Prebytočné kilá zmiznú a ešte si aj pochutíme, ak v obchodoch zalovíme po bezvaječných produktoch z tvrdej semolinovej pšenice. Najzdravšie sú ale tie z celozrnnej múky.
Hlavnou zásadou je, aby sme si cestovinovú pochúťku pripravili „al dente". V žiadnom prípade si v snahe o štíhlu líniu nemôžeme dovoliť uvariť ich úplne do mäkka. Trošku tvrdšie sú naviac nielenže chutnejšie, ale podľa odborníkov z nich máme dlhšie pocit zasýtenia a cukry z nich sa nám pomalšie vstrebávajú do krvi. Celozrnné cestoviny v sebe navyše obsahujú vitamíny skupiny B, ale aj minerálne látky ako zinok, železo a magnézium. Veľmi priaznivo pôsobia aj na naše trávenie.
Je úplne logické, že pri chudnutí nestačí len zvoliť vhodný typ potravín, ale je nevyhnutnosťou obmedziť aj ich množstvo. Zabudnúť preto musíme na kopcovito naplnené taniere a naraz môžeme skonzumovať nie viac ako 150 gramov cestovín.
Ak sa snažíte chudnúť, dôležité je pre vás sledovať glykemický index jednotlivých potravín. O jeho výške rozhoduje obsah cukru v potravine a čím je vyšší, tým je to pre nás horšie. Pri klasických cestovinách jeho hodnota dosahuje číslo 55, bezvaječné majú 50 a celozrnné už len 37.
Pár chutných receptov pre inšpiráciu:
Zdravím sršiace zeleninové cestoviny
Potrebujeme: celozrnné cestoviny, papriku, paradajku, cibuľu, uhorku, horčicu, biely jogurt, soľ, čierne korenie, vegetu
Príprava: Všetku zeleninu si nakrájame na drobno. Cestoviny uvaríme v slanej vode "al dente". Zmiešame ich so zeleninou, lyžičkou horčice a jogurtom. Osolíme a okoreníme podľa chuti.
Špenátové cestoviny
Potrebujeme: celozrnné cestoviny, mrazený špenát, vhodnejší je ale samozrejme čerstvý, cesnak, dve vajíčka, olej, vegetu, soľ, cibuľu, čierne korenie, sójovú omáčku, tvrdý syr, maslo
Príprava: Uvaríme si cestoviny. Na oleji dozlatista opražíme pokrájanú cibuľu, pridáme okorenený špenát s cesnakom, trošku vody a podusíme. Zapekaciu misu vytrieme maslom, dáme do nej cestoviny a na ne uložíme vrstvu špenátu. Vajíčka vyšľaháme spolu s nastrúhaným syrom a vylejem na špenát. Necháme zapiecť približne 20 minút.
Cestovinová omeleta
Potrebujeme: celozrnné cestoviny, olivový olej, mladú cibuľku, dve vajíčka
Príprava: Uvaríme si približne 100 gramov cestovín. Na olivovom oleji si opražíme dve mladé nakrájané cibuľky, pridáme soľ a čierne korenie. Cestoviny vložíme do panvice a premiešame. Zalejeme rozšľahanými vajíčkami. Nemiešame, len necháme chvíľu opiecť a po chvíli obrátime a pečieme aj z druhej strany.
Autor: nit
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.