Korzár logo Korzár
Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Cícerová polievka, krémové zemiaky, stracciatella maškrta

Nápady do každej kuchyne.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cícerová polievka

Potrebujeme: 300 g suchého cíceru, zopár zemiakov, 2-3 mrkvy, kus zeleru, 1 pór, 2 strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok, hladkú múku, mletú červenú papriku, maslo

Postup: Cícer si musíme pripraviť večer pred samotným varením. Dáme ho do sitka, prepláchneme, vsypeme do misky a zalejeme vodou. Necháme ho stáť celú noc. Na druhý deň vodu zlejeme, cícer dáme do hrnca, zalejeme ho novou vodou a dáme variť. Asi po polhodine pridáme očistenú a na kocky nakrájanú mrkvy, zeler a zemiaky. Všetko osolíme, okoreníme a necháme variť, kým nebudú jednotlivé ingrediencie mäkké.

Skryť Vypnúť reklamu

V kastróle si roztopíme maslo a orestujeme na ňom nakrájaný pór. Vyberieme ho a dáme do polievky, do zvyšného masla pridáme trochu papriky aj hladkej múky a pripravíme zápražku, ktorú vlejeme do polievky necháme prevrieť, dochutíme a odstavíme.

Krémové zemiaky

Potrebujeme: menšie zemiaky (ideálne šalátového typu), 1 smotanu na varenie, syr mascarpone, cibuľu, anglickú slaninu, strúhaný syr, soľ, mleté čierne korenie, bylinky

Postup: Zemiaky uvaríme v šupke do polomäkka, potom ich aj so šupkou prekrojíme na polovice, prípadne štvrtinky, osolíme a okorením. Rezom nadol ich poukladáme na plech s vyšším okrajom alebo do zapekacej misky a dáme do rúry vyhriatej na 180 stupňov, kým si pripravíme omáčku.

V panvici opražíme nadrobno nakrájanú slaninu, potom k nej pridáme cibuľku a orestujeme ju. Do sladkej smotany vmiešame mascaporne, štipku soli, korenie a bylinky a touto zmesou zalejeme zemiaky, ktoré potom vrátime do rúry a necháme zapiecť. Celkom na záver ich posypeme strúhaným syrom.

Skryť Vypnúť reklamu

Stracciattela maškrta

Potrebujeme: mandľový puding v prášku, vanilkový puding v prášku, kvalitnú čokoládu, 1 liter mlieka, cukor, šľahačkovú smotanu

Postup: V pollitri mlieka uvaríme mandľový puding a v druhom pollitri vanilkový puding. Pri varení dáme do mlieka cukor podľa toho, ako veľmi sladké máme radi. Obidva pudingy necháme vychladnúť, nezabudneme ich však prikryť, aby sa na povrchu nevytvorila kožka.

Zo smotany vymiešame tuhú šľahačku, použiť môžeme aj stužovač. Rozdelíme ju na polovice a tie zmiešame s uvarenými pudingmi. Do oboch zamiešame kúsky čokolády a naservírujeme do pohárov.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Desať dôvodov, prečo študovať na Trnavskej univerzite
  2. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  3. Získaj náskok pred štartom
  4. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  7. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  2. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  3. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  4. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. A new, multifunctional centre will revive the Danube embankment
  7. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  10. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 18 614
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 794
  3. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 14 181
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 8 203
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 7 873
  6. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 416
  7. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 7 344
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 6 856
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 668
  10. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 199
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Minister obrany Jaroslav Naď.

Rozhovory ZKH s ministrom obrany za OĽaNO Jaroslavom Naďom.

4 h
Premiér Igor Matovič a vľavo prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Matovič sa za vtip ospravedlnil.

1 h
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Tajná posila vzbúrencov

Peter Tkačenko

Keď Sulík s Remišovou vydržia, na pomoc príde aj Kollár.

3 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop