Zemiakové mafiny
Potrebujeme: uvarené zemiaky alebo pučené zemiaky, pár plátkov šunky alebo zvyšok údeniny či vareného mäsa, jeden strúčik cesnaku, jedno vajíčko, tvrdý strúhaný syr, soľ, čierne korenie, praženú cibuľku
Postup: Zemiakové mafiny zvládnu pomerne veľkú improvizáciu, dá sa do nich zakomponovať aj uvarená zelenina, ktorá sa nezjedla. Základom sú vopred uvarené zemiaky, ktoré zmiešane s vajíčkom a zľahka okoreníme. Soľ používame len v prípade, že suroviny boli málo slané. Obvykle sa zemiaky od obeda varili v slanej vode, slaný je aj syr a šunka.
K zemiakom a vajíčku pridáme nastrúhaný syr a nakrájanú šunku alebo mäso, prelisujeme do zmesi jeden strúčik cesnaku a pre lepšiu chuť môžeme prisypať lyžicu praženej cibuľky. Zmiešaním nám vznikne obľúbený základ.
Ak potrebujeme spotrebovať napríklad uvarenú brokolicu, hrášok, podusené šampiňóny, mrkvu, zelené vňate, ktoré majú najlepšie časy za sebou, vmiešame ich do zmesi.
Mafinový plech si vymastíme a vysypeme strúhankou alebo použijeme silikónové (papierové) košíčky. Do každej jamky lyžicou urobíme kopček. Zemiakové mafiny nenaberú príliš na objeme.
Pečieme ich vo vyhriatej rúre na 190 stupňov Celzia.
Pred záverom môžeme povrch ešte posypať syrom.
Podávame so zeleninovým šalátom, výborne chutia aj studené.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.