Ľadová čokoláda
Potrebujeme: 80 g kokosového oleja, 50 g chutnej mliečnej čokolády, 50 g kvalitnej horkej čokolády na varenie
Postup: Nad parou roztopíme olej a čokoládu v pomere 1:1. Dobre vymiešame, aby sa z oboch čokolád stala jednoliata masa. Pripravíme si najmenšie papierové košíčky a naplníme ich čokoládou. Ak chceme ľadovú čokoládu trochu ozvláštniť, môžeme do košíčkov pridať nasekané orechy, ale ak chceme zachovať chuť známej ľadovej čokolády z obchodu, necháme ich stuhnúť bez prísad. Nezabúdame skladovať v chladničke, lebo aj táto domáca ľadová čokoláda sa v teple rýchlo topí.
Tortičky primabaleríny Pavlovovej
Potrebujeme: 4 vajcia, štipku soli, 1 hrnček kryštálového cukru, 1 ČL strúhanej citrónovej kôry, 1 ČL sódy bikarbóny, 1 vanilku, 180 ml šľahačky, 120 g drobného mrazeného ovocia
Postup: Oddelíme bielka žĺtky. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme sneh. Keď stuhne, na najnižších otáčkach k nemu postupne, po lyžiciach, pridáme cukor a vymiešame kompaktnú zmes. Napokon do nej zamiešame citrónovú kôru, vanilkový cukor a sódu bikarbónu.
Z papiera na pečenie si vystrihneme kolieska také veľké, aké veľké chceme tortičky. Bielkové cesto dáme do cukrárskeho vrecúška a nastriekame ho na pripravené kruhy tak, aby sme v prostriedku nechali miesto na plnku a ovocie.
Tortičky dáme do rúry vyhriatej na 120 stupňov a necháme ich tam piecť, či v podstate sušiť asi 50 minút.
Potom rúru vypneme, ale plech nevyberáme, tortičky tam v teple necháme až kým celkom nevychladnú.
Zatiaľ si vyšľaháme šľahačku a rozmrazíme ovocie, ktorým naplníme vychladnuté tortičky a ozdobíme ich podľa vlastných predstáv.
Keksy so snehovou polevou
Potrebujeme na cesto: 300 g hladkej múky, 200 g masla, 1 vanilkový cukor, 1 prášok do pečiva, 2 žĺtky, 2 PL práškového cukru, trochu mlieka na spracovanie cesta. Na polevu: 2 bielka, 200 g práškového cukru, marhuľový džem
Postup: Cesto vymiesime z uvedených ingrediencií a rozvaľkáme ho na pomúčenej doske.
Najskôr ho potrieme tenkou vrstvou marhuľového džemu, potom vyšľaháme bielka s cukrom a vzniknutý a sneh natrieme na pripravené cesto s džemom.
Narežeme rovnomerné obdĺžniky a dáme upiecť pri nižšej teplote.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.