Korzár logo Korzár
Pondelok, 30. január, 2023 | Meniny má Ema

Varíme s Korzárom: Zemiakovo-šunková polievka, cassoulet, karamelové kocky

Inšpirácie do vašej kuchyne.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemiakovo-šunková polievka

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, polovicu stredne veľkej žltej cibule, 2 stonkové zelery, 2 stredne veľké mrkvy, 1 veľký pór (len bielu a svetlozelenú časť), 6 strúčikov cesnaku, 3 š červených zemiakov, 4 š kuracieho vývaru, 1 ČL sušeného tymianu, 225 g varenej šunky, 2 š kelových lístkov na malé kúsky, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti, čili podľa chuti (voliteľné)

Postup: Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno, zeler, pór a mrkvu na tenké plátky, zemiaky aj so šupkou na asi centimetrové kúsky a šunku na približne polovičnú veľkosť. Vo veľkom hrnci na polievku zohrejeme na strednom plameni olej, pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a pór a restujeme asi 5 až 7 minút, kým cibuľa nezačne mäknúť. Potom vhodíme cesnak, zeleninu ešte pol minúty miešame a pridáme pokrájané zemiaky, kurací vývar a tymian. Zmes privedieme k varu, hneď potom plameň znížime na minimum a necháme variť asi 30 minút, alebo kým nebudú zemiaky a mrkva mäkké. Z polievky odoberieme polovicu, ponorným mixérom všetko rozmixujeme dokrémova a vrátime opäť do hrnca. Primiešame už aj šunku, kel a pokračujeme vo varení, kým sa šunka nezohreje a kel nezvädne. Nakoniec ochutíme soľou, čili a čiernym korením.

SkryťVypnúť reklamu

Francúzske cassoulet

Potrebujeme: 1 - 2 PL olivového oleja, 1 - 2 pásiky slaniny, 2 obľúbené klobásy, 2 - 4 strúčiky cesnaku, štvrtinu veľkej cibule, 225 g čerstvých šampiňónov, 1 stonkový zeler, 1 mrkvu, 2 - 2,5 š ružičiek karfiolu, 425 g paradajok v konzerve, 1 bobkový list, 1/2 PL čerstvého tymianu alebo 1 ČL sušeného, štipka nasekaného čerstvého rozmarínu, 2 - 2,5 š uvarenej zmesi fazúľ, soľ, kajenské korenie a mleté čierne korenie podľa chuti, 1/2 - 3/4 š strúhanky zmiešanej s 1/2 š nastrúhaného parmezánu, trochou talianskeho korenia a sušeného cesnaku

Postup: Klobásu pokrájame na kolieska, mrkvu, zeler a huby na menšie kúsky, cesnak a cibuľu nadrobno. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Vo veľkej panvici zahrejeme olej, pridáme slaninu a klobásu a opekáme dohneda. Potom ich vyberieme a osušíme od prebytočného oleja. Do panvice dáme cibuľu a cesnak a krátko ich orestujeme. Teraz vhodíme huby a dobre ich obalíme v oleji. Panvicu zakryjeme a zmes necháme za občasného miešania zopár minút variť, kým huby nezmäknú. Potom pridáme mrkvu, zeler a karfiol a opäť necháme variť pár minút.

SkryťVypnúť reklamu

Keď bude všetka zelenina mäkká, pridáme paradajky, bobkový list a bylinky. Len čo zmes začne vrieť, príde na rad fazuľa. Tú varíme 10 minút, potom zmes dochutíme soľou, kajenským a mletým čiernym korením. Takto pripravenú ju preložíme do zapekacej misky a pečieme 25 minút. Po uplynutí času vyhodíme bobkový list, vrch posypeme ochutenou strúhankou a vrátime do rúry na ďalších 25 minút, alebo kým posýpka nebude zlatistá.

Zázvorovo-karamelové kocky

Potrebujeme na zázvorovo-ovsený základ: 225 g hladkej múky, 3/4 ČL soli, 3/4 ČL prášku do pečiva, 1 a 3/4 ČL mletého sušeného zázvoru, 225 g hnedého cukru, 100 g ovsených vločiek, 170 g masla, 65 g medu

Na zázvorovo-karamelovú plnku: 400 g sladeného kondenzovaného mlieka, 185 g hnedého cukru, 115 g masla, 70 g medu, 2 PL mletého zázvoru, 3/4 ČL soli, 1 ČL vanilkového extraktu (voliteľné)

SkryťVypnúť reklamu

Na čokoládovú polevu: 100 g čokoládových kúskov, 1 a 1/2 ČL oleja, štipka soli (voliteľné)

Postup: Rúru predhrejeme na 180 stupňov a štvorcový plech s dĺžkou 23 centimetrov vymažeme a vyložíme papierom na pečenie tak, aby kúsok pretŕčal cez okraje. Vo veľkej miske preosejeme múku, prášok do pečiva, soľ a mletý zázvor. Pridáme hnedý cukor a ovsené vločky a všetko dobre premiešame. V menšom hrnci roztopíme maslo a med. Prisypeme suché suroviny, dobre premiešame a vtlačíme do pripraveného plechu. Pečieme v rozohriatej rúre 20 - 25 minút, kým nebude povrch zlatistý a pri okrajoch dohneda.

Sladené kondenzované mlieko, hnedý cukor, maslo a med dáme do hrnca s hrubším dnom, roztopíme na miernom ohni a za stáleho miešania silikónovou varechou varíme, kým zmes nedosiahne 110 stupňov. Dávame pozor, aby sa o dno nič nepripieklo. Keď karamel dosiahne správnu teplotu, vmiešame doň zázvor, soľ a vanilkový extrakt, ak ho používame, a vylejeme ho na upečený základ. Koláč vložíme do chladničky na 1 - 1,5 hodiny, alebo kým z neho už nebude cítiť teplo.

