Kuracie prsia s jablkovou barbecue omáčkou
Potrebujeme: 4 kuracie prsia bez kože a kostí, 1/4 šálky (š) olivového oleja, 3 veľké jablká (napr. Pink Lady alebo Honey Crisp), 2 polievkové lyžice (PL) rastlinného oleja, 1/2 š pokrájanej cibule, 2 PL hnedého cukru, 3 PL javorového sirupu, 2 PL dijonskej horčice, 1 š kečupu, 1/4 š jablčného octu, 1 čajovú lyžičku (ČL) kajenského korenia, 2 opečené a pretlačnené strúčiky cesnaku, 1/2 ČL soli aj korenia, 1 PL údenej papriky, 1/2 ČL škorice, 1/4 ČL mletého zázvoru, štipku mletých klinčekov, 1/4 š vody
Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Jablká ošúpeme, odjadierkujeme a pokrájame na asi dvojcentimetrové kúsky. Postriekame ich olejom, rozprestrieme na plech a dáme piecť , kým nezačnú karamelizovať (asi 20 až 25 minút). Keď sú jablká zľahka opečené, premiestnime ich do hrnca na sporák, pridáme cibuľu a opečieme ju dosklovita. Potom doložíme aj ostatné suroviny okrem vody, privedieme všetko k varu, plameň stíšime a necháme variť asi 15 minút. Odstavíme, necháme vychladnúť a rozmixujeme dohladka. Podľa potreby môžeme pridať vodu a ak chceme úplne hladkú konzistenciu, môžeme omáčku precediť cez jemné sito.
Kuracie prsia marinujeme v zmesi 1/2 š jablkovej barbecue omáčky a 1/4 š olivového oleja v chladničke 2 až 4 hodiny, pričom mäso občas otočíme na opačnú stranu. Z chladničky mäso vyberieme asi 30 minút pred pečením. Rúru si medzitým dáme rozohriať na 180 stupňov. Na plech dáme mäso aj s marinádou, prikryjeme fóliou a dáme do rúry na 45 minút. Po polhodine pečenia vylejeme šťavu, mäso potrieme barbecue omáčkou a vrátime na zvyšných 15 minút do rúry. Mäso sa však môže pripraviť aj v hrnci alebo na grile.
Zdroj: snowflakesandcoffeecakes.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.