Rebarborová žemľovka
Potrebujeme: 500 g rebarbory, 6 žemlí alebo rožkov, 300 ml mlieka, 80 g masla, 3 lyžice kryštálového cukru, 2 - 3 vajíčka, 4 lyžice práškového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, maslo na vymazanie, strúhanku
Postup: Žemle alebo rožky nakrájame na hrubšie plátky a dáme do väčšej misky. V teplom mlieku rozpustíme kryštálový cukor a maslo, vylejeme na pečivo. Necháme prikryté trocha odstáť, aby mlieko vsiaklo, potom primiešame rozšľahané vajíčka. Rebarboru očistíme, olúpeme, pokrájame na menšie kúsky a premiešame so zmesou škorice, práškového a vanilkového cukru. Zapekaciu nádobu vymažeme maslom. Na jej dno poukladáme polovicu pečiva, na to vysypeme rebarboru a prikryjeme druhou polovicou pečiva. Zapekaciu nádobu vložíme do rúry rozohriatej na 175 stupňov a pečieme asi 30 minút. Medzitým si z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý rozprestrieme na vrch žemľovky a dáme ešte na chvíľu späť do rúry, aby sa opiekol dozlatista.
Zdroj: zemlovka.cz
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.