Medzitým si vyrobíme čokoládovú polevu. Čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli spolu s olejom s neutrálnou chuťou, prípadne ju zohrejeme v mikrovlnke, a posypeme štipkou soli. Tekutú ju preložíme do cukrárskeho vrecka. Koláč vyberieme z chladničky aj z plechu. Pomocou horúceho noža ho nakrájame na kocky a čokoládou vytvoríme na vrchu pásikavú vzorku podľa fantázie. Skladujeme v uzatvárateľnej nádobe v chladničke.

Zdroj: therealfoodrds.com, sumptuousspoonfuls.com, cloudykitchen.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Eurohub Rokycany posilňuje a zrýchľuje spojenie s Nemeckom
  2. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  3. Ako skĺbiť remeslo a moderné technológie? Inšpirujte sa Bajkery
  4. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  5. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  6. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať?
  7. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu
  8. SCANDI 2023: prehliadka súčasného severského filmu
  1. Kupujete balenú vodu? Vypočítajte si, koľko za ňu ročne miniete!
  2. Táto váha berie vaše chudnutie vážne: Kalórie počíta za vás!
  3. Šetriť energiu sa oplatí. Špecialisti poradili, ako na to
  4. Svalovice sa netreba obávať
  5. Students today, innovators tomorrow, learners forever
  6. Study program MANAGEMENT in English language
  7. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi
  8. Bude rok 2023 naozaj náročný na osobné financie?
  1. Klinčeky Zanzibaru zarobili viac, než neslávny obchod s otrokmi 11 342
  2. 10 eur za 10 rokov. Mimoriadna ponuka od mimoriadneho časopisu 6 675
  3. Trvalá udržateľnosť v obchode – prečo by vás mala zaujímať? 2 028
  4. Zdravie bez liekov. Lekár namiesto nich predpisuje studenú vodu 1 933
  5. Stockerka štartuje predaj bytov s cenami, ktoré prekvapia 1 642
  6. Košičanom budeme dodávať teplo za tretinové ceny aj tento rok 1 585
  7. Benátky a Verona: zažite pôsobivé kúsky mozaiky severu Talianska 1 523
  8. Radi čítate a ešte radšej tvoríte? Toto je 40 dôvodov pre Vás 849

Blogy SME

  1. Lubo Repka: Dostali sa plavebné spoločnosti z krízy?
  2. Tupou Ceruzou: Tanky pre Ukrajinu
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Liptovské Matiašovce
  4. Roman Kebísek: Ostrolúcka písala o Štúrovi ako orlovi a o sebe ako lastovičke
  5. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca.
  6. Alexander Hričko: Odevy Uhorska v období raného novoveku
  7. Jozef Stasík: EU v mobile
  8. Štefan Vidlár: Moje vyznanie viery
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 24 590
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 16 017
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 967
  4. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 649
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 4 416
  6. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 215
  7. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 832
  8. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 737
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Poslanec Igor Matovič a poslanec Richard Sulík.

SaS by viac vyhovovali voľby pred letom.


3 h
Andrej Babiš

Fortuna po Babišovom príspevku zaznamenala rekordný počet nových registrácií.


3 h
Peter Schutz

Najsilnejší impulz pre jarný termín vymyslel Dzurinda.


5 h

Vojna na Ukrajine pokračuje.


a 5 ďalší 15 h

Blogy SME

  1. Lubo Repka: Dostali sa plavebné spoločnosti z krízy?
  2. Tupou Ceruzou: Tanky pre Ukrajinu
  3. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými Kalváriami - Liptovské Matiašovce
  4. Roman Kebísek: Ostrolúcka písala o Štúrovi ako orlovi a o sebe ako lastovičke
  5. Ján Šeďo: "Ja nechcem byť ako moji rodičia", vypadlo z rómskeho chlapca.
  6. Alexander Hričko: Odevy Uhorska v období raného novoveku
  7. Jozef Stasík: EU v mobile
  8. Štefan Vidlár: Moje vyznanie viery
  1. Rastislav Puchala: Vraj je to sfetovaný trpaslík 24 590
  2. Peter Remeselník: Narazil autom do ľudí, zranil chodkyňu a ušiel ! 16 017
  3. Martin Plesch: Pán primátor, načo vlastne máme Mestskú políciu v Bratislave? 7 967
  4. Ivan Beňovič: Ruský rubeľ sa svetovou menou nestane 4 649
  5. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles 4 416
  6. Věra Tepličková: Výlet v Bratislave (z denníka žiaka 3. ročníka ZŠ z Piešťan) 4 215
  7. Ján Šeďo: Sliepky na Ukrajine sú iné ako naše ? 3 832
  8. Tereza Kazdová: Fico má rád pekné ženy, Babiš je na blondíny. Verejný diskurz volá po feministoch 3 737
  1. Monika Nagyova: Plesy nie sú pre singles
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 55. - Antarktída - Ako sa vydali Vivian Fuchs a Edmund Hillary naprieč Antarktídou (1955-1958)
  3. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  4. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Potuluje sa tu starý blázon
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 54. - Antarktída - Posledné tri Byrdove expedície (1939 - 1956)
  6. Jiří Ščobák: Tipovanie je cesta do pekla. Aj keď to robíte so štátnou firmou
  7. Jiří Ščobák: Avatar 2: Začátek nového příběhu
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 53. - Antarktída - Druhá Byrdova antarktická expedícia (1933 - 1935)

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu