Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Zemiakovo-šunková polievka, cassoulet, karamelové kocky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakovo-šunková polievka

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, polovicu stredne veľkej žltej cibule, 2 stonkové zelery, 2 stredne veľké mrkvy, 1 veľký pór (len bielu a svetlozelenú časť), 6 strúčikov cesnaku, 3 š červených zemiakov, 4 š kuracieho vývaru, 1 ČL sušeného tymianu, 225 g varenej šunky, 2 š kelových lístkov na malé kúsky, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, čili podľa chuti (voliteľné)

Postup: Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno, zeler, pór a mrkvu na tenké plátky, zemiaky aj so šupkou na asi centimetrové kúsky a šunku na približne polovičnú veľkosť. Vo veľkom hrnci na polievku zohrejeme na strednom plameni olej, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a pór a restujeme asi 5 až 7 minút, kým cibuľa nezačne mäknúť. Potom vhodíme cesnak, zeleninu ešte pol minúty miešame a pridáme pokrájané zemiaky, kurací vývar a tymian. Zmes privedieme k varu, hneď potom plameň znížime na minimum a necháme variť asi 30 minút, alebo kým nebudú zemiaky a mrkva mäkké. Z polievky odoberieme polovicu, ponorným mixérom všetko rozmixujeme dokrémova a vrátime opäť do hrnca. Primiešame už aj šunku, kel a pokračujeme vo varení, kým sa šunka nezohreje a kel nezvädne. Nakoniec ochutíme soľou, čili a čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu

Francúzske cassoulet

Potrebujeme: 1 - 2 PL olivového oleja, 1 - 2 pásiky slaniny, 2 obľúbené klobásy, 2 - 4 strúčiky cesnaku, štvrtinu veľkej cibule, 225 g čerstvých šampiňónov, 1 stonkový zeler, 1 mrkvu, 2 - 2,5 š ružičiek karfiolu, 425 g paradajok v konzerve, 1 bobkový list, 1/2 PL čerstvého tymianu alebo 1 ČL sušeného, štipka nasekaného čerstvého rozmarínu, 2 - 2,5 š uvarenej zmesi fazúľ, soľ, kajenské korenie a mleté čierne korenie podľa chuti, 1/2 - 3/4 š strúhanky zmiešanej s 1/2 š nastrúhaného parmezánu, trochou talianskeho korenia a sušeného cesnaku

Postup: Klobásu pokrájame na kolieska, mrkvu, zeler a huby na menšie kúsky, cesnak a cibuľu nadrobno. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Vo veľkej panvici zahrejeme olej, pridáme slaninu a klobásu a opekáme dohneda. Potom ich vyberieme a osušíme od prebytočného oleja. Do panvice dáme cibuľu a cesnak a krátko ich orestujeme. Teraz vhodíme huby a dobre ich obalíme v oleji. Panvicu zakryjeme a zmes necháme za občasného miešania zopár minút variť, kým huby nezmäknú. Potom pridáme mrkvu, zeler a karfiol a opäť necháme variť pár minút.

SkryťVypnúť reklamu

Keď bude všetka zelenina mäkká, pridáme paradajky, bobkový list a bylinky. Len čo zmes začne vrieť, príde na rad fazuľa. Tú varíme 10 minút, potom zmes dochutíme soľou, kajenským a mletým čiernym korením. Takto pripravenú ju preložíme do zapekacej misky a pečieme 25 minút. Po uplynutí času vyhodíme bobkový list, vrch posypeme ochutenou strúhankou a vrátime do rúry na ďalších 25 minút, alebo kým posýpka nebude zlatistá.

Zázvorovo-karamelové kocky

Potrebujeme na zázvorovo-ovsený základ: 225 g hladkej múky, 3/4 ČL soli, 3/4 ČL prášku do pečiva, 1 a 3/4 ČL mletého sušeného zázvoru, 225 g hnedého cukru, 100 g ovsených vločiek, 170 g masla, 65 g medu

Na zázvorovo-karamelovú plnku: 400 g sladeného kondenzovaného mlieka, 185 g hnedého cukru, 115 g masla, 70 g medu, 2 PL mletého zázvoru, 3/4 ČL soli, 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)

SkryťVypnúť reklamu

Na čokoládovú polevu: 100 g čokoládových kúskov, 1 a 1/2 ČL oleja, štipka soli (voliteľné)

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a štvorcový plech s dĺžkou 23 centimetrov vymažeme a vyložíme papierom na pečenie tak, aby kúsok pretŕčal cez okraje. Vo veľkej miske preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a mletý zázvor. Pridáme hnedý cukor a ovsené vločky a všetko dobre premiešame. V menšom hrnci roztopíme maslo a med. Prisypeme suché suroviny, dobre premiešame a vtlačíme do pripraveného plechu. Pečieme v rozohriatej rúre 20 - 25 minút, kým nebude povrch zlatistý a pri okrajoch dohneda.

Sladené kondenzované mlieko, hnedý cukor, maslo a med dáme do hrnca s hrubším dnom, roztopíme na miernom ohni a za stáleho miešania silikónovou varechou varíme, kým zmes nedosiahne 110 stupňov. Dávame pozor, aby sa o dno nič nepripieklo. Keď karamel dosiahne správnu teplotu, vmiešame doň zázvor, soľ a vanilkový extrakt, ak ho používame, a vylejeme ho na upečený základ. Koláč vložíme do chladničky na 1 - 1,5 hodiny, alebo kým z neho už nebude cítiť teplo.

Medzitým si vyrobíme čokoládovú polevu. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s olejom s neutrálnou chuťou, prípadne ju zohrejeme v mikrovlnke, a posypeme štipkou soli. Tekutú ju preložíme do cukrárskeho vrecka. Koláč vyberieme z chladničky aj z plechu. Pomocou horúceho noža ho nakrájame na kocky a čokoládou vytvoríme na vrchu pásikavú vzorku podľa fantázie. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

Zdroj: therealfoodrds.com, sumptuousspoonfuls.com, cloudykitchen.com

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  3. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  4. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  7. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  2. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  3. Kam smerujú peniaze bohatých?
  4. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  6. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  8. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 892
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 7 476
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 971
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 806
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 330
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 707
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 517
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 298
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu