Korzár logo Korzár

Pečieme s Korzárom: Cibuľové bochníky, škvarkové dukáty, šišky s vanilkovým krémom

Tipy na voňavé domáce pečivo.

(Zdroj: archív)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Škvarkové dukáty

Potrebujeme: 400 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky, kocku droždia, 400 g škvariek, 2 žĺtka, 2 PL bravčovej masti, 3 dl kyslej smotany, 1 dl mlieka, malú lyžičku cukru, 1 vajce na potretie, soľ, semienka na posypamie

Postup: Zmiešame mlieko, cukor aj droždie a necháme ho dobre nakysnúť. Zatiaľ pomelieme škvarky, dáme ich do misky a pridáme k nim obe múky, žĺtky, smotanu, soľ a roztopenú masť. Prilejeme kvások a vypracujeme hladké cesto. Zakryjeme ho a necháme nakysnúť. Cesto potom rozvaľkáme asi na hrúbku prsta a stredne veľkou okrúhlou formičkou vykrojíme kolieska, ktoré poukladáme na plech, potrieme rozšľahaným osoleným vajíčkom, posypeme ľubovoľnými semienkami a upečieme.

SkryťVypnúť reklamu

Vanilkové šišky

Potrebujeme: 600 g hladkej múky, 250 ml mlieka, 2 PL kryštálového cukru, 1 kocku droždia, 30 g masla, 2 žĺtky, kôru z jedného citróna, štipku soli, olej na vysmážanie, práškový cukor na posypanie.

Na krém: 250 ml mlieka, 1 vanilkový cukor, 100 g kryštálového cukru, 30 g maizeny alebo zlatého klasu, 4 žĺtky

Postup: Ako prvý si pripravíme krém, pokojne ho môžeme uvariť aj deň vopred. Do hrnca dáme zohriať polovicu mlieka s vanilkou a kryštálovým cukrom. Zvyšok mlieka vyšľaháme so žĺtkami a maizenou. Keď mlieko začne vrieť, za stáleho miešania metličkou k nemu vlejeme žĺtkovú časť, dobre prešľaháme a uvaríme hustý krém, ktorý necháme dobre vychladnúť.

Z vlažného mlieka, cukru a droždia urobíme kvások, ktorý necháme niekoľko minút v teple. Do kvásku potom postupne primiešavame citrónovú kôru, žĺtky, rozpustené maslo a nakoniec múku a soľ. Vypracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť. Hotové cesto vyklopíme na dosku, vyvaľkáme ho a vykrojíme okrúhle šišky. Necháme ich chvíľku podkysnúť a potom ich upečieme v horúcom oleji.

SkryťVypnúť reklamu

Do vychladnutých šišiek urobíme na boku dierky slamkou na nápoje. Vanilkový puding dáme do cukrárskeho vrecúška s tenkou špičkou a natlačíme ho do šišiek. Na záver už len všetky poprášime cukrom.

Cibuľové chlebové bochníčky

Potrebujeme: 600 g hladkej (chlebovej) múky T650, 400 ml mlieka, 15 g masla, 2 ČL soli, 1 a 1/2 ČL sušeného droždia, 3 PL cukru, 1 ČL mletého koriandra, 2 cibule, 2 PL oleja, žĺtok na potretie

Postup: Cibule očistíme a nakrájame nadrobno. Na oleji ich opražíme dozlatista a necháme vychladnúť. Do misky nalejeme vlažné mlieko a postupne pridáme ďalšie suroviny - sušené droždie, roztopené maslo, cukor, soľ a nakoniec múku. Všetko dobre premiesime a necháme nakysnúť. Potom cesto vyklopíme na dosku, rozvaľkáme a navrstvíme naň restovanú cibuľu. Cesto premiesime a ešte necháme podkysnúť. Potom z neho urobíme malé bochníčky, asi ako žemle, potrieme ich rozšľahaným osoleným žĺtkom, môžeme ho posypať aj hrubozrnnou soľou a upečieme.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 685
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 196
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 134
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 250
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 084
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 928
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 781
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 358
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu