja, cukru a droždia vypracujeme hladké cesto. Necháme ho prikryté na teplom mieste zdvojnásobiť objem. Po vykysnutí z cesta tvarujeme šúľky, ktoré na plechu vyformujeme do tvaru srdiečok. Necháme pol hodinu kysnúť. V hrnci zvaríme tri litre vody a jedlú sódu. Odležané praclíky varíme vo vode približne desať sekúnd, vyberáme, necháme odkvapkať a uložíme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hrubozrnnou soľou a zľahka poprášime čili vločkami. Pečieme osem minút pri teplote 220 stupňov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  2. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  5. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  6. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  7. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  8. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  9. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  10. Najužitočnejšia appka
  1. Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku
  2. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste
  6. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  7. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  8. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  9. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  10. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  1. Najužitočnejšia appka 16 865
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 15 830
  3. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 974
  4. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 582
  5. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 7 089
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 344
  7. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 6 017
  8. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 5 008
  9. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 4 070
  10. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 2 811

Téma: Recepty


Článok je zaradený aj do ďalších tém Jedlo, Recepty z Korzára, recepty

Neprehliadnite tiež

Cesta do zoo je hanbou Košíc, myslia si turisti i miestni

Komusi došla trpezlivosť a skrášlil ju nápisom.

Prehľad kandidátov na primátorov všetkých miest na východe

Pozrite si, kto sa bude uchádzať o priazeň voličov.

Medzi susedmi došlo k ostrému konfliktu, jeden z nich tasil slzný plyn

Po potýčke medzi dedinčanmi prišli na miesto záchranári i polícia.

Susedia sa spojili a za desať dní vynovili schátraný podchod

Vďaka monumentálnej maľbe na stenách vyrástol orech aj pagaštan.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Fico je späť, ako prvého vytrestá Kisku

Keď treba zmasakrovať ústavu, vždy sa nájde koalícia ochotných.

Stĺpček Petra Schutza

Pozícia Mayovej je už neudržateľná

Nepodarený summit významne zvyšuje pravdepodobnosť brexitu bez dohody.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop