Osviežujúci citrónový koláč
Na cesto: 227 gramov masla, 100 gramov kryštálového cukru, 1,5 lyžičky vanilkového extraktu, 272 gramov hladkej múky, štipku soli
Na plnku: sedem vajec, 400 gramov kryštálového cukru, dve lyžice citrónovej kôry, 136 gramov hladkej múky, 230 mililitrov citrónovej šťavy
Postup: Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom, pridáme vanilkový extrakt, múku a štipku soli. Vznikne nám mrvenička, ktorú presypeme na plech vyložený papierom na pečenie. Mrveničku rovnomerne rozvrstvíme a utlačíme rukami.
Vložíme do rúry a pečieme približne 20 minút na 170 stupňov Celzia.
Na plnku si do väčšej misy rozklepneme sedem vajec, pridáme cukor a dobre rozmiešame. K vajíčkam s cukrom prilejeme citrónovú šťavu a prisypeme citrónovú kôru. Na záver prisypeme múku a dôkladne rozmiešame, aby sa nikde nenachádzali hrudky.
Plnku nalejeme na korpus a celý koláč vložíme opäť do trúby.
Pečieme približne pol hodinu na 170 stupňov Celzia.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.