Potrebujeme: 250 g pyré z hokkaido tekvice, 500 g špaldovej múky typu 1050, 1 polievkovú lyžicu (PL) cukru, 1 čajovú lyžičku soli, 7 g sušeného droždia, 50 g slnečnicových alebo tekvicových semiačok, 1 PL oleja, 200 ml vlažnej vody
Postup: Rozpoltenú, ošúpanú a vydlabanú tekvicu hokkaido dáme piecť do rúry rozohriatej na 200 stupňov na asi 20 minút, alebo kým nebude mäkká. Potom dužinu rozmixujeme na jemné pyré, z ktorého odoberieme potrebné množstvo. Múku, cukor, soľ, sušené droždie a semiačka spolu zamiešame, pridáme pyré, olej a vodu a vyhnetieme hladké cesto. Podľa potreby môžeme pridať viac múky alebo vody. Bochník preložíme do naolejovanej misky, prikryjeme fóliou a na teplom mieste necháme kysnúť asi hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Po uplynutí času doň buchneme päsťou, vyberieme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 9 rovnakých častí. Z nich vyformujeme menšie bochníčky, ktoré poukladáme na plech, prikryjeme a necháme na teplom mieste podkysnúť ďalších 30 minút. Medzitým predhrejeme rúru na 200 stupňov. Nakysnuté žemle pečieme asi 12 až 15 minút dozlatista.