Zázovorovo-karamelový koláč
Potrebujeme na zázvorové cesto: 225 g hladkej múky, 3/4 čajovej lyžičky (ČL) prášku do pečiva, 3/4 ČL soli, 1+3/4 ČL pletého zázvoru, 225 g hnedého cukru, 100 g ovsených vločiek, 170 g studeného masla, 65 g medu
Na karamelovú vrstvu: 400 g kondenzovaného mlieka, 185 g hnedého cukru, 115 g studeného masla, 70 g medu, 3/4 ČL soli, 1 ČL pasty z vanilkových semiačok (prípadne vanilkový extrakt alebo cukor), termometer na meranie teploty karamelu
Na čokoládovú polevu: 100 g čokolády na varenie, 1+1/2 ČL oleja
Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a štvorcový plech s hranou 23 cm vystelieme papierom na pečenie tak aby cez okraje prečnieval. Preosejeme si múku s práškom do pečiva, soľou a mletým zázvorom. Vmiešame cukor a ovsené vločky. Maslo s medom roztopíme a prilejeme k suchým surovinám. Hmotu natlačíme na dno plechu a dáme piecť na 20 - 25 minút dozlatista. Potom vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť.
Medzitým si v hrnci s hrubým dnom zmiešame kondenzované mlieko s hnedým cukrom, maslom a medom a miešame, kým sa všetko neroztopí a nespojí. Potom vezmeme silikónovú alebo gumenú stierku a miešame ňou počas varenia, kým hmota nedosiahne 110 stupňov. Dávame pozor, aby sa na dno nič nepripálilo. Po dosiahnutí správnej teploty pridáme zázvor, soľ a vanilku. Dobre zamiešame a vylejeme na vychladený základ. Povrch vyhladíme a necháme v chladničke odstáť 1 - 1,5 hodiny, alebo kým už z neho necítiť teplo.
Kým karamel chladne, vo vodnom kúpeli roztopíme za častého miešania čokoládu s olejom. Môžeme ju tiež rozpúšťať v mikrovlnke v 30-sekundových intervaloch, pričom po každom ju premiešame, až kým nevznikne hladká hmota. Čokoládou ozdobíme vrch vychladeného koláča. Krájame horúcim nožom.
Zdroj: cloudykitchen.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.