Mexická polievka
Potrebujeme: asi 3 – 4 filety z ľubovoľnej ryby, 2 papričky jalapeňos, olivový olej, 1 cibuľu, stonkový zeler, konzervu sterilizovanej kukurice, konzervu sterilizovanej bielej fazule, zeleninový vývar, 2 strúčiky cesnaku, 1 ČL mletej papriky, 2 ČL mletej rasce, korenie na ryby, asi dve hrste cherry paradajok, 1 limetku, soľ, mleté čierne korenie
Postup: V hrnci na rozohriatom oleji najskôr orestujeme pokrájanú cibuľu, kúsky zeleru, 1 papričku a cesnak. Posypeme ich mletou paprikou, korením na ryby a rascou. Zalejeme vývarom a necháme variť. Po chvíli pridáme na kúsky pokrájané ryby, scedenú kukuricu aj fazuľu a prekrojené paradajky. Varíme už len približne sedem minút, na záver prihodíme druhú papričku a dochutíme šťavou z limetky.
Pečienky s vôňou Indie
Potrebujeme: kuracie pečienky, 1 červenú cibuľu, čili papričku podľa chuti, cesnak, kúsok zázvoru, 2 PL paradajkového pretlaku, olivový olej, trochu kurkumy aj karí korenia, rímsku rascu, soľ, čerstvý koriander
Postup: Do misky dáme asi po polovici malej lyžičky kurkumy, karí korenia aj rímskej rasce, premiešame a pridáme pokrájanú pečeň. Premiešame a necháme chvíľu postáť.
Zatiaľ zohrejeme trochu olivového oleja a korenené pečienky na ňom orestujeme. Potom ich vyberieme a vo výpeku opečieme nakrájanú cibuľu prelisovaný cesnak a nastrúhaný zázvor. Krátko popražíme a ochutíme nasekanou čili papričkou, pridáme paradajkový pretlak a chvíľku povaríme. Do omáčky vrátime pečeň, podlejeme a podusíme, kým nebude mäkká. Na záver osolíme, v prípade potreby dochutíme a pridáme čerstvý koriander.
Pestrý zimný šalát
Potrebujeme: 2-3 mrkvy, 1 veľký batat, 1 cviklu, 1 brokolicu, žltú hrubostennú papriku, šampiňóny, červenú cibuľu, hlávku cesnaku, olivový olej, čerstvú rukolu, soľ, mleté čierne korenie, čerstvý rozmarín (použiť môžeme aj paradajky, karfiol či inú obľúbenú zeleninu)
Na zálievku: olivový olej, citrónovú šťavu, strúčik cesnaku, zmes rôznych nasekaných orieškov, jarnú cibuľku, soľ
Postup: Najskôr si pripravíme mrkvy, batat a cviklu. Očistíme ich a ľubovoľne nakrájame. Zeleninu dáme na plech, pokvapkáme olejom, premiešame a roztiahneme tak, aby sa všetko rovnomerne upieklo. Pridáme priečne prerezanú hlávku cesnaku a dáme do vyhriatej rúry.
Asi po 15 minútach pridáme na ružičky rozobratú brokolicu, nakrájanú papriku, šampiňóny a kolieska cibule. Všetko premiešame, osolíme, okoreníme a vrátime do rúry. Pečieme, kým zelenina nie je hotová. Medzitým zmiešame olej, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak a oriešky a ešte teplú zeleninu polejeme marinádou a podávame.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.