Korzár logo Korzár
Štvrtok, 30. jún, 2022 | Meniny má Melánia

Uvarte si vášeň, nech má valentínska noc svoju moc

Recepty pre zamilovaných.

(Zdroj: FOTOLIA)

Mnohým potravinám sa pripisujú afrodiziakálne účinky. Aj keď sú vedci väčšinou skeptickí a relevantné dôkazy príliš neponúkajú, dôležitejšie sú zážitky ľudí.

Niekomu stačí pohár vína, v inom splanie vášeň, ak zacíti sladkú vôňu vanilky alebo čokolády.

Alebo na vás bude mať povzbudivé účinky jedlo, ktoré vám pripomenie prvé rande s milovanou osobou, pritom to pokojne mohol byť hamburger.

Keď budete chcieť svojho partnera na Valentína prekvapiť, nemusí byť stôl celý ružový a prehýbajúci sa pod ťarchou srdiečok rôzneho druhu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Radšej ho prekvapte tým, že prídete skôr domov z práce, že navaríte večeru, deti postráži babička a vy si budete môcť pozrieť dobrý film a v pokoji sa najesť.

Vzťah utužia spoločné zážitky, ktoré sa vám vynoria, keď začnete pochybovať o prítomnosti lásky. Uvarte si spoločne dobrú večeru, veď nie nadarmo sa hovorí, že láska prechádza cez žalúdok.

Kačacie prsia na víne s figami

Pripravte si: kačacie prsia, čierne korenie, soľ, čerstvé figy, balzamikový ocot, sladké zemiaky, smotana, maslo, cukor

Psia opláchneme, okoreníme a osolíme z oboch strán. Rozpálime panvicu s lyžicou oleja a prsia sprudka opečieme, aby sa mäso uzavrelo. Preložíme ich na pekáč a dopečieme vo vyhriatej rúre. Po pár minútach mäso vyložíme a do výpeku vhodíme sladké zemiaky, jablká pokrájané na kolieska a pečieme domäkka.

SkryťVypnúť reklamu

Na panvici rozohrejeme cukor, keď začne karamelizovať vhodíme doň figy. Keď sú dostatočne obalené v karameli, pridáme pár kvapiek balzamika a zalejeme červeným vínom. Necháme vyvariť vodu. Zo zredukovanej omáčky vyberieme figy, ak je to potrebné prepasírujeme ju a zjemníme kúskom masla.

Na tanieri prsia rozkrájame na tenké plátky, obložíme upečenými zemiakmi a jablkami a prelejeme omáčkou. Dozdobíme karamelovými figami, vetvičkou rozmarínu a granátovým jablkom.

Jahodová polievka

Pripravte si: vaničku jahôd, vanilkový lusk, práškový cukor, mandľové mlieko, šľahačka, griotka, citrónová šťava, mäta

Jahody očistíme od stopiek a rozkrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca a zalejeme pohárom vody. Jahody dusíme, kým sa nezačnú rozpadávať. K poduseným jahodám prilejeme tri poháre mandľového mlieka, pridáme cukor podľa vlastných preferencií a cukornatosti samotných jahôd a z vanilkového lusku semienka. Premiešame a na záver zahustíme dvoma lyžicami pudingu. Dostaneme konzistenciu polievky, ktorú ešte ponorným mixérom rozmixujeme dohladka. Prilejeme lyžicu griotky a pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Podávame vychladenú, s kopčekom šľahačky, ozdobenú mätou.

SkryťVypnúť reklamu


Šampanské želé s ovocím

Pripravte si: vyhladenú fľašu šampanského, dve hrste bobuľového ovocia, šesť plátkov želatíny, jahodový džús

Želatínu namočíme v studenej vode a počkáme pár minút, kým napučí. Medzitým si v hrnci rozohrejeme malý pohár šampanského a deci jahodového džúsu. Odstavíme z ohňa a do ešte teplej zmesi vložíme želatínu, ktorú miešaním úplne rozpustíme. Prilejeme zvyšok šampanského a opatrne premiešame, aby sa zachovalo čo najviac viditeľných bubliniek. Do vysokých pohárov na stopke navrstvíme bobuľové ovocie a zalejeme pripravenou zmesou. Necháme stuhnúť najmenej dve hodiny v chladničke. Ak sa nám podarilo miešať opatrne, zostanú v pohári viditeľné bublinky a na povrchu sa spraví vrstva bielej peny, takže bude na nerozoznanie, či sa obsah pohára dá vypiť alebo zjesť.

