Jablkový mrežovník
Potrebujeme: 450 g polohrubej múky, 200 g tuku na pečenie, jeden prášok do pečiva, 150 g práškového cukru, dve vajíčka, dva balíčky škoricového cukru, kilo jabĺk
Postup: Jablká očistíme, odstránime jadrovník a nastrúhame na hrubom strúhadle. Nastrúhané jablká zmiešame so škoricovým cukrom a odložíme bokom. Múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme tuk, vajíčka a spracujeme cesto. Na pol hodinu ho odložíme do mrazničky. Vychladnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Prvú polovicu rozvaľkáme do tvaru formy, v ktorej budeme piecť koláč. Cesto rozprestrieme do formy a naň rozložíme jablká, ktoré priebežne žmýkame od prebytočnej šťavy. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme, narežeme pruhy a poukladáme ich na jablká do tvaru mriežky. Pečieme približne 40 minút na 180 stupňov Celzia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.