Kurací perkelt s maslovými haluškami
Potrebujeme: 400 gramov kuracieho mäsa (prsia, stehná bez kostí a kože), dve cibule, štyri polievkové lyžice oleja, 250 mililitrov šľahačkovej smotany
Na halušky: dve vajcia, pol kila hladkej múky, lyžičku soli, tri polievkové lyžice rozpusteného masla, 200 mililitrov perlivej minerálky
Postup: Cibuľu nakrájame na jemno a dusíme na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci. Keď je cibuľa sklovitá, dáme dole z tepla, pridáme červenú papriku, premiešame a zalejeme pol hrnčekom horúcej vody.
Za občasného miešania necháme vodu odpariť a znova zalejeme vodou, postup zopakujeme, kým sa cibuľa nerozvarí a je bez prebytočnej tekutiny. V tejto fáze pridáme kuracie mäso a na chvíľu opečieme, tak aby sme papriku neprepálili. Podlejeme vodou, vývarom, podľa potreby dosolíme a dusíme. Na záver prilejeme šľahačkovú smotanu a za stáleho miešania necháme zovrieť.
Na halušky zmiešame spolu všetky suroviny a cestíčko necháme minimálne pol hodinu odpočívať. Maličké halušky hádžeme do vriacej osolenej vody, varíme päť minút, vyberieme a prepláchneme čistou vodou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.