Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom tradične: Zemplínske pelmene, rusínske švabčaniky, spišské adzimky

Starodávne jedlá zachutia aj dnes.

(Zdroj: archív/fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zemplínske pelmene

Potrebujeme: cca 300 gramov polohrubej múky, 1 kyslú smotanu, 100 gramov masla, 2 vajcia, pažítka, vodu. Na plnku: 250 gramov miešaného hovädzieho aj bravčového mletého mäsa, 1 cibuľu, mleté čierne mleté korenie, soľ

Postup: Do misky dáme múku, osolíme ju. Do jedného pohára si rozbijeme celé vajíčko a z druhého pridáme žĺtok. Druhé bielko dáme zvlášť do iného pohára, použijeme ho neskôr.

Múku zmiešame s vajíčkami, pridáme trochu vody a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu postáť a potom ho rozvaľkáme a vykrojíme z neho kolieska.

SkryťVypnúť reklamu

Mleté mäso osolíme, okoreníme a premiešame. Zmes rozdelíme na pripravené cesto. Okraj každého kolieska potrieme vymiešaným bielkom, ktoré sme si zvýšili a postláčame ich ako pirohy. Uvaríme v slanej vode a podávame poliate roztopeným maslom, s opraženou cibuľou a kyslou smotanou.

Spišské adzimky

Potrebujeme: 500g múky 1 ČL sódy bicarbóny, kyslé mlieko

Postup: Múku premiešame so sódou a postupne prilievame kyslé mlieko tak, aby sme vymiešame husté cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku asi 1 centimeter a pomocou menšej misky vykrojíme kolieska. Upečieme ich na suchej panvici, alebo priamo na platni, ako to robievali staré mamy.

Upečené adzimky posolíme a namastíme maslom. Pokojne si k nim môžeme dať obľúbenú nátierku na hradiť nimi chlieb.

Jednoduché rusínske švabčaniky

Potrebujeme: zemiaky, soľ, mleté čierne korenie, majoránku, tuk alebo olej na vyprážanie

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky nastrúhame, môžeme použiť aj také strúhadlo ako na syr. Dáme ich do misky, osolíme a necháme postáť. Keď pustia šťavu poriadne ich vyžmýkame, prípadne ich môžeme dať do cedidla a vytlačiť z nich škrobovú vodu. Ochutíme korením, majoránkou, premiešame a potom zo zmesi pomocou polievkovej lyžice odoberáme malé časti, v rukách vyformujeme hrubšie placky a tie upečieme na tuku.

Recepty z Korzára

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 661
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 177
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 133
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 247
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 120
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 922
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 764
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 426
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu