Korzár logo Korzár
Štvrtok, 21. október, 2021 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Lasagne verdi

Obľúbené talianske jedlo s trochou špenátu.

Lasagne verdi.Lasagne verdi. (Zdroj: Pexels/Alleksana)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Lasagne verdi

Potrebujeme na cestoviny: 2 veľké vajíčka, 1/2 šálky (š) uvareného a posekaného špenátu, 1 čajovú lyžičku (ČL) olivového oleja, 1 ČL soli, 2 š múky

Na bešamelovú omáčku: 4 š mlieka, 120 g masla, 110 g múky, soľ, štipku muškátového orieška alebo škorice na chuť

Na bolonskú omáčku: 500 g mletého hovädzieho mäsa (alebo zmes hovädzieho a bravčového), 1 veľkú najemno nasekanú cibuľu, 2 ostrúhané a nadrobno pokrájané mrkvy, 2 olúpané, rozpoltené a pokrájané stopkové zelery, 2 polievkové lyžice (PL) olivového oleja, 2 plechovky krájaných paradajok, 1 malú plechovku paradajkového pretlaku, 1 š bieleho vína, soľ, mleté čierne korenie, podľa chuti aj mleté nové korenie alebo škoricu, 680 g parmezánu alebo zmesi talianskych syrov, smotanu alebo maslo na vrch

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Začneme bolonskou omáčkou, ktorá môže byť urobená aj dopredu. Zeler, cibuľu a mrkvu opražíme na oleji domäkka. Pridáme mäso a opečieme dohneda. Dochutíme koreninami, prilejeme víno a necháme ho zredukovať na polovicu. Potom pridáme paradajky a pretlak a zalejeme vodou tak, aby hladina omáčky vody bola od vrchu menej ako dva centimetre. Hrniec alebo panvicu takmer úplne prikryjeme a omáčku necháme variť pár hodín, kým nebude hustá. Po 2 až 3 hodinách dochutíme, ak je to nutné. Ak ju budeme robiť dopredu, preložíme ju rovno do nádoby do mrazničky. Ak ju budeme používať hneď, dáme bokom.

Na bešamelovú omáčku si najprv rozpustíme na panvici maslo. Za stáleho miešania pridáme múku a miešame, kým sa neuvarí. Postupne prilievame mlieko, kým nevznikne hladká a hustá omáčka. Dochutíme soľou a koreninami a dáme bokom.

Skryť Vypnúť reklamu

Vajíčko zmiešame spolu so špenátom, múkou a soľou a vypracujeme cesto, ktoré by sa malo odlepovať od stien misky. Ideálne je pridávať múku postupne, aby cesto neostalo príliš suché. Preložíme ho na fóliou a necháme odpočívať 15 minút. Potom ho dáme na pomúčenú dosku, rozdelíme na tri časti a každú z nich postupne vyvaľkáme na tak tenko, ako sa len dá. Kým jednu časť vaľkáme, ostatné prikryjeme. Pláty cesta potom nakrájame na hrubé pásiky, ktoré položíme na plech vyložený papierom na pečenie. Postupne ich krátko varíme v slanej vode, vyberieme na necháme osušiť.

Do zapekacej misy postupne vrstvíme jednotlivé zložky: na spodok dáme naberačku bešamelu, ktorú posypeme syrom, na to položíme cesto a zalejeme naberačkou bolonskej omáčky. Pokračujeme bešamelom, syrom, cestom atď., až kým nedosiahneme vrch nádoby. Poslednou vrstvou bude cesto posypané syrom a zakvapnuté smotanou. Na vrch môžeme poukladať aj malé kúsky masla. Pečieme v rúre, predhriatej na 190 stupňov asi 20 až 30 minút, alebo kým omáčka nezačne vrieť a syr sa úplne nerozpustí.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroj: tasteofbeirut.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  2. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  3. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  4. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  5. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  6. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  7. Šéf Accenture: Nie je nič nezvyčajné, že mám paralelne dva mítingy naraz
  8. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  1. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  2. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  3. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  4. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  5. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  6. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  10. QSI International School of Bratislava
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 23 041
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 086
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 165
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 820
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 804
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 721
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 339
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 282
  9. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 061
  10. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 046

Blogy SME

  1. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak anebo sedm pražských zastavení. Dnes první, všehochuť bez ladu a skladu (pragomix).
  2. Samuel Ivančák: Úvaha (nielen) o rozhlasových kvótach
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží
  4. Anton Kaiser: Florencia I.
  5. Ján Marton: Život ohrozujúce škodlivé potraviny ostávajú utajené v tabuľkách potravinovej správy. Takto môžeme pokapať ako myši.
  6. Zuzana Cascino: Keď bzučí poézia.
  7. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #20 - Vyšetrenia a kontroly počas domácej liečby
  8. Martin Šuraba: Dvojčatá z Osvienčimu
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 619
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 6 787
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 928
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 666
  5. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 5 547
  6. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 269
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 5 181
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 548
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Judita a Tomáš

Na jej verzii nesedeli nože, rany ani stopy krvi.


7 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Už niekoľko týždňov ide o najsledovanejší seriál.


a 2 ďalší 8 h

Blogy SME

  1. Miroslav Galovič: Stověžatá Praha trocha jinak anebo sedm pražských zastavení. Dnes první, všehochuť bez ladu a skladu (pragomix).
  2. Samuel Ivančák: Úvaha (nielen) o rozhlasových kvótach
  3. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží
  4. Anton Kaiser: Florencia I.
  5. Ján Marton: Život ohrozujúce škodlivé potraviny ostávajú utajené v tabuľkách potravinovej správy. Takto môžeme pokapať ako myši.
  6. Zuzana Cascino: Keď bzučí poézia.
  7. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #20 - Vyšetrenia a kontroly počas domácej liečby
  8. Martin Šuraba: Dvojčatá z Osvienčimu
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 619
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 6 787
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 928
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 666
  5. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 5 547
  6. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 269
  7. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 5 181
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 548
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop
Skryť Zatvoriť reklamu