Pečená krkovička s majonézou
Potrebujeme: 1,4 kg krkovičky, 2-3 strúčiky cesnaku, 2 stredne veľké cibule, soľ, grilovacie korenie, majonéza, 200 ml mlieka, 2 polievkové lyžice hladkej múky, 200 ml šľahačkovej smotany
Postup: Cesnak očistíme a pokrájame na menšie kúsky. Krkovičku umyjeme, špičkou noža urobíme do mäsa plytké zárezy a vložíme do nich kúsky cesnaku. Povrch mäsa osolíme, ochutíme grilovacím korením a natrieme hrubšou vrstvou majonézy. Cibuľu očistíme, rozpoltím a nakrájame na tenké plátky. Časť z nich odložíme bokom a zvyšok rozložíme rovnomerne na pekáč.
Na to položíme ochutenú krkovičku, posypeme ju zvyškom cibule, podlejeme vodou, prikryjeme a dáme piecť na 180 stupňov na dve až dve a pol hodiny. Mäso priebežne kontrolujeme a polievame šťavou z pekáča.
Upečenú krkovičku vyberieme, cibuľu s výpekom rozmixujeme dohladka a zahustíme múkou rozmiešanou v mlieku. Omáčku necháme na sporáku krátko prevrieť, zalejeme smotanou a odstavíme. Mäso podávame nakrájané na plátky so zemiakovou kašou alebo knedľou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.