Hrnčekový koláč z kyslého mlieka
Potrebujeme: dva hrnčeky polohrubej múky, jeden hrnček práškového cukru, pol hrnčeka nahrubo nasekaných orechov, pol hrnčeka oleja, dva hrnčeky acidofilného mlieka, dve lyžice kakaa, jednu lyžičku sódy bikarbóny, dve lyžice džemu, dve lyžice mlieka, 100 gramov masla, 100 gramov práškového cukru, dve lyžice kakaa, jednu lyžicu kukuričného škrobu (maizeny)
Postup: Múku preosejeme do väčšej misy. Pridáme cukor, orechy a sódu bikarbónu. Prilejeme olej a acidofilné mlieko. Vymiešame cesto a vylejeme ho na vymastený a múkou vysypaný plech. Pečieme vo vyhriatej rúre 35 minút na 180 stupňov Celzia. Na polevu si zohrejeme v menšom hrnci mlieko a necháme v ňom rozpustiť maslo, za stáleho miešanie na miernom ohni doň pridáme cukor, kakao a škrob. Keď poleva začne hustnúť, odstavíme ju a necháme mierne vychladnúť. Vlažný koláč natrieme džemom a pojeme čokoládovou polevou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.