Zapekané bataty s morčacou klobásou
Potrebujeme: 1/2 polievkovej lyžice (PL) tuku (masla, oleja alebo ghee), 1 na kocky nakrájaný stredne veľký batat, 3 - 4 šálky (š) špenátu, 225 g morčacej klobásy (prípadne 6 plátkov slaniny alebo 1 š na kocky nakrájanej šunky), 1/2 ks nadrobno pokrájanej malej červenej cibule, 1/2 ks nadrobno pokrájanej červenej papriky, 7 veľkých vajec, soľ a mleté čierne korenie, avokádo na plátky
Postup: Rúru zahrejeme na 180 stupňov a zapekaciu formu si vymažeme. Na panvici zahrejeme olej alebo ghee maslo, vhodíme batatové kúsky, zakryjeme a necháme dusiť asi 10 - 12 minút, kým trocha nezmäknú. Občas zamiešame. V druhej panvici opečieme morčaciu klobásu, pokiaľ je mäso surové, ak nie je, len ho rozmrvíme alebo pokrájame.
K batatom pridáme cibuľu a papriku a 3 - 4 minúty podusíme. Keď zmäknú, vhodíme špenát a necháme ho zvädnúť. Nakoniec primiešame klobásku, odstavíme a zmes premiestnime do zapekacej nádoby. V miske spolu vymiešame osolené a okorenené vajíčka, ktorými zalejeme prichystanú zmes. Vložíme do rúry na 16 - 18 minút, kým stred nestuhne. Nakoniec na vrch poukladáme plátky avokáda.
Poznámka: Zdravú zmes na morčaciu klobásu si môžete pripraviť aj doma zmiešaním 450 g mletého morčacieho mäsa s 1 čajovou lyžičkou (ČL) sušeného cesnaku, 1/2 ČL feniklu, 1 ČL talianskeho korenia, štipky kajenského, 1/2 ČL soli a 1/4 ČL mletého čierneho korenia.
Zdroj: therealfooddietitians.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.