Korzár logo Korzár
Sobota, 24. júl, 2021 | Meniny má VladimírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Marinované bravčové špízy s tzatziki feta dipom

Tip na víkendovú grilovačku.

(Zdroj: Archív fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Marinované bravčové špízy s tzatziki feta dipom

Potrebujeme na marinádu: 1/2 šálky (š) olivového oleja, 6 polievkových lyžíc (PL) čerstvej citrónovej šťavy, 1/4 š balzamikového octu, 2 PL oregana, 1 PL cukru, 4 čajové lyžičky (ČL) papriky, 4 ČL sušeného cesnaku, 4 ČL sušenej cibule, 2 ČL mletej škorice, 1 ČL soli, 1/2 ČL kajenského korenia

Na špízy: 900 g bravčovej sviečkovice, 2 červené papriky, cherry paradajky, 2 malé cukety, 1 veľkú cibuľu, 2 tekvice (letné odrody), 2 čerstvé citróny

Na dip: 1 veľkú olúpanú uhorku, 1 ČL soli, 220 g zmäknutého a vyšľahaného krémového syra, 1/3 š feta syra izbovej teploty, 1 š gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany, 3 strúčiky cesnaku, 1/3 š čerstvého kôpru, 2 PL čerstvej citrónovej šťavy, 1 PL červeného vinneho octu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Mäso, cibuľu a papriku nakrájame na centimetrové kúsky, cuketu a tekvicu na polcentimetrové. Citrón pokrájame na mesiačiky a dáme bokom.

Mäso preložíme do uzatvárateľného vrecka. Všetky suroviny na marinádu spolu vymiešame, prelejeme ňou sviečkovicu, vrecko zatvoríme a dáme odstáť do chladničky na štyri až šesť hodín.

Medzitým si pripravíme dip. Uhorku nakrájame na malé kúsky, ktoré dáme do jemného sitka a posolíme asi polovicou lyžičky soli. Po 15 minútach kúsky popritláčame chrbtom lyžice, aby sme precedili čo najviac nadbytočnej šťavy, a dáme bokom. Krémový syr a fetu dáme do kuchynského robota a vymiešame do krémovej konzistencie. Potom pridáme aj ostatné suroviny na dip vrátane uhorky a ešte raz premiešame, aby sa všetko prepojilo. Hotový dip preložíme do chladničky. Pred podávaním ho môžeme trocha zriediť mliekom, ak bude treba.

Skryť Vypnúť reklamu

Vymastený gril dáme zohriať na strednú teplotu. Namarinované mäso ponapichujeme na špízové ihly, pričom ho prestriedame s nakrájanou zeleninou (ak používame drevené ihly, necháme ich pred grilovaním namočené vo vode aspoň 30 minút). Takto pripravené špízy grilujeme asi 2 až 3 minúty z každej strany, pričom ich ešte potierame zvyšnou marinádou. Potom počkáme asi 5 minút a na záver ich pokvapkáme šťavou z nakrájaného citróna.

Poznámka: Špízy sa dajú piecť aj v rúre, rozohriatej na 230 stupňov. Na vymastený plech s mriežkou a alobalom (pre jednoduchšie čistenie) si ich rovnomerne poukladáme, potrieme zvyšnou marinádou a pečieme 12 až 16 minút, kým sa mäso neprepečie. V polovici procesu ich môžeme pootáčať. Taktiež ich po krátkej pauze na chladenie pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdroj: snowflakesandcoffeecakes.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  3. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  4. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny
  5. Od Česka až po Jadran
  6. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci
  7. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu?
  8. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie
  9. Deti často nie sú na letnú škôlku alebo tábor vhodne pobalené
  10. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Riziko úrazov je počas letných prázdnin vyššie
  3. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  4. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  5. Tatravagónka Poprad ponúka stabilnú prácu a kariérny rast
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  8. Svet bude fungovať na dátach a tie sú pre Slovensko priorita
  9. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti
  10. VÚB banka ešte viac posilní leasingové služby
  1. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 12 226
  2. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 6 361
  3. Vedci skúmali slovenskú magnéziovú minerálku. Výsledok prekvapí. 6 210
  4. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 887
  5. Pätnásť miest v Rakúsku na letné potulky 5 782
  6. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 3 840
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 238
  8. Od Česka až po Jadran 3 159
  9. Nový Volkswagen Polo GTI prináša radosť z jazdy s dvojlitrom! 2 805
  10. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 366
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Milan Lasica počas klaňačky na svojom poslednom koncerte so súborom Bratislava Hot Serenaders 18. júla 2021 v Štúdiu L+S.

Teraz by som bol rád, keby sme o Milanovi Lasicovi spolu mlčali, hovorí.


23. júl
Publicista Matúš Ritomský.

Môžeme si povedať pravdu alebo emocionálne vydierať.


22. júl
Včelár Sefo Raclavský

Pandémia bola vykúpením, hovorí Sefo Raclavský.


1. júl
Pred Národnou radou (NR) SR v Bratislave pokračuje protest proti opatreniam v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu 24. júla 2021 v Bratislave.

Pandémia si vyžiadala 12 534 obetí.


a 3 ďalší 14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop