Korzár logo Korzár

Kuchár pracujúci v Rakúsku: Vegetu tu nepoznajú, varíme zo šišiek, sena a trávy

V kuchyni zažil aj hádzanie panvíc.

Pavol Krištof pracuje už 14 rokov v rakúskej reštaurácii v Tirolsku.Pavol Krištof pracuje už 14 rokov v rakúskej reštaurácii v Tirolsku. (Zdroj: archív)

Košičan PAVOL KRIŠTOF pracuje v gastre viac ako 30 rokov. Predtým, než odišiel do Rakúska, pracoval aj v reštauráciách v Košiciach či v Tatrách. Pred takmer 14 rokmi neodchádzal do zahraničia len kvôli zárobku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Výplata sa ešte dala zniesť. Horšie bolo, že veľa práce sa v gastronómii na Slovensku robilo načierno. Ďalšou vecou bolo vybavenie kuchyne. V čase, keď som odchádzal, to bolo na veľmi slabej úrovni.“ Úplne mu vtedy nevyhovovala ani dostupnosť a kvalita surovín, s ktorými v reštauráciách varili.

SkryťVypnúť reklamu

Príprava jedál v rakúskom Tirolsku, kde v súčasnosti pôsobí, je podľa neho najmä o lokálnych surovinách. Ako príklad uvádza bryndzu. „U nás viete kúpiť aj veľmi kvalitnú bryndzu, ale aj takú, z ktorej neurobíte nič, je to samá voda. Často sa v slovenských reštauráciách varilo z druhotriednych potravín. Tu som zvyknutý variť z lokálnych surovín. Z dediny máme mäso, zemiaky, sirupy, takmer všetko je domáce. "

Na Slovensku sa podľa neho kvalita reštaurácií zlepšuje, no rozdiely, najmä vo výplate kuchárov, sú stále značné. Nerozumiem tomu, lebo ceny jedál aj vstupov sú podobné v Rakúsku aj na Slovensku, len výplata nie.“

Mali ste k vareniu blízko už od detstva alebo ste sa k tomu dostali postupne?

Pri mame som sa motal v kuchyni odmala. Pamätám si, že už vtedy som chcel byť kuchárom a aj som stále hovoril, že keď vyrastiem, tak sa ním stanem. Sníval som, že budem pracovať ako lodný kuchár. Možno som to videl v nejakých filmoch a zapáčilo sa mi to. Nakoniec som sa na loď nedostal a už sa asi nedostanem.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo? Je ťažké dostať sa ako kuchár na loď?

Skôr sa to tak prirodzene vyvinulo. Keď som skončil obchodnú akadémiu v Košiciach, išiel som na vojnu. Po návrate už bola revolúcia. V 90. rokoch nebolo ľahké dostať sa ako kuchár na loď, ani teraz to nie je ľahké, ostal som však pracovať doma. Neskôr som odišiel do Nemecka na ostrov Borkum v Severnom mori, ale nikdy som na mori nepracoval, bolo to na pevnine. Na chvíľu som sa ešte na Slovensko vrátil a teraz to už bude 14. rok, odkedy pracujem v rakúskom Tirolsku v obci Kals am Grossglockner.

Súvisiaci článok Vodič autobusu: Už mám odísť a teta mi volá, nech ju počkám, že ešte platí pri pokladni Čítajte 

Vo filmoch či súťažiach o varení vyzerá táto profesia veľmi náročná a stresujúca. Pri niektorých súťažiach či filmoch mám pocit, že tvorcovia chcú, aby ten stres z kuchyne až prešiel na diváka. Čo naozaj znamená byť kuchárom? Je to skôr fyzicky alebo mentálne náročná práca?

SkryťVypnúť reklamu

Povedal by som, že je to tak 50 na 50. V kuchyni sa nerobia osemhodinové zmeny ako je to pri mnohých iných povolaniach. Človek tam strávi od desať do 16 hodín. Keď varíte doma pre štyroch ľudí, pripravujete jedno jedlo. Ale keď vám do reštaurácie príde naraz 40 až 50 ľudí a každý chce niečo iné, jeden hlavné jedlo, druhý predjedlo, je dôležitá organizácia a vtedy je to veľký tlak.

Ako to v kuchyni vyzerá, keď príde aj 50 objednávok za veľmi krátky čas?

Pracujem v hoteli, ktorý má kapacitu 70 ľudí a k tomu máme aj reštauráciu, kde chodí jesť rovnaký počet ľudí. Odkedy prídem ráno o ôsmej do práce, pripravuje sa len večera. Máme päťchodové menu, ktoré tvorí šalát, predjedlo, polievka, hlavné jedlo a dezert. Hoteloví hostia si vyberajú z troch jedál - mäsité, bezmäsité, prípadne rybu.

Reštaurácia nie je každý večer plná, ale od šiestej máme rezervácie napríklad pre 50 ľudí plus ďalších 70 ľudí v hoteli, ktorý je v súčasnosti plný. Keď o šiestej začnú chodiť hostia a pri stole s piatimi si každý vyberie niečo iné, je to najmä o organizácii v kuchyni. Objednávky si treba vedieť rozdeliť. Každý kuchár má svoje pracovné miesto a vie, čo má robiť. Dôležité je najmä načasovanie, ktoré jedlo má ísť kedy a toto treba riešiť doslova na minúty.

Každý kuchár má svoju úlohu, napríklad jeden robí omáčky a ďalší prílohy?

Áno. Ja momentálne pripravujem studené a teplé predjedlá a mám tiež na starosti výdaj. Kolega má na starosti prípravu mäsa, ďalší má šaláty alebo dezerty.

