Šampiňónový stroganov
Potrebujeme: 250-300 gramov šampiňónov, jednu cibuľa, dva strúčiky cesnaku, olej, soľ, 1 čajová lyžička mletej červenej papriky, 2-3 kyslé uhorky, 200 mililitrov šľahačkovej smotany, polievkovú lyžicu múky, dve polievkové lyžice paradajkového pretlaku
Postup: Začneme očistením šampiňónov a cibule. Cibuľu pokrájame na tenké kolieska, ktoré ešte prepolíme. Zo šampiňónov odrežeme tuhú nožičku a hlavičky rozkrájame na silnejšie kúsky. Do hlbšej panvice nalejeme lyžicu oleja, prisypeme cibuľu a krátko opražíme, pridáme šampiňóny prelisovaný cesnak. Premiešame a posolíme. Huby pustia zvyčajne dostatok tekutiny, aby sa mala zmes v čom podusiť, ak by sa to nestalo, podlejeme pol hrnčekom vody. Šampiňóny s cibuľou dusíme pod pokrievkou do zmäknutia. V miske si zmiešame smotanu s lyžicou múky a paradajkovým pretlakom. Dobre rozmiešame, aby nezostali hrudky a prilejeme do panvice. Omáčka by nemala byť príliš hustá, ale ani príliš riedka. Konzistenciu doladíme prípadným pridaním múky alebo priliatím vody. Šampiňóny s omáčkou ešte desať minút povaríme. Na záver pridáme mletú červenú papriku a kyslé uhorky. Tie môžeme nahrubo postrúhať, ale aj pokrájať na kolieska alebo kocky. Dobre premiešame. Podávame s uvarenou ryžou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.