Korzár logo Korzár
Štvrtok, 6. október, 2022 | Meniny má Natália

Varíme s Korzárom: Marinované bravčové špízy s tzatziki feta dipom

Tip na víkendovú grilovačku.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Marinované bravčové špízy s tzatziki feta dipom

Potrebujeme na marinádu: 1/2 šálky (š) olivového oleja, 6 polievkových lyžíc (PL) čerstvej citrónovej šťavy, 1/4 š balzamikového octu, 2 PL oregana, 1 PL cukru, 4 čajové lyžičky (ČL) papriky, 4 ČL sušeného cesnaku, 4 ČL sušenej cibule, 2 ČL mletej škorice, 1 ČL soli, 1/2 ČL kajenského korenia

Na špízy: 900 g bravčovej sviečkovice, 2 červené papriky, cherry paradajky, 2 malé cukety, 1 veľkú cibuľu, 2 tekvice (letné odrody), 2 čerstvé citróny

Na dip: 1 veľkú olúpanú uhorku, 1 ČL soli, 220 g zmäknutého a vyšľahaného krémového syra, 1/3 š feta syra izbovej teploty, 1 š gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany, 3 strúčiky cesnaku, 1/3 š čerstvého kôpru, 2 PL čerstvej citrónovej šťavy, 1 PL červeného vinneho octu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mäso, cibuľu a papriku nakrájame na centimetrové kúsky, cuketu a tekvicu na polcentimetrové. Citrón pokrájame na mesiačiky a dáme bokom.

Mäso preložíme do uzatvárateľného vrecka. Všetky suroviny na marinádu spolu vymiešame, prelejeme ňou sviečkovicu, vrecko zatvoríme a dáme odstáť do chladničky na štyri až šesť hodín.

Medzitým si pripravíme dip. Uhorku nakrájame na malé kúsky, ktoré dáme do jemného sitka a posolíme asi polovicou lyžičky soli. Po 15 minútach kúsky popritláčame chrbtom lyžice, aby sme precedili čo najviac nadbytočnej šťavy, a dáme bokom. Krémový syr a fetu dáme do kuchynského robota a vymiešame do krémovej konzistencie. Potom pridáme aj ostatné suroviny na dip vrátane uhorky a ešte raz premiešame, aby sa všetko prepojilo. Hotový dip preložíme do chladničky. Pred podávaním ho môžeme trocha zriediť mliekom, ak bude treba.

SkryťVypnúť reklamu

Vymastený gril dáme zohriať na strednú teplotu. Namarinované mäso ponapichujeme na špízové ihly, pričom ho prestriedame s nakrájanou zeleninou (ak používame drevené ihly, necháme ich pred grilovaním namočené vo vode aspoň 30 minút). Takto pripravené špízy grilujeme asi 2 až 3 minúty z každej strany, pričom ich ešte potierame zvyšnou marinádou. Potom počkáme asi 5 minút a na záver ich pokvapkáme šťavou z nakrájaného citróna.

Poznámka: Špízy sa dajú piecť aj v rúre, rozohriatej na 230 stupňov. Na vymastený plech s mriežkou a alobalom (pre jednoduchšie čistenie) si ich rovnomerne poukladáme, potrieme zvyšnou marinádou a pečieme 12 až 16 minút, kým sa mäso neprepečie. V polovici procesu ich môžeme pootáčať. Taktiež ich po krátkej pauze na chladenie pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: snowflakesandcoffeecakes.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  5. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  6. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  7. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané
  8. V Žiline projektujú železnice pre Londýn, Austráliu i Čínu
  1. Kedysi boli takéto šóry na práčku PHILCO. Dnes ju môžete VYHRAŤ!
  2. 8 najčastejších problémov ústnej dutiny a zubov
  3. Nakúpte pre seba aj pre ľudí, ktorí potrebujú pomoc
  4. Riešenie Atosu zachraňuje životy
  5. Nechajte sa zelektrizovať!
  6. Certifikované vzdelávanie pomáha firmám v rozvoji zamestnancov
  7. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami
  8. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52%
  1. Hasič vyrába knedle. Denne ich uvarí tisíc a má vypredané 21 784
  2. Digitálne predplatné SME.sk so zľavou až -52% 7 798
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 7 353
  4. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 7 292
  5. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 6 013
  6. Dôležitosť duševnej pohody 5 084
  7. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma 3 352
  8. Putinovi hackeri, biznis s krytmi a špekulácie s energiami 2 974

Blogy SME

  1. Teodor Hasala: Vtip o dvoch opilcoch a svete
  2. Anton Kaiser: Zlatomoravecký jarmok
  3. Erik Kriššák: Dotyk rán
  4. Katarína Vanišová: Gólový fenomén opäť úradoval. Bude lepší ako Messi s Ronaldom?
  5. Nicholas Wintzler: Niektoré maľby a zápisky za posledný polrok.
  6. Viktória Holejová: Na zdravie (Slovensko)!
  7. Ján Marton: Vlčanov odkaz potravinovým podvodníkom - poďte, u nás sa Vám nič nemôže stať.
  8. Anna Miľanová: Medvedík...
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 567
  2. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 4 881
  3. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 805
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 237
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 054
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 089
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 817
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 769
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Teodor Hasala: Vtip o dvoch opilcoch a svete
  2. Anton Kaiser: Zlatomoravecký jarmok
  3. Erik Kriššák: Dotyk rán
  4. Katarína Vanišová: Gólový fenomén opäť úradoval. Bude lepší ako Messi s Ronaldom?
  5. Nicholas Wintzler: Niektoré maľby a zápisky za posledný polrok.
  6. Viktória Holejová: Na zdravie (Slovensko)!
  7. Ján Marton: Vlčanov odkaz potravinovým podvodníkom - poďte, u nás sa Vám nič nemôže stať.
  8. Anna Miľanová: Medvedík...
  1. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 567
  2. Matúš Lazúr: Koľko rôznych "dedečkov" s platmi ako minister živíme z našich daní v rôznych organizáciách napojených na štátne peniaze ? 4 881
  3. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty. 4 805
  4. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 4 237
  5. Ľuboš Vodička: Krvavá streda v Prešporku 4 054
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 089
  7. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 817
  8. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu. 2 769
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu