Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Marinované bravčové špízy s tzatziki feta dipom

Tip na víkendovú grilovačku.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Marinované bravčové špízy s tzatziki feta dipom

Potrebujeme na marinádu: 1/2 šálky (š) olivového oleja, 6 polievkových lyžíc (PL) čerstvej citrónovej šťavy, 1/4 š balzamikového octu, 2 PL oregana, 1 PL cukru, 4 čajové lyžičky (ČL) papriky, 4 ČL sušeného cesnaku, 4 ČL sušenej cibule, 2 ČL mletej škorice, 1 ČL soli, 1/2 ČL kajenského korenia

Na špízy: 900 g bravčovej sviečkovice, 2 červené papriky, cherry paradajky, 2 malé cukety, 1 veľkú cibuľu, 2 tekvice (letné odrody), 2 čerstvé citróny

Na dip: 1 veľkú olúpanú uhorku, 1 ČL soli, 220 g zmäknutého a vyšľahaného krémového syra, 1/3 š feta syra izbovej teploty, 1 š gréckeho jogurtu alebo kyslej smotany, 3 strúčiky cesnaku, 1/3 š čerstvého kôpru, 2 PL čerstvej citrónovej šťavy, 1 PL červeného vinneho octu, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mäso, cibuľu a papriku nakrájame na centimetrové kúsky, cuketu a tekvicu na polcentimetrové. Citrón pokrájame na mesiačiky a dáme bokom.

Mäso preložíme do uzatvárateľného vrecka. Všetky suroviny na marinádu spolu vymiešame, prelejeme ňou sviečkovicu, vrecko zatvoríme a dáme odstáť do chladničky na štyri až šesť hodín.

Medzitým si pripravíme dip. Uhorku nakrájame na malé kúsky, ktoré dáme do jemného sitka a posolíme asi polovicou lyžičky soli. Po 15 minútach kúsky popritláčame chrbtom lyžice, aby sme precedili čo najviac nadbytočnej šťavy, a dáme bokom. Krémový syr a fetu dáme do kuchynského robota a vymiešame do krémovej konzistencie. Potom pridáme aj ostatné suroviny na dip vrátane uhorky a ešte raz premiešame, aby sa všetko prepojilo. Hotový dip preložíme do chladničky. Pred podávaním ho môžeme trocha zriediť mliekom, ak bude treba.

SkryťVypnúť reklamu

Vymastený gril dáme zohriať na strednú teplotu. Namarinované mäso ponapichujeme na špízové ihly, pričom ho prestriedame s nakrájanou zeleninou (ak používame drevené ihly, necháme ich pred grilovaním namočené vo vode aspoň 30 minút). Takto pripravené špízy grilujeme asi 2 až 3 minúty z každej strany, pričom ich ešte potierame zvyšnou marinádou. Potom počkáme asi 5 minút a na záver ich pokvapkáme šťavou z nakrájaného citróna.

Poznámka: Špízy sa dajú piecť aj v rúre, rozohriatej na 230 stupňov. Na vymastený plech s mriežkou a alobalom (pre jednoduchšie čistenie) si ich rovnomerne poukladáme, potrieme zvyšnou marinádou a pečieme 12 až 16 minút, kým sa mäso neprepečie. V polovici procesu ich môžeme pootáčať. Taktiež ich po krátkej pauze na chladenie pred podávaním pokvapkáme citrónovou šťavou.

SkryťVypnúť reklamu

Zdroj: snowflakesandcoffeecakes.com

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 953
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 493
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 151
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 275
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 3 438
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 114
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 960
  8. Kam smerujú peniaze bohatých? 2 721
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 728
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 800
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 594
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 300
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 129
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 446
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 140
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 579
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Adriana Kerestešová: Bol raz jeden bohatý človek, ktorý pred chudobou zatváral oči
  2. Jozef Varga: Poklony Fica diktátorom platíme z nášho spoločného...
  3. Mária Romaňáková: Prestáva sa čítať malým deťom?
  4. Anna Miľanová: Nestačí len vyžadovať lepšiu spoločnosť, ale aj pre ňu niečo dobré robiť...
  5. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  6. Štefan Šturdzík: Zázračné chudnutie alebo naberanie svalov neexistuje.
  7. Branislav Hláčik: Nedotknuteľná - kapitola 2
  8. Imunoblog: Viete, ako sa prirodzene chrániť pred slnkom?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 728
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 800
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 594
  4. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 300
  5. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 129
  6. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 446
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 140
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 6 579
  1. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  2. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  3. Tupou Ceruzou: Pandemická
  4. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  5. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  6. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  7. Tupou Ceruzou: Krížovka
  8. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu