Zemiakovo-bryndzové koláče
Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 1 kocku droždia, 0,5 l mlieka, 2 ČL soli, 3 PL kryštálového cukru, 2 dcl oleja, 1kg varených zemiakov, 250 g bryndze
Postup: Zmiešame múku, soľ a cukor. Do zmiešanej hmoty vlejeme kvások, mlieko a vypracujeme vláčne cesto. Necháme kysnúť cca 45 minút.
Cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na hrúbku cca 1 cm. Pokrájame na štvorce (cca 24 ks). Pripravíme si plnku a to tak, že uvarené zemiaky popučíme, zmiešame s bryndzou a trochou soli.
Štvorce plníme plnkou, vytvarujeme buchtu a poukladáme na vymastený plech. Ukladáme redšie. Každú z nich totiž rukou roztlačíme na plochejší tvar a upečieme v dobre vyhriatej rúre.
Posúchy so škvarkami
Potrebujeme: 400 g hladkej múky, polovicu kocky droždia, 300 g škvarkov, 70 ml mlieka, soľ
Postup: Z časti mlieka, trošku múky a droždia necháme vzísť kvások. Potom ho zmiešame so zvyškom múky a mlieka. Cesto osolíme, pridáme nasekané škvarky a prehnetieme. Necháme vykysnúť. Potom ho rozvaľkáme na obdĺžnik, dáme ho na masťou potretý plech a upečieme. Po vychladnutí ho nakrájame na kúsky.
Tvarohové pagáče
Potrebujeme: 500 g tvarohu, 50 g práškového cukru, 50 g masla, 2 vajcia, 200 g polohrubej múky, 1 škoricový cukor, štipku soli
Postup: Tvaroh zmiešame s cukrom, štipkou soli a maslom, pridáme vajcia, múku, soľ a vypracujeme cesto. Po kúskoch z neho odoberáme, formujeme guličky a tie upravíme na pagáčiky. Poukladáme ich na pomastený plech a upečieme. Ešte teplé posypeme škoricovým cukrom.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.