Korzár logo Korzár
Pondelok, 3. október, 2022 | Meniny má Stela

Varíme s Korzárom kel: V polievke, šaláte, na pizzi aj ako pesto

Tipy na zdravé zimné jedlá.

(Zdroj: Archív fotolia)
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Polievka na imunitu a dobrý pocit

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 6 veľkých mrkiev, 6 stoniek zeleru, jedno- až dvojcentimetrový kúsok čerstvého zázvoru alebo 1/4 ČL mletého sušeného zázvoru, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL morskej soli a 1/4 ČL mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti), 6 - 8 š vývaru (kuracieho, zeleninového alebo z kostí), 2 - 3 š nasekaných kelových lístkov alebo špenátu, 2 PL citróna

Postup: Cesnak a cibuľu nakrájame najemno, mrkvu a stonkový zeler na menšie kúsky. V liatinovom hrnci zohrejeme olej, na ktorý vhodíme cesnak a restujeme ho asi minútu. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a postrúhaný zázvor a necháme restovať asi 7 až 10 minút, kým zelenina nebude mäkká. Teraz zmes dochutíme kurkumou, soľou a čiernym korením. Pomiešame a vlejeme vývar. Polievku privedieme k varu, plameň znížime na minimum a necháme variť asi 25 minút. Pred vypnutím ešte zamiešame kel alebo špenát, necháme prevrieť 5 minút a odstavíme. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a v prípade potreby aj soľou a korením. Podávať môžeme samostatne, s ryžou alebo cestovinami.

SkryťVypnúť reklamu

Detoxikačný šalát s pomarančovým vinaigrette dresingom

Potrebujeme: 2 stredne veľké bataty, nakrájané na kocky, 1 PL olivového oleja, štipka soli a mletého čierneho korenia

Na dresing: 1/4 š pomarančovej šťavy, 1 PL dijonskej horčice, 2 ČL balzamikového octu, 2 ČL javorového sirupu, 1 ČL chia semiačok, 4 š kelových lístkov, 2 š postrúhaného ružičkového kelu, 1/2 š tekvicových semiačok, 1/2 š sušených brusníc

Postup: Kelové listy vymasírujeme olejom, aby zmäkli, a nasekáme ich na menšie kúsky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Bataty pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a rozprestrieme na plech na pečenie. Takto pripravené ich dáme do rúry asi na 30 minút, alebo kým nebudú mäkké. V polovici procesu ich môžeme premiešať. V miske si vymiešame dresing z pomarančovej šťavy, horčice, balzamikového octu a javorového sirupu. Pridáme do neho kel a lístky chvíľu masírujeme dresingom. Potom vhodíme bataty, premiešame a rozdelíme na porcie. Na záver na vrch doplníme zvyšné suroviny.

SkryťVypnúť reklamu

Celozrnná pizza s kelom a pestom

Potrebujeme: 1 š asi 40-stupňovej (veľmi teplej) vody, 1 PL medu alebo cukru, 1 PL extra panenského olivového oleja, 1 balík (asi 2,25 ČL) instantného droždia, 345 g celozrnnej múky, 1/4 š strúhaného parmezánu, 1 ČL soli

Na pesto: 3 š nahrubo nasekaných kelových listov bez stonky, 3/4 š pekanových alebo vlašských orechov, 2 PL citrónovej šťavy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie podľa chuti, 1/2 š olivového oleja

Na vrch: 2 š nastrúhanej mozzarelly, 1 š posekaných kelových listov, 1 ČL olivového oleja,

Postup: Rúru predhrejeme na 260 stupňov a mriežku dáme do hornej tretiny. V malej miske zmiešame vodu, droždie, med a olej a necháme odstáť 5 minút, za ten čas by sa mal aktivovať kvások. Do kuchynského robota dáme múku, soľ a parmezán a krátko premiešame. Kým stroj beží, pomaly vlejeme drožďovú zmes, po asi minúte miešania by sa mala vytvoriť hrudka cesta. Premiestnime si ho na pomúčenú dosku, vyhnetieme ho a rozdelíme na dve polovice, ktoré potom vyvaľkáme do rovnomerne tenkého kruhu. Cesto preložíme na plech na pizzu vyložený papierom na pečenie. Vonkajšie dva centimetre kruhu potrieme tenkou vrstvou olivového oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Pesto vyrobíme tak, že si všetky suroviny okrem oleja zmixujeme v kuchynskom robote. Počas miešania pomaly prilievame olej. Stroj necháme bežať, kým nevznikne hladká konzistencia. Podľa chuti môžeme ešte osoliť, okoreniť alebo dochutiť citrónovou šťavou. Hotovým pestom potrieme cesto, naň nasypeme syr.

Do misky pridáme kelové lístky, 1 lyžičku oleja a štipku soli. Olej vmasírujeme do listov tak, aby na nich zostala rovnomerná tenká vrstva. Takto pripravený kel pridáme na vrch syra a celú pizzu vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým cesto nebude zlatisté a syr na vrchu bublať, čo by malo trvať asi 10 až 12 minút. Pokračujeme rovnako aj s druhou polovicou cesta.

Zdroj: lexiscleankitchen.com, thenutfreevegan.net, cookieandkate.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  3. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  4. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  5. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko?
  6. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  7. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  8. 5 príkladov, kedy banke nejde len o peniaze
  1. Slováci a peniaze: Na čo sporíme a koľko investujeme?
  2. Metropolis ostáva bez inflačnej doložky
  3. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň
  4. Druhý diel komiksu Posledný Follower v denníku SME
  5. KOSIT hľadá do svojho tímu ďalších vodičov
  6. Náklady na domácnosť pomôže ušetriť aj kompostér FoodCycler
  7. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať?
  8. Dochádzate do Bratislavy? Auto nechajte doma
  1. Púštne kráľovstvo: Prečo by ste mali navštíviť Jordánsko? 6 924
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 5 889
  3. Notebook s dvomi obrazovkami. Ako dlho si naň budete zvykať? 5 694
  4. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel 5 626
  5. Európska noc výskumníkov prináša zážitky s vedou opäť naživo 5 080
  6. Nakupovať viac ovocia a zeleniny sa oplatí každý deň 4 703
  7. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 926
  8. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 823

Blogy SME

  1. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  2. Anna Miľanová: Burina - v mojom poňatí...
  3. Juraj Krúpa: Neznesiteľná ľahkosť, s akou Matovič reční o Hitlerovi a médiá o fašistoch
  4. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu.
  5. Juraj Švarc: Obecné záležitosti – práca v zastupiteľstve
  6. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty.
  7. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: gazdovský dom z Vlkolínca, kaplnky na Sivej Brade a v Holíči
  8. Milan Polešenský: Čo sa nepáči Petržalskej mládeži?
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 828
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 570
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 239
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 577
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 822
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 476
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 831
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 724
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Blogy SME

  1. Marek Mačuha: Je zníženie daní politický zločin?
  2. Anna Miľanová: Burina - v mojom poňatí...
  3. Juraj Krúpa: Neznesiteľná ľahkosť, s akou Matovič reční o Hitlerovi a médiá o fašistoch
  4. Matúš Lazúr: Na retardovaných vodičov platia len retardéry. Pri zastávkach MHD najlepšie také že pri 60-tke im rovno utrhne nápravu.
  5. Juraj Švarc: Obecné záležitosti – práca v zastupiteľstve
  6. Ján Valchár: Gratulujeme, 60.000. A ruské tanky dostávajú defekty.
  7. Miroslav Lisinovič: Z mojej papierovej dielne: gazdovský dom z Vlkolínca, kaplnky na Sivej Brade a v Holíči
  8. Milan Polešenský: Čo sa nepáči Petržalskej mládeži?
  1. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 7 828
  2. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 570
  3. Jana Melišová: Keď sa chce, tak sa dá 💗 5 239
  4. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 4 577
  5. Ján Valchár: Keď už aj propagandisti plačú... 3 822
  6. Miroslav Kocúr: Progresívny fašizmus voči kresťanom? 3 476
  7. Marek Strapko: Irán vs. Rusko 2 831
  8. Peter Slamenik: Dubák sem, dubák tam. 2 724
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SME.sk Minúta Najčítanejšie
SkryťZatvoriť reklamu