Tekvica
Je hádam najtypickejším jesenným plodom. Nemusíte ju konzumovať len ako fádny prívarok, ale stále väčšiu popularitu má najmä maslová tekvica a odroda veľkoplodej tekvice – hokkaidó. Dajú sa z nich pripraviť desiatky jedál na sladko, slano i štipľavo. Tekvica môže poslúžiť ako surovina do jedla či koláča, príloha, ale aj ako hlavné jedlo.
Gaštany
Keď v parkoch začnú na zem padať pichľavé gule, je to nezvratný dôkaz toho, že je tu jeseň. No kým tými nejedlými môžete potešiť deti a spoločne si vytvoriť milé jesenné dekorácie, nezabudnite si zaobstarať aj jedlý variant týchto plodov. Okrem klasického pečenia či výroby gaštanového pyré si skúste urobiť napríklad pečené gaštany so zemiakmi či gaštanovo-šošovicovú polievku.
Huby
Tohtoročná jeseň hubačke mimoriadne praje. Takže okrem prechádzky v lese si môžete urobiť parádne zásoby zavarených, zmrazených či sušených húb. Huby majú v sebe veľa prospešných látok a vedci sú presvedčení, že zvyšujú aktivitu protirakovinových buniek až stonásobne a zabraňujú rastu samotného nádoru.
Hrušky a jablká
Aká by to bola jeseň bez týchto dvoch ovocných zázrakov? Sú plné vitamínov a bez problémov si vzájomne konkurujú. S ich pomocou vytvoríte sladké dobroty, ale sú aj skvelým doplnkom slaných pokrmov.
Zdravé bobule
Šípky a trnky pomáhajú zdraviu aj kráse. Zber šípok je vyvrcholením bylinárskej sezóny. Ich osviežujúca chuť je v čajoch nenahraditeľná a nič nepomôže pri zotavovaní z nachladnutia a chrípky viac ako ich odvar.
Plnou a rafinovanou chuťou sa môžu pochváliť trnky. Keď po prvých silnejších mrazoch začnú drobné slivôčky na trnke mäknúť, je najlepší čas na ich zber.
Kapusta
Kapusta je jednou z najobľúbenejších jesenných plodín. Patrí medzi najzdravšie potraviny na svete, a preto by ste nemali zanevrieť na zvyky našich starých mám, ktoré si vždy na jeseň naložili do sudov dostatok kapusty. Okrem toho, že budete mať vždy pripravenú zásobu, budete mať po ruke aj jej šťavu, ktorá pozitívne pôsobí na črevnú mikroflóru podporuje tvorbu krvi, upraví vysoký tlak a pomáha so stresom a únavou.
Tekvicová polievka Jardu Žídeka
Na túto lahodnú jesennú polievku potrebujeme:
Tekvicu, 1 PL cukru, 4 PL masla, 3 dl sladkej smotany, 1 cibuľu – šalotku, 1 liter kuracieho alebo zeleninového vývaru, soľ, tymian, čierne korenie čerstvo mleté, štipku čerstvo nastrúhaného muškátového orieška, 2 PL tekvicového oleja.
Postup: Tekvicu nakrájame na kocky, dáme do pekáča, na vrch položíme niekoľko vetvičiek tymianu, pridáme maslo, posypeme cukrom, okoreníme a v rúre upečieme do mäkka na 180 °C. Mali by ste ju piecť cca 30 – 40 minút.V hrnci si necháme rozpustiť trochu masla, na ktorom orestujeme pokrájanú cibuľu. Pridáme upečenú tekvicu, prilejeme kurací vývar a necháme variť. Prilejeme trošku sladkej smotany a pridáme také 2 „oriešky“ masla, rozmixujeme ponorným mixérom. Polievku osolíme, okoreníme a pridáme muškátový oriešok. Pokvapkáme tekvicovým olejom a pridáme na vrch niekoľko pražených tekvicových semienok.

Krémová gaštanová polievka
Potrebujeme: 2 PL olivového oleja, 2 PL masla, 1 cibuľu nakrájanú najemno, mletý koriander, 2 kusy stonkového zeleru nakrájaného na plátky, 750 g olúpaných jedlých gaštanov, 1 l kuracieho vývaru, 2 PL vína, 125 ml smotany na varenie, soľ, mleté čierne korenie
Postup: V hrnci roztopíme maslo s olejom, osmažíme cibuľu, pridáme koriander – asi štvrť lyžičky a asi minútu miešame. Vlejeme vývar, pridáme plátky zeleru a gaštany. Varíme tak dlho, až kým sa gaštany takmer nerozvaria. Polievku rozmixujeme, pridáme 2 lyžice vína, smotanu a dáme späť na oheň. Povaríme, kým sa smotana nezredukuje, dochutíme soľou a korením.

Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.