Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Losos s omáčkou, treska z panvice, tuniak v pikantnej marináde

Na vianočnom stole nemusí byť len kapor.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Losos s brusnicovo-zázvorovou omáčkou

Potrebujeme: 4 asi 170 - 200 g filety lososa, 170 g čerstvých alebo mrazených brusníc, 1/2 šálky (š) bieleho cukru, 1/2 ČL citrónovej kôry, 1 PL vody, 1/4 š hnedého cukru, 1 PL dijonskej horčice, 1 PL červeného vínneho octu, 1 PL najemno nasekanej šalotky, 1/2 ČL čerstvého alebo 1/8 ČL sušeného tymianu, 1/2 ČL najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru, štipka soli

Postup: Brusnice, biely cukor, citrónovú kôru a vodu dáme do hrnca a privedieme k varu. Necháme bublať asi 10 minút, kým brusnice nezmäknú. Pridáme aj zvyšné suroviny (okrem lososa), zamiešame a pokračujeme vo varení ešte asi 5 minút. Ak sa nám ešte zvýšili brusnice, zopár ich môžeme vhodiť do omáčky. Po minúte odstavíme a necháme vychladiť.

SkryťVypnúť reklamu

Ak lososa pečieme v rúre, predhrejeme si ju na 230 stupňov, rybu ochutíme, položíme do pekáča a dáme ju do rúry na 12 až 15 minút.

Lososa môžeme pripraviť aj na panvici. Zohrejeme si na nej asi 2 lyžice oleja a položíme rybu kožou smerom hore. Opekáme asi tri až štyri minúty z oboch strán, kým nebude na dotyk pevný. Podávame s brusnicovou omáčkou.

Tuniak v limetkovo-pikantnej marináde

Potrebujeme: 680 g tuniakových steakov, 2 PL limetkovej šťavy, 2 PL sójovej omáčky. 2 PL medu, 2 PL pikantnej omáčky, 2 ČL olivového oleja, 1/2 ČL kukuričného škrobu

Postup: Tuniaka umyjeme, kuchynskou utiektou osušíme a položíme ho na plech. V miske spolu zmiešame limetkovú šťavu, med, pikantnú omáčku a olivový olej. Vzniknutou marinádou polejeme vrch mäsa. Prikryjeme ho a dáme odležať do chladničky asi na dve hodiny. Medzitým si rozohrejeme gril alebo grilovaciu panvicu. Tuniaka vyberieme z marinády a grilujeme ho z každej strany asi 4 až 5 minút, alebo kým nie je na povrchu zľahka hnedý a jemne ružový vnútri v najhrubších častiach. Marinádu zlejeme do malého hrnca a privedieme k varu. Následne do nej pridáme kukuričný škrob rozmiešaný v lyžici vody a počkáme, kým marináda nezhustne. Tuniaka podávame preliateho pikantnou omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu

Zdravá treska z jednej panvice

Potrebujeme: 1 kg filé z tresky, 3 PL olivového oleja, 60 ml vody, 3 strúčiky cesnaku, 10 odkôstkovaných čiernych olív, 1 stredne veľkú paradajku, 6 plátkov citróna, hrsť čerstvého koriandra, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Cesnak nakrájame na hrubé kúsky, olivy prekrojíme na polovicu a paradajku na menšie kúsky. Filé z tresky položíme do veľkej panvice, osolíme a okoreníme. Pridáme vodu a olivovým olejom polejeme vrch ryby. Na tresku poukladáme zvyšné ingrediencie, panvicu zakryjeme a necháme variť 12 až 15 minút, kým mäso nebude hotové a na dne nezostane takmer žiadna tekutina. Zvädnutý koriander vyhodíme, posypeme čerstvými lístkami, prípadne aj petržlenovou vňaťou, a podávame.

Zdroj: notenoughcinnamon.com, damndelicious.com, cookieandkate.com, peteandgerrys.com, daringgourmet.com, camillestyles.com, recipegirl.com, cooktoria.com,

SkryťVypnúť reklamu

Vianočné tipy a recepty:

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 125
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 246
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 230
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 895
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 719
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 583
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu