Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Slaný lososový koláč

Inšpirujte sa chuťou Libanonu.

Slaný lososový koláč.Slaný lososový koláč. (Zdroj: pexels.com/ Amanda Reed)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Slaný lososový koláč

Potrebujeme na cesto: 2,5 šálky (š) hladkej múky, 1 čajovú lyžičku (ČL) soli, 1 ČL cukru, 2 studené maslá nakrájané na malé kocky, 2 ČL bieleho alebo jablčného octu, prípadne citrónovej šťavy, 1/2 š ľadovej vody.

Na plnku: 6 veľkých vajec, 1,5 š šľahačkovej smotany, 680 g mäsa z divokého lososa, 3 póry, 1/3 š oleja, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, 2 ČL karí, 1 polievkovú lyžicu nadrobno posekaného čerstvého kôpru, 1 š postrúhaného syra gruyère.

Postup: Suché suroviny na cesto zmiešame v miske, potom do zmesi prstami votrieme na kocky nakrájané studené maslo. Postupne prilievame vodu a ocot, pričom stále miešame, kým zmes nedrží pohromade. Cesto vyhnetieme, vyformujeme do gule, zabalíme do fólie, dlaňou roztlačíme do tvaru disku a dáme odstáť do chladničky na 30 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým si pripravíme plnku. Lososa dáme na mriežku vloženú do hrnca s vodou, zakryjeme a necháme ho asi 7 minút pripravovať na pare. Potom odstavíme a necháme, aby zvyšné teplo dokončilo prípravu mäsa, dávame však pozor, aby sa nám pri tom nevysušilo. Keď bude dostatočne uvarené, hrniec odokryjeme a lososa necháme vychladiť na takú teplotu, aby sa s ním dalo narábať ručne. Vtedy ho potrháme nadrobno, pričom pri tom odstránime všetky kosti, kožu i nadbytočný tuk.

Pór očistíme, nakrájame na malé kúsky, namočíme do vody, aby sme odstránili všetku nečistotu, a zlejeme. Krátko ho opečieme na oleji, masle alebo kombinácii oboch, kým nezmäkne, prikryjeme a pod pokrievkou ho necháme variť, kým nebude sklovitý. Odokryjeme, počkáme ešte, kým sa nezredukuje prípadná nadbytočná tekutina, a dochutíme s karí korením, soľou či čímkoľvek podľa chuti.

SkryťVypnúť reklamu

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto vyberieme a necháme zohriať na izbovú teplotu (alebo v mikrovlnke na 30 sekúnd) a vyvaľkáme na pomúčenej doske tak, aby zapasovala do vymastenej a papierom na pečenie vyloženej formy na pie. Prebytočné kusy odrežeme a dno poriadne poprepichujeme vidličkou. Prikryjeme ho ďalším kusom papiera na pečenie a vysypeme naň suchú fazuľu, aby sme ho zaťažili. Pečieme v rúre asi 30 minút dozlatista.

V miske rozšľaháme vajíčka so smotanou, lososom, pórom, syrom a korením so soľou. Zmes vylejeme do predpečenej krusty a pečieme ďalších 30 minút, kým všetko nezatuhne. Podávame teplé.

Zdroj: tasteofbeirut.com

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  3. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  4. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike?
  5. Dobrovoľníci, prihláste sa na Týždeň dobrovoľníctva
  6. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  7. Green Corner: zelené bývanie blízko centra s prvou splátkou 10 %
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky
  1. Sapara a Nagy povzbudzovali malých futbalistov a futbalistky
  2. Pozvánka, ktorá sa neodmieta: oslávte 25 rokov s Kauflandom
  3. Kaufland oslavuje 25 rokov a tvorí pilier slovenskej ekonomiky
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia
  5. Zvieratá presne vedia, aké bude počasie
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu
  7. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 8 353
  2. Ako sa z firmy na výrobu krbov stal líder v robotike? 6 393
  3. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 4 515
  4. PLANEO otvára v máji 9 predajní. Má to zmysel v dobe digitálu? 3 990
  5. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 3 980
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 476
  7. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 2 239
  8. Slováci posielajú na MS mladíkov. Kedy hrajú a kde ich sledovať? 2 101
  1. Matúš Radusovsky: Včelárske produkty v kulinárstve: Tradičné aj moderné recepty a tipy
  2. Mária Drahošová: Máj – lásky (aj súcitu) čas
  3. Branko Štefanatný: Farba vašich myšlienok
  4. Štefan Šturdzík: Čo nám prezident ešte tají ?
  5. Anna Miľanová: Myslím, muži väčších rozmerov v páse,
  6. Vladimír Benčík: Filozof na tróne: Stopy Marca Aurélia medzi Carnuntumom a Želiezovcami
  7. Vlado Jakubkovič: Prečo by si M.R.Štefánik o Fica ani bicykel neoprel
  8. Adrian Hadvig: Dnešný svet
  1. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 22 915
  2. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 178
  3. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 10 277
  4. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 166
  5. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 811
  6. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 6 645
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 6 256
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 6 115
  1. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  3. Tupou Ceruzou: Zámočky
  4. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)
  5. Radko Mačuha: V Šimkovičovej SNG bude výstava homosexuálneho umelca.
  6. Roman Kebísek: Štúrova teória zakliatia Slovanov
  7. Radko Mačuha: Viem ako oslabiť Fica, zoberme mu tému.
  8. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Matúš Radusovsky: Včelárske produkty v kulinárstve: Tradičné aj moderné recepty a tipy
  2. Mária Drahošová: Máj – lásky (aj súcitu) čas
  3. Branko Štefanatný: Farba vašich myšlienok
  4. Štefan Šturdzík: Čo nám prezident ešte tají ?
  5. Anna Miľanová: Myslím, muži väčších rozmerov v páse,
  6. Vladimír Benčík: Filozof na tróne: Stopy Marca Aurélia medzi Carnuntumom a Želiezovcami
  7. Vlado Jakubkovič: Prečo by si M.R.Štefánik o Fica ani bicykel neoprel
  8. Adrian Hadvig: Dnešný svet
  1. Ivan Mlynár: Odpoveď Michalovi Šimečkovi na otázku, ktorú o Ficovi zrejme nikdy nepoloží 22 915
  2. Vlado Jakubkovič: Vypískaný mr. Rudo a prezident mieru. 14 178
  3. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 10 277
  4. Ján Chomík: Liek na nespavosť 7 166
  5. Matúš Lazúr: Vlakom z Bratislavy až za polárny kruh. 6 811
  6. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 6 645
  7. Rastislav Puchala: Výzva od Ficina prijatá 6 256
  8. Michael Achberger: Jogurty pod lupou: Pravda, ktorú vám výrobcovia radšej nepovedia 6 115
  1. Jiří Ščobák: Víte, kde hledat nejstarší samostatně stojící chrám na světě? A jak ho asi postavili?
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať?
  3. Tupou Ceruzou: Zámočky
  4. Věra Tepličková: K. J. Erben: Vodník (úryvok z českej balady so šťastným slovenským koncom)
  5. Radko Mačuha: V Šimkovičovej SNG bude výstava homosexuálneho umelca.
  6. Roman Kebísek: Štúrova teória zakliatia Slovanov
  7. Radko Mačuha: Viem ako oslabiť Fica, zoberme mu tému.
  8. Anna Brawne: Nacizmus nie je názor, šírenie nenávisti nie je slobodou slova a hajlovanie nie je rozcvičkou paže

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu