Polievka z pečených paradajok a cesnaku
Potrebujeme: 2 lyžice olivového oleja, 1,5 kg čerstvých paradajok, 2 veľké červené cibule, 1 celý cesnak, 4,5 hrnčeka kuracieho vývaru alebo bujónu, 0,5 hrnčeka sušených paradajok, 2 lyžice paradajkového pretlaku, 4 lyžičky sušených byliniek (napríklad oregano a petržlenovú vňať), soľ a mleté čierne korenie
Grilované syrové hrianky: 1 francúzsku bagetu, 12 plátkov cheddaru, 12 plátkov goudy, 3 lyžice roztopeného masla, soľ a mleté čierne korenie
Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Dva veľké plechy vyložíme alobalom a pokvapkáme ho polovicou oleja. Paradajky prekrojíme na polovicu, cibuľu olúpeme a rozštvrtíme. Z cesnaku odkrojíme vrch, ale koreň aj šupku necháme. Pripravenú zeleninu poukladáme reznou stranou hore, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a mletým čiernym korením a pečieme 40 minút. Cesnak po upečení vytlačíme zo šupiek a spolu s paradajkami, sušenými paradajkami, bylinkami, kuracím vývarom a pretlakom dáme do hrnca na polievku. Prilejeme aj šťavu z plechov. Všetko necháme prevrieť, odstavíme a ponorným mixérom rozmixujeme do požadovanej konzistencie. Ak chceme polievku redšiu, prilejeme zovretú vodu alebo vývar. Dochutíme soľou a korením.
Z francúzskej bagety odkrojíme 24 tenkých koliesok. Na polovicu z nich poukladáme plátky goudy aj cheddaru, posypeme troškou korenia a prikryjeme druhou polovicou koliesok. Dáme rozohriať gril na strednú teplotu a medzitým potrieme vrch hrianok roztopeným maslom. Poukladáme ich na gril potretou stranou dole, zaťažíme ich na vrchu plechom z rúry a necháme ich piecť 3 - 4 minúty. Plech dáme dole, bagety opäť potrieme maslom a otočíme na opačnú stranu na ďalšie 3 - 4 minúty. Podávame ako prílohu k polievke.
Zdroj: panningtheglobe.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.