Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom kel: V polievke, šaláte, na pizzi aj ako pesto

Tipy na zdravé zimné jedlá.

(Zdroj: Archív fotolia)

Polievka na imunitu a dobrý pocit

Potrebujeme: 1 PL olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 2 cibule, 6 veľkých mrkiev, 6 stoniek zeleru, jedno- až dvojcentimetrový kúsok čerstvého zázvoru alebo 1/4 ČL mletého sušeného zázvoru, 1 ČL kurkumy, 1/2 ČL morskej soli a 1/4 ČL mletého čierneho korenia (alebo podľa chuti), 6 - 8 š vývaru (kuracieho, zeleninového alebo z kostí), 2 - 3 š nasekaných kelových lístkov alebo špenátu, 2 PL citróna

Postup: Cesnak a cibuľu nakrájame najemno, mrkvu a stonkový zeler na menšie kúsky. V liatinovom hrnci zohrejeme olej, na ktorý vhodíme cesnak a restujeme ho asi minútu. Pridáme cibuľu, mrkvu, zeler a postrúhaný zázvor a necháme restovať asi 7 až 10 minút, kým zelenina nebude mäkká. Teraz zmes dochutíme kurkumou, soľou a čiernym korením. Pomiešame a vlejeme vývar. Polievku privedieme k varu, plameň znížime na minimum a necháme variť asi 25 minút. Pred vypnutím ešte zamiešame kel alebo špenát, necháme prevrieť 5 minút a odstavíme. Na záver dochutíme citrónovou šťavou a v prípade potreby aj soľou a korením. Podávať môžeme samostatne, s ryžou alebo cestovinami.

Skryť Vypnúť reklamu

Detoxikačný šalát s pomarančovým vinaigrette dresingom

Potrebujeme: 2 stredne veľké bataty, nakrájané na kocky, 1 PL olivového oleja, štipka soli a mletého čierneho korenia

Na dresing: 1/4 š pomarančovej šťavy, 1 PL dijonskej horčice, 2 ČL balzamikového octu, 2 ČL javorového sirupu, 1 ČL chia semiačok, 4 š kelových lístkov, 2 š postrúhaného ružičkového kelu, 1/2 š tekvicových semiačok, 1/2 š sušených brusníc

Postup: Kelové listy vymasírujeme olejom, aby zmäkli, a nasekáme ich na menšie kúsky. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Bataty pokvapkáme olejom, osolíme, okoreníme a rozprestrieme na plech na pečenie. Takto pripravené ich dáme do rúry asi na 30 minút, alebo kým nebudú mäkké. V polovici procesu ich môžeme premiešať. V miske si vymiešame dresing z pomarančovej šťavy, horčice, balzamikového octu a javorového sirupu. Pridáme do neho kel a lístky chvíľu masírujeme dresingom. Potom vhodíme bataty, premiešame a rozdelíme na porcie. Na záver na vrch doplníme zvyšné suroviny.

Skryť Vypnúť reklamu

Celozrnná pizza s kelom a pestom

Potrebujeme: 1 š asi 40-stupňovej (veľmi teplej) vody, 1 PL medu alebo cukru, 1 PL extra panenského olivového oleja, 1 balík (asi 2,25 ČL) instantného droždia, 345 g celozrnnej múky, 1/4 š strúhaného parmezánu, 1 ČL soli

Na pesto: 3 š nahrubo nasekaných kelových listov bez stonky, 3/4 š pekanových alebo vlašských orechov, 2 PL citrónovej šťavy, 2 až 3 strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie podľa chuti, 1/2 š olivového oleja

Na vrch: 2 š nastrúhanej mozzarelly, 1 š posekaných kelových listov, 1 ČL olivového oleja,

Postup: Rúru predhrejeme na 260 stupňov a mriežku dáme do hornej tretiny. V malej miske zmiešame vodu, droždie, med a olej a necháme odstáť 5 minút, za ten čas by sa mal aktivovať kvások. Do kuchynského robota dáme múku, soľ a parmezán a krátko premiešame. Kým stroj beží, pomaly vlejeme drožďovú zmes, po asi minúte miešania by sa mala vytvoriť hrudka cesta. Premiestnime si ho na pomúčenú dosku, vyhnetieme ho a rozdelíme na dve polovice, ktoré potom vyvaľkáme do rovnomerne tenkého kruhu. Cesto preložíme na plech na pizzu vyložený papierom na pečenie. Vonkajšie dva centimetre kruhu potrieme tenkou vrstvou olivového oleja.

Skryť Vypnúť reklamu

Pesto vyrobíme tak, že si všetky suroviny okrem oleja zmixujeme v kuchynskom robote. Počas miešania pomaly prilievame olej. Stroj necháme bežať, kým nevznikne hladká konzistencia. Podľa chuti môžeme ešte osoliť, okoreniť alebo dochutiť citrónovou šťavou. Hotovým pestom potrieme cesto, naň nasypeme syr.

Do misky pridáme kelové lístky, 1 lyžičku oleja a štipku soli. Olej vmasírujeme do listov tak, aby na nich zostala rovnomerná tenká vrstva. Takto pripravený kel pridáme na vrch syra a celú pizzu vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme, kým cesto nebude zlatisté a syr na vrchu bublať, čo by malo trvať asi 10 až 12 minút. Pokračujeme rovnako aj s druhou polovicou cesta.

Zdroj: lexiscleankitchen.com, thenutfreevegan.net, cookieandkate.com

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 784
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 889
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 537
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 647
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 487
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 499
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 353
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 256
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 145
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Zasnežené východné Slovensko.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop