Zázvorový chai
Potrebujeme: 5 - 7,5 cm kúsok zázvoru, 2 lyžičky celého čierneho korenia, 1 - 3 celé klinčeky, 2 celé škorice, 8 - 10 kúskov celého kardamómu, 2 litre vody
Na dokončenie: čaj podľa výberu (napríklad rooibos, čierny, zelený…), mlieko alebo smotanu, cukor, med alebo sirup na osladenie
Postup: Zázvor ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a dáme do hrnca. Kardamóm rozpučíme v mažiari, prípadne lyžicou alebo plochou stranou noža a spolu s ostatnými surovinami (okrem tých na dokončenie) ho pridáme k zázvoru. Zalejeme vodou, ktorú privedieme k varu, potom plameň znížime, hrniec zakryjeme a necháme pomaly variť asi 30 minút. Odstavíme a pre ešte silnejšiu chuť necháme koreniny lúhovať v zakrytom hrnci asi 4 hodiny. Chai precedíme do zatvárateľného pohára alebo iného hrnca a skladujeme v chladničke.
Pred podávaním naplníme šálku do polovice alebo dvoch tretín vylúhovaným chaiom, pridáme mlieko alebo smotanu a podľa chuti prihodíme vrecúško s čajom. Dáme zohriať na sporák alebo do mikrovlnky a po vylúhovaní čajového vrecúška dosladíme,
Zdroj: sumptuousspoonfuls.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.