Korzár logo Korzár
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Burger s vínovou omáčkou, grinchov popcorn, košíčky s jahodami

Spestrite si domácu silvestrovskú párty.

(Zdroj: archív/fotolia)

Cheeseburgery s omáčkou z vareného vína

Potrebujeme na omáčku 1 a 1/2 šálky (š) suchého alebo polosuchého červeného vína, 1/2 š sušených brusníc, 1/4 š sušených hrozienok, 1 PL medu, 1 ČL soli, 1/2 ČL škorice, 1/2 ČL mletého zázvoru, 9 klinčekov, 1/2 čili papričky bez semiačok, kôra z 1 pomaranča

Na cheeseburgery: 500 g mletého hovädzieho mäsa, 4 hamburgerové žemle, 1 veľký pomaranč bez kôry, 120 g vyzretého syra čedar, hrsť rukoly, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Všetky suroviny na omáčku pridáme do malého hrnca a necháme variť asi 30 minút. Pomocou ponorného mixéra ju ešte môžeme vymiešať dohladka.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomaranč a syr nakrájame na tenké plátky. Mleté mäso rozdelíme na 4 časti, z ktorých vytvarujeme fašírky v priemere trocha väčšie ako žemle. Opečieme ich na panvici s trochou olivového oleja z jednej strany asi za štyri minúty, otočíme, pridáme plátok čedaru a pokračujeme v pečení druhej strany štyri až šesť minút. Žemle prekrojíme na polovicu, spodok potrieme omáčkou z vareného vína, pridáme mäso, umytú a osušenú rukolu a plátok pomaranča. Prikryjeme vrchnou časťou žemle a prepichneme veľkým špáradlom.

Grinchov popcorn

Potrebujeme: 10 šálok (š) pukancov, soľ, 3 PL masla, 3 a 1/2 š malých penových cukríkov, zelené potravinárske farbivo, červené lentilky

Postup: Pukance urobíme podľa návodu na obale. Ak sú neochutené, posolíme ich a dáme bokom. V menšom hrnci rozpustíme maslo, pridáme 3 šálky bielych penových cukríkov, počkáme, kým sa roztopia a vypneme sporák. Do vzniknutej zmesi vmiešame zelené potravinárske farbivo (alebo použijeme žlté s malým množstvom modrého). Zelenou polevou prelejeme pukance, pridáme zvyšnú polovicu šálky cukríkov a červené lentilky a podávame.

Skryť Vypnúť reklamu

Kivi košíčky s jahodami

Potrebujeme na cesto: 200 g vanilkových sušienok, 6 PL roztopeného masla, 2 PL cukru

Na kivi plnku: 3 - 4 ks kivi, 1/2 šálku (š) cukru, 1,5 PL citrónovej šťavy, 3 vajíčka, 3 vaječné žĺtky, 6 PL masla nakrájaného na kocky, zelené potravinárske farbivo (voliteľné), jahody na ozdobu

Postup: Rúru predhrejeme na 190 stupňov. V kuchynskom robote rozmixujeme sušienky najemno, prilejeme roztopené maslo a cukor a premiešame. Vzniknutú hmotu natlačíme na dno a po stranách formičiek na košíčky a upečieme v rozohriatej rúre dozlatista, čo by malo trvať asi päť minút. Ak sa dno košíčkov nafúkne, opatrne ho zatlačíme späť lyžicou alebo pohárom.

Kivi olúpeme, najemno rozmixujeme a pomocou jemného sitka odstránime kôstky, ktoré dáme bokom. V hrnci s hrubším dnom zmiešame pyré s citrónovou šťavou a cukrom. Vajíčka vymiešame so žĺtkami a prilejeme do hrnca. Pridáme ešte maslo a varíme na stredne veľkom plameni, kým plnka nezhustne, čo by malo trvať asi 10 až 15 minút. Dávame však pozor, aby sme zmes nepriviedli k varu. Podľa preferencií môžeme pridať zelené potravinárske farbivo pre lepšiu farbu. Nakoniec plnku precedíme cez sitko, aby sme odstránili všetky hrudky, a rovnomerne do nej zamiešame odložené kôstky. Naplníme ňou pripravené košíčky, ktoré dáme zachladiť aspoň na jednu až dve hodiny. Pred podávaním ozdobíme vrch jahodou.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 755
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 857
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 567
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 650
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 488
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 508
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 352
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 252
  9. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 125
  10. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 6 094
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Zasnežené východné Slovensko.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop