Koložvárska kapusta s klobásou
Potrebujeme: 1 kg kyslej kapusty, 500 g mletého mäsa, 2 ks klobásy, 200 g guľatozrnnej ryže, sladká paprika, 1 cibuľa, sušený cesnak, soľ, mleté čierne korenie, 2 vajíčka, 500 ml smotany na varenie
Postup: Do hrnca alebo panvice dáme zohriať olej, na ktorom opražíme opláchnutú ryžu. Ochutíme ju soľou a sušeným cesnakom, zalejeme 400 alebo 500 ml vody a necháme variť. Po odparení vody by mala byť hotová. Odstavíme ju zo sporáka a necháme trocha vychladnúť. Medzitým očistíme cibuľu, nakrájame ju nadrobno a zmiešame s vyžmýkanou (nepremytou) kyslou kapustou. Pridáme papriku, pretlačený alebo sušený cesnak a mleté čierne korenie. Ochutenú kapustu môžeme podliať vodou, ak treba, a dusíme ju asi 15 minút. Mleté mäso taktiež ochutíme soľou, mletým čiernym korením a paprikou a opražíme ho na panvici na oleji. Nakoniec si nakrájame klobásu na kolieska.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Zapekaciu misu vymastíme maslom alebo olejom a na dno postupne vrstvíme najprv po polovici dávky kapustu, na ktorú dáme ryžu, potom opečené mäso a klobásu. Celý postup s vrstvami zopakujeme ešte raz a misu dáme piecť do rúry na 20 minút. Medzitým zmiešame smotanu a vajíčkami dohromady a polejeme tým rovnomerne celý povrch kapusty. Teplotu rúry zvýšime na 200 stupňov a zapekaciu misu vrátime do rúry ešte na 10 minút.
Zdroj: mimibazar.sk
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.