Losos s jahodovo-bazalkovou glazúru
Potrebujeme na glazúru: 1 lyžicu olivového oleja, 1,5 lyžice posekanej cibule, 1 pokrájaný strúčik cesnaku, 1 hrnček mrazených alebo čerstvých jahôd, 1 lyžicu medu alebo javorového sirupu, 1 lyžicu octu (ryžového), 1/2 lyžice dijonskej horčice, štipka kôpru, 4 - 6 posekaných lístkov bazalky
Na lososa: 1 - 2 porcií lososa po 120 g, soľ a mleté čierne korenie
Ako prílohu: čerstvý špenát alebo inú listovú zeleninu, plátky jahôd, červenú cibuľu, avokádo, opekané slnečnicové semiačka alebo iné opečené orechy a semiačka, rozmrvený feta alebo kozí syr
Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a plech s mriežkou vymažeme. Cibuľu a cesnak necháme zmäknúť na oleji, potom pridáme jahody, med alebo javorový sirup, ryžový ocot a horčicu. Keď jahody zmäknú, vmiešame kôpor a bazalku. Glazúru rozmixujeme dohladka a trocha z nej odložíme.
Lososa osolíme a okoreníme z oboch strán, pomocou štetca potrieme glazúrou z oboch strán, položíme na plech kožou dole a dáme do rúry na 10 - 15 minút, kým nebude na vidličku mäkký. Podávame na šaláte z listovej zeleniny, plátkov jahôd, natenko pokrájanej červenej cibule, avokáda, semiačok, orechov a trochou feta alebo kozieho syra. Na vrch pokvapkáme zvyškom glazúry.
Zdroj: sumptuousspoonfuls.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.