Plnené langoše
Potrebujeme: 500 g hladkej múky, 200 ml kyslej smotany, mlieko, polovicu kocky droždia, 1 vajce, soľ, lyžičku cukru do kvásku, 1 kyslú smotanu, šunku alebo údené karé, plátkový syr
Postup: Droždie dáme vykysnúť s trochou mlieka a cukrom. Kvások potom zmiešame s múkou, kyslou smotanou, štipkou soli a vajíčkom a takým množstvom mlieka, aby nám vzniklo primerané husté cesto. Zakryjeme ho a necháme ho vykysnúť.
Potom cesto rozdelíme na malé bochníčky, ktoré roztiahneme ako langoše. Potrebujeme párny počet langošov. Na polovicu z nich dáme šunku a plátkový syr, zakryjeme to druhým langošom, okraje zatlačíme, aby sa zlepili a takto pripravené langoše z oboch strán vypražíme.
Cibuľové kolieska v syrovom cestíčku
Potrebujeme: väčšie cibule, hladkú múku, vajíčka, mlieko, strúhaný syr (napríklad parmezán), mleté čierne korenie, soľ, olej.
Postup: Cibuľu nakrájame na hrubšie kolieska, rozoberieme ich.
Do múky nasypeme korenie, soľ, pridáme žĺtky aj mlieko a vymiešame hladké cestíčko. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ho vmiešame do cestíčka. Pridáme asi hrsť syra, premiešame a potom v cestíčku namáčame cibuľové kolieska, ktoré vypražíme v horúcom oleji.
Džatky s bryndzou
Potrebujeme: 1 kg zemiakov, polohrubú múku, údenú slaninu, soľ, bryndzu, jarnú cibuľku
Postup: Očistené zemiaky nakrájame na kocky a dáme variť do primeraného množstva osolenej vody. Keď sú mäkké, čiastočne ich scedíme, ale trochu vody v hrnci necháme.
Zemiaky popučíme a za stáleho miešania nasypeme toľko polohrubej múky, aby vznikla hustá kaša. Hrniec zakryjeme zemiaky necháme múku 5 minút zapariť.
Potom zmes premiešame a sformujeme guľky asi vo veľkosti vlašského orecha. Dáme ich do misky, namrvíme k nim bryndzu, posypeme vyškvarenou slaninou a polejeme výpekom. Pred podávaním posypeme pokrájanou jarnou cibuľkou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.