Čo je najťažšie?

Z môjho pohľadu je to asi výdaj, pretože to treba precízne riadiť. Patrí k tomu aj dokončovanie tanierov a ich ozdobovanie. Ak prídu ku stolu štyria ľudia, jeden si vyberie predjedlo, druhý chce napríklad len polievku, treba to zorganizovať. Nemôžete doniesť na stôl jednému hosťovi predjedlo tak, aby sa zvyšní traja na neho pozerali. Musíte pokrm servírovať všetkým naraz. Keď máme v objednávke štyri stejky, pričom jeden má byť well done, medium či medium rare, je to o organizácii, s čím začať skôr, pretože ich nemôžete dať na gril všetky naraz. Ďalší človek si k tomu objedná rybu, ktorá sa pripravuje kratšie ako stejk. Najlogickejšie je začať od prípravy suroviny, ktorá sa robí najdlhšie.

Predstavujem si to tak, že kuchári musia byť v takejto špičke aj zladení a možno sa predtým trochu spoznať a zistiť, kto akým tempom pracuje.

Dobrá kuchyňa je o dobrom kolektíve, musíte sa zohrať a vedieť sa na seba spoľahnúť. Keď to v kuchyni nefunguje, môže sa stať, že sa na niečo zabudne a jedna surovina odstaví celý stôl. Inak sa dlho čaká, prídu ďalšie objednávky a už je tam stres.

Už máte účet? Prihláste sa.
Dočítajte tento článok s predplatným Korzar.sk
Odomknite článok za pár sekúnd cez SMS predplatné za 5 € každý mesiac.
Pošlite SMS s textom CAEJD na číslo 8787.
Zaplatením potvrdíte oboznámenie sa s VOP a Zásadami OOÚ.
Najobľúbenejšie
Prémium bez reklamy
2 ,00 / týždenne
Prémium
1 ,50 / týždenne
Štandard
1 ,00 / týždenne
Ak nebudete s predplatným SME.sk spokojný, môžete ho kedykoľvek zrušiť.

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  4. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  5. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  1. Dajte zabrať vášmu mozgu, preverí ho Tréning pamäti
  2. Dubaj: Viac než letovisko – priestor pre život a investície
  3. Ako zvládnuť krádež či stratu dokladov na dovolenke bez stresu
  4. Prečo les potrebuje aj výrub, nie len ochranu
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  6. Letná háčkovaná móda a kúsok mora u vás doma
  7. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie
  8. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory
  1. Expert varuje: Takto vás podvodníci oberú o všetky úspory 12 939
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 7 002
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 4 474
  4. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 3 321
  5. Firmy otvorene o tom, kam AI pustia a kam už nie 2 730
  6. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 2 589
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 1 889
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 1 576
  1. Miro Jankes: Oneskorený júnový výber z fotiek 2025
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy?
  3. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Mám po tridsiatke, hypotéku, malé dieťa, veľa práce a už dnes viem, že dôchodok bude problém
  4. Ivan Čáni: Zvoľme si nového, skutočného prezidenta! Ten súčasný zradil, keď sa dobrovoľne degradoval z hlavného veliteľa ozbrojených síl na radového vojaka.
  5. Marek Tocimák: Tajné Stroje
  6. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  7. Elena Antalová: Keď sa nám pán prezident vrátil z Devínskeho hradu
  8. Vladimír Krátky: Vám musí jeΩať chalani, vám musí jeΩať .
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 377
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 333
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 049
  4. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 831
  5. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 395
  6. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 006
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 956
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 507
  1. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  2. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  3. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  4. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  5. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  6. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  7. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  8. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Miro Jankes: Oneskorený júnový výber z fotiek 2025
  2. Matúš Radusovsky: Biela pena na mede – Znak kvality alebo dôvod na obavy?
  3. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Mám po tridsiatke, hypotéku, malé dieťa, veľa práce a už dnes viem, že dôchodok bude problém
  4. Ivan Čáni: Zvoľme si nového, skutočného prezidenta! Ten súčasný zradil, keď sa dobrovoľne degradoval z hlavného veliteľa ozbrojených síl na radového vojaka.
  5. Marek Tocimák: Tajné Stroje
  6. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  7. Elena Antalová: Keď sa nám pán prezident vrátil z Devínskeho hradu
  8. Vladimír Krátky: Vám musí jeΩať chalani, vám musí jeΩať .
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 22 377
  2. Věra Tepličková: Vážený pán premiér 8 333
  3. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii 6 049
  4. Daniel Guľaš: Hlina preberá štafetu opozičného lídra. PS stagnuje a stráca momentum 5 831
  5. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 395
  6. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene 5 006
  7. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny! 4 956
  8. Dávid Polák: Pohoda je v pohode, nebláznite. 4 507
  1. Marcel Rebro: Majú dvadsaťštyri. Namiesto vysokej školy žijú v diere na fronte a eliminujú Rusov.
  2. Roman Kebísek: Po vyše sto rokoch preložili z francúzštiny životopis Štúra od Turcerovej
  3. Marcel Rebro: "Nas mnogo": Od Stalingradu po Bachmut — 80 rokov tej istej ruskej taktiky
  4. Monika Nagyova: Ako ma rozplakala umelá inteligencia
  5. Marcel Rebro: Fico pomáha Putinovi. Slováci pomáhajú Ukrajine.
  6. Věra Tepličková: Trenčín alebo Stará Bystrica? Kde by ste radšej strávili sobotný večer... ?
  7. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  8. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu