Sodovníky
Potrebujeme: 900 gramov hladkej múky, 500 ml acidofilného mlieka, jedna kávová lyžička sódy bikarbóny, jedna kávová lyžička soli
Postup: Do preosiatej múky pridáme soľ a sódu bikarbónu a dobre premiešame. Do zmesi prilejeme acidofilné mlieko izbovej teploty a vypracujeme vláčne cesto. V mise ho prekryjeme čistou utierkou a necháme pol hodinu odpočívať. Následne cesto prepracujeme v rukách a vytvarujeme valček, odkrajujeme z neho menšie kúsky. Každý kúsok vyvaľkáme na pomúčenej doske na čo najtenšiu placku. Placky pečieme po jednom priamo na sporákovej platni alebo na suchej panvici. Hotové placky ukladáme pod nahriaty tanier. Pred konzumáciou potrieme roztopeným maslom a rozotretým cesnakom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.