Hrachová polievka so slaninou
Potrebujeme: 2 polievkové lyžice (PL) olivového oleja, 100 g nakrájanej slaniny, 1 pokrájanú cibuľu, 1 veľkú na kúsky pokrájanú mrkvu, 2 strúčiky cesnaku, 1 PL čerstvého alebo 2 čajové lyžičky (ČL) sušeného tymianu, 2 - 3 ČL soli, mleté čierne korenie, 1 bobkový list, 450 g na kocky pokrájaných zemiakov, 300 g lúpaného sušeného hrachu, 1,75 l vody
Postup: Vo veľkom hrnci na olivovom oleji opečieme slaninu, cibuľu a mrkvu. Miešame, kým cibuľa úplne nezmäkne, potom pridáme cesnak, tymian, soľ, čierne korenie, bobkový list, zemiaky a hrach. Všetko zalejeme vodou, privedieme k varu, prikryjeme a na malom plameni necháme variť, kým hrach a zemiaky nebudú mäkké (asi 45 minút). Občas zamiešame. Polievku odstavíme z plameňa, vyberieme bobkový list a ponorným mixérom rozmixujeme. Podávať môžeme tak, ako je, alebo s jarnou cibuľkou či pažítkou, cesnakovými krutónmi či opečenou slaninou.
Zdroj: davidlebovitz.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.