Čili srdiečkové praclíky

Pripravte si: pohár vody, tri rovnaké poháre hladkej múky, pol kávovej lyžičky soli, dve polievkové lyžice oleja, lyžicu cukru, balíček sušeného droždia, tretinu pohára jedlej sódy, čili vločky, hrubozrnná soľ, vajíčko na potretie

Z vody, múky, soli, oleja, cukru a droždia vypracujeme hladké cesto. Necháme ho prikryté na teplom mieste zdvojnásobiť objem. Po vykysnutí z cesta tvarujeme šúľky, ktoré na plechu vyformujeme do tvaru srdiečok. Necháme pol hodinu kysnúť. V hrnci zvaríme tri litre vody a jedlú sódu. Odležané praclíky varíme vo vode približne desať sekúnd, vyberáme, necháme odkvapkať a uložíme na plech. Potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme hrubozrnnou soľou a zľahka poprášime čili vločkami. Pečieme osem minút pri teplote 220 stupňov.

Recepty

Súvisiace témy: recepty, Recepty z Korzára, Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Škrty robia aj ľudia s vyššími príjmami. Kto obmedzuje čo?
  2. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  3. Na čo nezabudnúť, ak plánujete na leto malé i väčšie výlety
  4. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  5. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  6. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  7. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine
  8. Špičková starostlivosť aj pre detských pacientov
  1. Mladá nádej Slovenska. Pracoval aj pre americkú armádu
  2. V zateplenom dome je o päť stupňov menej. Ušetríte stovky eur
  3. Vychádza nový časopis pre šikovné ruky a útulný domov
  4. Stredoškoláci z Trnavy vyražajú na Shell Eco-marathon
  5. Ďalší ekologický krok BILLA
  6. Vysoké Tatry: Úrazovosť v horách narastá
  7. Orange poskytne návštevníkom Pohody najlepšiu sieť
  8. V slovenskom Atose sa pracuje skvelo. Potvrdil to aj prieskum
  1. Slovenské oplátky ocenil aj svet. Receptúru pozná jeden človek 12 144
  2. Štyri veci, vďaka ktorým lepšie zvládnete infláciu 10 041
  3. Leto v Čechách a na Morave: Tipy na výlety v susednej krajine 9 097
  4. Djerba: odlišná príchuť dovolenky v Tunisku 8 378
  5. Čítajte odomknuté články na mobile, počítači a aj v tablete 3 776
  6. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk 3 251
  7. Vyhrajte letnú dovolenku s víkendovým vydaním denníka SME 3 167
  8. Analytik Horňák: Niektorí výrobcovia budú musieť znížiť ceny 2 965

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Pštrosy v písku
  2. Andrij Pylypenko: Trvalo zatvorené
  3. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne?
  4. Soňa Bulbeck: Ale aj tak sú všetci iba amatéri v šklbaní...
  5. Štefan Vidlár: Vova boy, dokonaj boj
  6. Kristína Jakubičková: Kráľovná zdravých raňajok
  7. Ján Raclavský: Slepí kresťanskí bojovníci
  8. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 029
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 7 692
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 6 403
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 4 183
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 053
  6. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 131
  7. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 066
  8. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 2 642
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Pštrosy v písku
  2. Andrij Pylypenko: Trvalo zatvorené
  3. Martin Greguš: Ministerka Remišová s notebookom s nalepeným heslom na obrazovke...Je toto normálne?
  4. Soňa Bulbeck: Ale aj tak sú všetci iba amatéri v šklbaní...
  5. Štefan Vidlár: Vova boy, dokonaj boj
  6. Kristína Jakubičková: Kráľovná zdravých raňajok
  7. Ján Raclavský: Slepí kresťanskí bojovníci
  8. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  1. Soňa Bulbeck: Ako šklbú turistov inde... 9 029
  2. Juraj Kumičák: Ako Rusi veľkú vojnu vyhrali... (časť IVa) 7 692
  3. Vanda Tuchyňová: Svedectvo bývalého krajského predsedu OĽANO v Žiline 6 403
  4. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku) 4 183
  5. Jozef Černek: Turecko, letecky s dvomi deťmi, časť prvá - cesta tam 4 053
  6. Michal Feik: Čo spôsobí Matovičov balíček 3 131
  7. Andrej Kiska: Pomôžme Cigánom dostať sa tam, kam tak mnohí chcú. 3 066
  8. Andrej Šverha: Pohodovo Okolo Balatonu 2 642
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 42. - Arktída - Príbeh havárie vzducholode Italia podľa priameho účastníka Běhounka
  2. Lívia Hlavačková: Týždenne zjete jednu kreditku v podobe mikroplastov
  3. Jiří Ščobák: Ruské straty budú o 20 000 mŕtvych vyššie, než uvádza Ukrajina (analýza situácie na bojisku)
  4. Jiří Ščobák: Bude Ukrajina po vojne prosperovať? A my s ňou?
  5. Jiří Ščobák: Skepsia okolo kryptomien: Ktoré kryptomeny naozaj nie sú pre začiatočníkov?
  6. Monika Nagyova: Nebyť matkou je úžasné
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 41. - Arktída - Roald Amundsen, Umberto Nobile a Expedícia Norge - 1926
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 40. - Arktída - Expedícia MacMillan s účasťou amerického letectva z roku 1925

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu