Korzár logo Korzár
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Morčacie stehná vo vínovej omáčke

Nedeľný obed ako sa patrí.

(Zdroj: Archív fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Morčacie stehná vo vínovej omáčke

Potrebujeme: 3 – 4 (cca 2 kg) morčacie stehná, soľ, mleté čierne korenie, 2 polievkové lyžice olivového oleja, 160 g na kúsky nakrájanej slaniny, 3 najemno pokrájané malé šalotky alebo 1 malú cibuľu, 500 ml suchého bieleho vína, 700 ml vody alebo kuracieho vývaru, 10 stoniek čerstvého tymianu plus 1,5 čajovej lyžičky nasekaného, 55 g masla, 450 g rozštvrtených šampiňónov, 3 najemno nakrájané strúčiky cesnaku, hrsť nasekanej petržlenovej vňate, čerstvú citrónovú šťavu

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Morčacie stehná rovnomerne potrieme soľou a mletým čiernym korením a necháme cez noc odstáť v chladničke. V liatinovom hrnci si zahrejme olej, stehná poukladáme v jednej vrstve na dno a opečieme z oboch strán poriadne dohneda - môže to trvať 15 až 20 minút. Potom ich preložíme do misky a z hrnca zlejeme prebytočný tuk. Vhodíme slaninu, po krátkom opečení pridáme aj šalotku alebo cibuľu a restujeme spolu so slaninou dosklovita. Následne ich podlejeme vínom a premiešame, aby sa z dna uvoľnili všetky opečené kúsky.

Morčacie stehná vrátime späť do hrnca spolu s vývarom alebo vodou a tymianovými stonkami. Omáčku privedieme k varu, teplotu znížime a na miernom plameni necháme variť asi hodinu a štvrť, pričom mäso v procese párkrát otočíme. Stehná následne vyberieme z hrnca vychladnúť. Keď sa s nimi už bude dať narábať rukami, oddelíme mäso od kostí, vrátime ho do hrnca a pokračujeme vo varení, kým sa omáčka nezredukuje.

Skryť Vypnúť reklamu

Medzitým si v druhej panvici roztopíme maslo a opečieme na ňom osolené a okorenené šampiňóny. Keď budú do troch štvrtín hotové, pridáme cesnak a posekaný tymian a pokračujeme, kým sa huby poriadne neprepečú. Potom sporák odstavíme a vmiešame petržlenovú vňať a citrónovú šťavu. Všetko z panvice pridáme k morčaciemu mäsu a podľa potrebu dochutíme. Podávať môžeme s ryžou, cestovinami, zemiakovou kašou aj koreňovou zeleninou.

Zdroj: davidlebovitz.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  2. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  4. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  5. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 11 215
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 158
  3. Od Česka až po Jadran 3 989
  4. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 456
  5. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 259
  6. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 171
  7. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 051
  8. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu 3 039
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 680
  10. Sudoku na leto: Nenechajte sivé bunky zaháľať ani cez prázdniny 2 215
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister vnútra SR Roman Mikulec a predseda vlády SR Eduard Heger.

Rokovať o Mikulcovi a policajnom prezidentovi Kovaříkovi žiada Sme rodina.


2 h
Potvrdenie o očkovaní potrebujete na vstup na Eiffelovku, od víkendu pribudnú aj interiéry reštaurácií a barov. Mnohé miesta ponúkajú aj rýchlotesty priamo na mieste.

Zdravotníkov povinne očkujú viaceré štáty.


10 h
Peter Tkačenko

So vstupom do Európskej únie sa zrodil nárok na život ako v Štokholme či v Berlíne.


7 h
Predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová prichádza na predsedníctvo strany v Bratislave.

Kolíková zatiaľ svoj ďalší postup neoznámila


TASR 4 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop