Mrkvovo-zázvorová polievka s jogurtom
Potrebujeme: 2 polievkové lyžice (PL) olivového oleja, 1 pokrájanú cibuľu, 900 g olúpanej a nakrájanej mrkvy, 2 nakrájané stonkové zelery, 2 PL najemno posekaného čerstvého zázvoru (asi 5 cm kúsok), 3 najemno pokrájané strúčiky cesnaku, 2 odjadierkované a pokrájané jablká odrody Granny Smith, 2 čajové lyžičky (ČL) sušeného tymianu (alebo 1 PL čerstvého), 3 - 4 šálky (š) zeleninového vývaru, 2 PL jablčného octu, soľ a čierne korenie podľa chuti, 1/2 š bieleho jogurtu, 1 ČL javorového sirupu.
Postup: Cibuľu, mrkvu a zeler osolíme a okoreníme a opečieme na olivovom oleji vo veľkom hrnci tak, aby zelenina trocha zmäkla. Pridáme jablká, tymian, cesnak a zázvor, zakryjeme a za častého miešania varíme 15 minút, kým sa jablká nezačnú rozpadávať a zelenina nezačne hnednúť. Zalejeme vývarom, ktorý privedieme k varu, potom plameň znížime a necháme variť ďalších 15 minút, kým zelenina úplne nezmäkne. Sporák vypneme, polievku necháme chvíľu postáť a následne všetko rozmixujeme dohladka. Ak by sme chceli redšiu konzistenciu, môžeme pridať viac vývaru. Na záver zmiešame jogurt s javorovým sirupom, z ktorého trocha pridáme do taniera pri podávaní.
Zdroj: makingthymeforhealth.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.