Šošovicová polievka so zemiakmi a zeleninou
Potrebujeme: dve šálky šošovice, dva zemiaky, jednu mrkvu, jednu cibuľu, kúsok údeného mäsa, lyžicu oleja, štyri strúčiky cesnaku, lyžicu paradajkového pretlaku, soľ, mleté čierne korenie, červenú papriku a majoránku
Postup: Vo veľkom hrnci zahrejeme olej a opražíme na ňom cibuľu dosklovita. Pridáme cesnak a o minútu neskôr aj údené a mrkvu pokrájanú na kolieska. Zaprášime červenou paprikou a červeným korením a zalejeme dostatočným množstvom vody. Povaríme pätnásť minút a primiešame šošovicu. Opäť necháme chvíľu variť, keď bude šošovica ešte nie úplne uvarená, môžeme do polievky pridať aj zemiaky.
Dobre premiešame, necháme pod pokrievkou variť, kým všetky suroviny zmäknú. Z hotovej polievky odoberieme jednu tretinu, ktorú rozmixujeme a vrátime späť do hrnca, to nám zabezpečí jej hustotu bez pridania múky. Na záver dochutíme pretlakom, soľou a majoránkou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.