Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Bravčové po poľsky, parené stehno, roládky plnené ryžou

Novoročné inšpirácie na tanieri.

(Zdroj: stock adobe)

V prvý deň nového roka naši predkovia dodržiavali viacero tradícií, ktoré im mali počas nasledujúcich mesiacov zabezpečiť zdravie a prospech. Vyhýbali sa hydine, aby im majetok nerozhrabala, nejedli ani ryby, aby im šťastie neodplávalo. Naopak, dopriali si bravčové mäso, aby sa mali dobre ako prasiatka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Bravčové po poľsky

Osoľ a nechaj variť pekný kus bravčového chudého mäsa. Potom urob trochu hnedej zápražky z lyžice masla a lyžice múky, rozrieď ju vývarom z toho mäsa, pridaj trochu octu, kúsok strúhanej citrónovej kôry, trochu nového korenia, tri drvené klinčeky, olúpané mandle, hrozienka, pol hrnčeka nastrúhaného perníka a nechaj to prevariť. Do tejto omáčky potom vlož domäkka uvarené a na väčšie kúsky pokrájané mäso. Nechaj ešte minútu povariť a nos na stôl.

SkryťVypnúť reklamu

Ruládka z bravčoviny

Rozklopané kúsky mäsa posolia a pretrú sa na masti upraženou cibuľkou, na každý kus položí sa za 1-2 lyžice varenej ryže, zakrúti a zaviaže sa nitkou a pečie sa v masti. Keď sú zapečené, podlejú sa polievkou alebo vodou a nechajú sa zakryté chvíľku dusiť. Pred poliatím môžu sa poprášiť múkou.

Parené bravčové stehno

Umyté stehno vyšpikovať cesnakom, zmiešať tlčené korenie so soľou a mäso ním ponatierať. Do nádoby dať pokrájanej slaniny, pridať cibule, mrkvy, petržlenu i celé korenie, vložiť do toho stehno, naliať za žajdlík (hrnček) octu a nechať zakryté upariť nažlto. Po upečení vybrať, masť scediť, trochu posypať múkou a podľa potreby doliať polievky, pridať trochu octu a nechať v tom stehno povariť.

Potom očistiť surové krumple, dať do nádoby, posoliť, dať na ne z odliatej masti a nechať zakryté upariť namäkko. Stehno pokrájať na kúsky, poklásť na misu, dookola dať krumple a omáčku cez sito precediť na mäso.

SkryťVypnúť reklamu

ZDROJ: Marie Rosická: Národní domácí kuchařka česko-americká, Ján Babilon: Prvá kuchárska kniha v slovenskej reči, Terézia Vansová: Recepty prastarej matere.

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Jedlo

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  2. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  4. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  5. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  6. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  7. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame
  8. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú
  1. Sú prípravky na imunitu len vyhodené peniaze?
  2. Zariskoval a poslal k vode Wolt. Prešiel testom lojality
  3. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí
  4. FameL GmbH: Náhrada škody bez rizika nákladov
  5. Nové átrium aj učebňa. V Pečovskej Novej Vsi investujú do školy
  6. Objav prírodný ionťák, ktorý stojí za výkonom J. Slafkovského
  7. Union drží prvenstvo v dostupnosti zdravotnej starostlivosti
  8. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina
  1. Rozhovor: Slováci mohli žiť v Pacifiku. Štefánik im kúpil ostrov 19 055
  2. Farba ju nezachráni. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina 6 530
  3. Skládky nechceme, no moderných riešení sa obávame 4 927
  4. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v neznámom Bahrajne? 4 629
  5. Zaslúžený oddych. Luxus hotelov pre dospelých začína pokojom 4 345
  6. Cukrovar mení Trnavu na miesto, kde sny ožívajú 3 688
  7. Jeden stavbár, druhý mikrobiológ. Bratia zvalcovali trh 3 408
  8. Viacgeneračné rodiny: Slovenský recept na hádky? 3 277
  1. Elena Antalová: Úloha č.1 vládcov Si a Putin: Nesmrteľnosť
  2. Vladimír Krátky: PHM za Bratislavou vs. - za Prahou .
  3. Vladimír Bojničan: Náboženské spôsobilosti, zvyklosti, tradície ako súčasť osvieteneckého sveta??? Pán Havran, to je ale urážka racionálneho rozumu!
  4. Martin Fronk: Jazierko, kde sa čas zastavil – Bacúrovské zrkadlo neba
  5. Radoslav Medzihradský: Moravský kras vs Slovenký kras
  6. Ján Valchár: Štvrtý Aljoša I. (prekopaná verzia)
  7. Štefan Šturdzík: Dve lokomotívy sa zrazia v Oktagone.
  8. Martina Bittnerová: Zabudnutý dar Božene Němcovej: Kde skončila jej lampa?
  1. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS 15 352
  2. Dušan Koniar: Puč na Slovensku 15 189
  3. Ivan Mlynár: Zábava Roberta Fica s riskovaním našich životov neberie konca. 15 180
  4. Ján Šeďo: To dopravní inžinieri všetko posr**i ! 11 769
  5. Blanka Ulaherová: Návrat po 46 rokoch 9 519
  6. Ján Valchár: Zaujímavé fakty okolo ruskej ropy. 9 170
  7. Ivan Mlynár: Je Šutaj Eštok úplný kretén ? Nie, je to génius. Ak to niekto nechápe, je to jeho problém. 8 284
  8. Elena Antalová: Nehorekujme. Všetko je inak. 6 919
  1. Radko Mačuha: Hory majú oči.
  2. Marcel Rebro: Fico v Pekingu: Európsky exot na Putinovej prehliadke
  3. Radko Mačuha: Podať si ruku s Putinom, nieje žiadne umenie.
  4. Marian Nanias: Jachtavý brat Lacko.
  5. Radko Mačuha: "Maskovacie prvky" auta šéfa SIS
  6. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee II. - jedno z možných objasnení
  7. Věra Tepličková: Pali a jeho Bumblebee
  8. Jiří Ščobák: Ako prísť o peniaze ľahko a rýchlo
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu