Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Mrkvovo-špaldový multicereálny chlieb

Niet nad chlieb zamiesený vlastnými rukami.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: PIXABAY/CC)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mrkvovo-špaldový multicereálny chlieb

Potrebujeme: 240 g mrkvy na pyré, 180 g postrúhanej mrkvy, 400 g celozrnnej špaldovej múky (alebo pšeničnej), 300 g špaldovej múky T 1050 (prípadne hladkej múky), 7 g sušeného droždia (alebo 21 g čerstvého), 2 a 1/2 čajovej lyžičky (ČL) soli, postrúhaný malý kúsok zázvoru, 6 polievkových lyžíc (PL) slnečnicových semiačok (prípadne iné semiačka alebo nasekané orechy podľa chute), 1 ČL cukru, agáve alebo iného sirupu, 320 ml vlažnej vody, 5 PL semiačok na posypanie vrchu (slnečnicové, tekvicové, sezamové, ľanové, prípadne mak).

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Mrkvu na pyré očistíme, pokrájame na malé kúsky a dáme uvariť v troche vody. Keď zmäknú, zlejeme ich a rozmixujeme na hladkú kašu. Vo veľkej miske zmiešame oba typy múk, soľ a sušené droždie, potom pridáme mrkvové pyré spolu so strúhanou mrkvou, zázvorom, slnečnicovými semiačkami a agáve sirupom a všetko premiešame drevenou varechou.

Do zmesi pridáme trocha vlažnej vody a začneme miesiť. Potom v pravidelných intervaloch dolievame po kúskoch aj zvyšok vody a miesime, až kým nevznikne hladké cesto. Prikryjeme ho fóliou a necháme na teplom mieste nakysnúť na dvojnásobnú veľkosť, čo by malo trvať asi hodinu. Potom ho ešte rýchlo prehnetieme a vyformujeme z neho okrúhly bochník tak, že vonkajšie okraje cesta postupne prekladáme do stredu. Preložíme ho na papier na pečenie stranou s preloženými okrajmi dole a vložíme do ošatky ešte na 30 minút podkysnúť.

SkryťVypnúť reklamu

Rúru predhrejeme na 220 stupňov a na jej spodok položíme plech alebo zapekaciu nádobu naplnenú vodou. Bochník potrieme trochou vody, posypeme semiačkami, prípadne doň môžeme urobiť pol centimetra hlboký zárez a vložíme do prostriedku rozohriatej rúry na 15 minút. Potom teplotu stiahneme na 180 stupňov a pečieme ďalších 50 minút alebo kým po poklepaní lyžicou na kôrku nevydá dutý zvuk. Upečený chlieb vyberieme z rúry a pred krájaním ho necháme chladnúť aspoň 20 minút.

Zdroj: biancazapadka.com

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  2. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  7. Štartuje prvý ročník Fjällräven Campfire Česko a Slovensko
  8. Katarína Brychtová: Každý nový začiatok je dobrý
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 88 810
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 684
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 392
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 449
  5. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 6 086
  6. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 463
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 234
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 524
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu