Jarná zeleninová s krupicovými haluškami
Potrebujeme: šesť mrkiev, dva kaleráby, dve hrste mrazeného hrášku, dve veľké paradajky, hrsť mrazenej kukurice, dve a pol lyžice masla, jedno vajíčko, 50 gramov detskej krupice, soľ, čierne korenie, zelenú papriku, jarnú cibuľku
Postup: Mrkvu očistíme a nastrúhame na tenké plátky na uhorkovom strúhadle. Kaleráb pokrájame na drobné kocky. V hrnci roztopíme dve lyžice masla a ako prvú pridáme mrkvu. Chvíľu ju opekáme, aby pustila farbu. Po mrkve prihodíme do hrnca aj kaleráb a krátko pražíme. Zeleninu posolíme a jemne poprášime čiernym korením. Zalejeme vodou a desať minút varíme pod pokrievkou. Medzitým si ošúpeme paradajky, pokrájame ich na drobné kúsky a pridáme k zelenine. Do hrnca prisypeme hrášok a kukuricu. Pridáme aj kúsky papriky a jarnú cibuľku, tie v polievke iba vyvaríme. Polievku varíme do zmäknutia zeleniny.
Na krupicové halušky si rozpustíme pol lyžice masla. Do vlažného masla pridáme vajíčko a rozmiešame, prisypeme krupicu a jemne posolíme. Necháme štvrť hodinu postáť. Halušky hádžeme do vriacej polievky, variť ich necháme päť minút a polievku odstavíme zo sporáka. Vyberieme cibuľku a papriku.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.