Korzár logo Korzár
Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Krémová polievka s pivom, mrkva s glazúrou, ryžové guľky

Jednoduché, no delikátne špeciality.

(Zdroj: archív/fotolia)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Krémová polievka s pivom

Potrebujeme: 200 g syra čedar, 1 cibuľu, zeleninový vývar, maslo, 3 strúčiky cesnaku, 1 PL worcesterskej omáčky, 300 ml piva, kukuričný škrob, 2 dl smotany na varenie, soľ, mleté biele korenie

Postup: V hrnci rozpustíme maslo a opražíme na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme nasekaný cesnak aj worcesterskú omáčku, dáme preč zo sporáka a prilejeme pivo. Necháme ho zovrieť a potom prilejeme asi liter vývaru a krátko povaríme. Do hrnca dáme syr aj smotanu a varíme. Podľa hustoty polievky dolejeme vývar s trochou škrobu. Polievku necháme dobre prevrieť, dochutíme a odstavíme.

Skryť Vypnúť reklamu

Ryžové guľky s mozzarellou

Potrebujeme: 300 g ryže, 1 l zeleninového vývaru, 40 g parmezánu, 120 g mozzarelly, 2 vajíčka, maslo, maslo, cibuľu, olej, strúhanku, soľ, mleté čierne korenie, sterilizovanú kukuricu, hrášok či sušené paradajky (voliteľné)

Postup: Začneme podobne, ako sa pripravuje rizoto. Kus masla približne s lyžicou oleja zohrejeme a orestujeme najemno pokrájanú cibuľu. Pridáme nepremytú ryžu a dobre ju opečieme, aby boli zrnká obalené tukom. Zalejeme ju polovicou vývaru a varíme za občasného miešania. Postupne budeme prilievať po naberačkách zvyšný vývar, kým sa ryša nedovarí. Na záver môžeme pridať scedenú kukuricu, hrášok či sušené paradajky. Môžeme však nechať aj čistú ryžu.

Zmes osolíme a okoreníme a ešte do teplej ryže primiešame nastrúhaný parmezán. Mali by sme dostať hmotu krémovej konzistencie, ktorú budeme vedieť formovať v rukách do guličiek. Do každej dáme kúsok mozarelly, obalíme v rozšľahanom vajíku aj v strúhanke a vypražíme v oleji.

Skryť Vypnúť reklamu

Mrkva s javorovou glazúrou

Postup: mrkvu, maslo, javorový sirup, francúzsku hrubozrnnú horčicu, soľ, korenie, cesnak

Postup: Mrkvu očistíme, menšie kúsky necháme celé, väčšie prekrojíme na polovice alebo štvrtiny. Krátko ju predvaríme v troche vody, nie však celkom domäkka.

V panvici si potom zohrejeme maslo, ku ktorému vhodíme celý strúčik cesnaku a keď sa opečie vyberieme ho. K maslu pridáme asi dve lyžice javorového sirupu a dobre miešame, aby nám vznikol základ na glazúru. Potom pridáme lyžičku horčice a do zmesi vložíme predvarenú mrkvu. Premiešame tak, aby sa mrkvičky dobre obalili a môžeme ich vybrať. Pred podávaním ich jemne osolíme a okoreníme.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  2. Desať dôvodov, prečo študovať na Trnavskej univerzite
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Získaj náskok pred štartom
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Veolia dostala exkluzívne do správy projekt SKY PARK
  2. AS EUBA vyhlasuje protest proti novele zákona o VŠ
  3. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  4. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. A new, multifunctional centre will revive the Danube embankment
  7. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  8. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  9. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  10. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 18 341
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 886
  3. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 15 521
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 8 338
  5. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 8 126
  6. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 7 493
  7. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 379
  8. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 6 979
  9. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 578
  10. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 103
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Liberalizmus sa nedá liečiť exorcizmom, predstavuje posledné štádium posadnutnosti.

3. mar
Premiér Igor Matovič a vľavo prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

Matovič sa za vtip ospravedlnil.

3 h
Minister obrany Jaroslav Naď.

Rozhovory ZKH s ministrom obrany.

6 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop