Makové buchty s čučoriedkovým kompótom
Potrebujeme na buchty: 500 g múky 1 balenie sušeného aktívneho droždia 50 g cukru, 75 g mletého maku, 200 ml mlieka, 2 vajíčka, 80 g mäkkého masla
Na kompót: 400g čučoriedok, 40 - 60 g cukru, 1 (čajovú lyžičku) ČL vanilkového extraktu alebo 1 balenie vanilkového cukru, 1,5 ČL kukuričného škrobu
Postup: Čučoriedky spolu s cukrom a extraktom (alebo vanilkovým cukrom) varíme asi 2-3 minúty, potom pridáme škrob, rozmiešaný v 2 lyžičkách studenej vody, a privedieme k varu. Odstavíme a necháme vychladnúť.
V miske spolu zmiešame múku, sušené droždie, cukor, štipku soli a mletý mak. Pridáme vlažné mlieko, maslo nakrájané na kocky a vajíčka a všetko vyhnetieme do cesta. Prikryjeme ho fóliou a necháme postáť na teplom mieste hodinu, kým nezdvojnásobí svoj objem. Potom ho krátko prehnetime na pomúčenej doske, vyformujeme do hrubého hada, pokrájame na 12 až 15 kúskov a tie vytvarujeme do guličiek. Poukladáme ich vedľa seba do menšieho vymasteného plechu alebo zapekacej nádoby, prikryjeme a necháme kysnúť ešte 30 minút.
Medzitým nahrejeme rúru na 180 stupňov. Po nakysnutí buchty potrieme roztopeným maslom a vložíme do rúry na 25 až 30 minút, kým nebudú zlatisté. Pred podávaním môžeme posypať práškovým cukrom a poliať čučoriedkovým kompótom a redším vanilkovým pudingom.
Zdroj: klaraslife.com
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.