Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Lasagne verdi

Obľúbené talianske jedlo s trochou špenátu.

Lasagne verdi.Lasagne verdi. (Zdroj: Pexels/Alleksana)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lasagne verdi

Potrebujeme na cestoviny: 2 veľké vajíčka, 1/2 šálky (š) uvareného a posekaného špenátu, 1 čajovú lyžičku (ČL) olivového oleja, 1 ČL soli, 2 š múky

Na bešamelovú omáčku: 4 š mlieka, 120 g masla, 110 g múky, soľ, štipku muškátového orieška alebo škorice na chuť

Na bolonskú omáčku: 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo zmes hovädzieho a bravčového), 1 veľkú najemno nasekanú cibuľu, 2 ostrúhané a nadrobno pokrájané mrkvy, 2 olúpané, rozpoltené a pokrájané stopkové zelery, 2 polievkové lyžice (PL) olivového oleja, 2 plechovky krájaných paradajok, 1 malú plechovku paradajkového pretlaku, 1 š bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, podľa chuti aj mleté nové korenie alebo škoricu, 680 g parmezánu alebo zmesi talianskych syrov, smotanu alebo maslo na vrch

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Začneme bolonskou omáčkou, ktorá môže byť urobená aj dopredu. Zeler, cibuľu a mrkvu opražíme na oleji domäkka. Pridáme mäso a opečieme dohneda. Dochutíme koreninami, prilejeme víno a necháme ho zredukovať na polovicu. Potom pridáme paradajky a pretlak a zalejeme vodou tak, aby hladina omáčky vody bola od vrchu menej ako dva centimetre. Hrniec alebo panvicu takmer úplne prikryjeme a omáčku necháme variť pár hodín, kým nebude hustá. Po 2 až 3 hodinách dochutíme, ak je to nutné. Ak ju budeme robiť dopredu, preložíme ju rovno do nádoby do mrazničky. Ak ju budeme používať hneď, dáme bokom.

Na bešamelovú omáčku si najprv rozpustíme na panvici maslo. Za stáleho miešania pridáme múku a miešame, kým sa neuvarí. Postupne prilievame mlieko, kým nevznikne hladká a hustá omáčka. Dochutíme soľou a koreninami a dáme bokom.

SkryťVypnúť reklamu

Vajíčko zmiešame spolu so špenátom, múkou a soľou a vypracujeme cesto, ktoré by sa malo odlepovať od stien misky. Ideálne je pridávať múku postupne, aby cesto neostalo príliš suché. Preložíme ho na fóliou a necháme odpočívať 15 minút. Potom ho dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na tri časti a každú z nich postupne vyvaľkáme na tak tenko, ako sa len dá. Kým jednu časť vaľkáme, ostatné prikryjeme. Pláty cesta potom nakrájame na hrubé pásiky, ktoré položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Postupne ich krátko varíme v slanej vode, vyberieme na necháme osušiť.

Do zapekacej misy postupne vrstvíme jednotlivé zložky: na spodok dáme naberačku bešamelu, ktorú posypeme syrom, na to položíme cesto a zalejeme naberačkou bolonskej omáčky. Pokračujeme bešamelom, syrom, cestom atď., až kým nedosiahneme vrch nádoby. Poslednou vrstvou bude cesto posypané syrom a zakvapnuté smotanou. Na vrch môžeme poukladať aj malé kúsky masla. Pečieme v rúre, predhriatej na 190 stupňov asi 20 až 30 minút, alebo kým omáčka nezačne vrieť a syr sa úplne nerozpustí.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: tasteofbeirut.com

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 058
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 701
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 159
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 291
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 191
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 191
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 034
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 933
  1. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  2. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  3. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  6. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  7. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  8. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 777
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 876
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 613
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 168
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 804
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 621
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 155
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 811
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto

Ministerstvo vnútra nechce ukázať ich výstupy.


4
Mestský úrad Čadca.

Najväčšieho dlžníka domáci zrejme nepoznajú.


Pápež Lev XIV. pred inauguračnou omšou.

Lev XIV. sľúbil, že vynaloží všetko úsilie.


6
Predseda Hlasu Matúš Šutaj Eštok.

Prečítajte alebo vypočujte si najdôležitejšie správy.


  1. Martin Fronk: Park svätej Anny: Tam, kde spí čas a duša ticho dýcha
  2. Soňa Kallová: Slovenská železničná spoločnosť zvýšila cestovné v Tatrách o 400%. Pri kúpe v pokladni o 500%.
  3. Viktor Pamula: Stojím za Viktorom Vinczem.
  4. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  5. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  6. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  7. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  8. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 777
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 876
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 613
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 168
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 804
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 621
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 155
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 811
  1. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  2. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  3. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  4. Tupou Ceruzou: Pandemická
  5. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  6. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  7. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  8. Tupou Ceruzou: Krížovka

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu