Pravoslávni veriaci dnes oslavujú narodenie Ježiša Krista. A v mnohých domácnostiach budú na stoloch možno aj tieto typické jedlá.
Pôstna hubová mačanka
Potrebujeme: 200 g sušených húb, hlávku cesnaku, šťavu z nakladanej kyslej kapusty, maslo, hladkú múku, korenie, soľ
Postup: Huby si najskôr musíme namočiť, aby zmäkli. Potom ich vyžmýkame a nožom prekrojíme na menšie kusy.
Do pripraveného hrnca dáme asi 2 litre vody, pol litra šťavy z naloženej kyslej kapusty, huby a pridáme nadrobno narezaný cesnak. Všetko spolu varíme, kým huby nebudú hotové.
Potom si v druhom menšom hrnci roztopíme maslo, pridáme asi jeden a pol lyžice hladkej múky a popražíme ju a zalejeme asi decilitrom studenej vody. Kto chce môže namiesto vody použiť mlieko.
Vlejeme to do hrnca s hubami a na záver všetko dochutíme soľou a korením.
Jucha s papcunom
Potrebujeme: 1,5 l kapustovej vody, 3 väčšie zemiaky, huby, klobásu, soľ, mleté čierne korenie, rascu, mletú červenú papriku, 2-3 strúčiky cesnaku
Na papcun: 250g hrubej múky, soľ, 1 vajce
Postup: Do šťavy z kyslej kapusty pridáme trochu vody a dáme do nej klobásu, zemiaky pokrájane na kocky a huby. Varíme, kým suroviny nezmäknú.
Potom si v kastróle urobíme zápražku z masti alebo oleja a asi dvoch lyžíc hladkej múky, do ktorej pridáme posekaný cesnak, rascu a červenú papriku.
Zápražku zalejeme studenou vodou aby sa nezrazila a vlejeme ju do polievky. Necháme spolu zavrieť asi minútu a odstavíme.
Na papcun si na doske pripravíme tuhé cesto, ktoré potom nastrúhame na strúhadle a uvaríme zvlášť vo vriacej osolenej vode a každý si môže naložiť na tanier podľa toho, akú hustú polievku chce.
Gugeľ podľa Dominky Novotnej
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, olej, 2 cibule, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie, bravčovú masť, strúhanku, kyslé mlieko alebo kyslú smotanu
Postup: Surové zemiaky ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Prebytočnú vodu trochu scedíme. Na oleji opražíme dozlatista jednu cibuľu a pridáme trochu mletej červenej papriky. Cibuľu s paprikou pridáme do zemiakov. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Hrniec s pokrievkou vymastíme masťou, vysypeme strúhankou a vlejeme pripravené zemiaky. Ak nemáte hrniec, môžete použiť plech, ale radšej menší a vyšší. Prikryjeme ho a dáme do rúry na 200 stupňov a pečieme cca 1 hodinu. Podávame s druhou opraženou cibuľkou a kyslým mliekom alebo smotanou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.