Korzár logo Korzár
Streda, 20. január, 2021 | Meniny má DaliborKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom: Losos s omáčkou, treska z panvice, tuniak v pikantnej marináde

Na vianočnom stole nemusí byť len kapor.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Losos s brusnicovo-zázvorovou omáčkou

Potrebujeme: 4 asi 170 - 200 g filety lososa, 170 g čerstvých alebo mrazených brusníc, 1/2 šálky (š) bieleho cukru, 1/2 ČL citrónovej kôry, 1 PL vody, 1/4 š hnedého cukru, 1 PL dijonskej horčice, 1 PL červeného vínneho octu, 1 PL najemno nasekanej šalotky, 1/2 ČL čerstvého alebo 1/8 ČL sušeného tymianu, 1/2 ČL najemno nastrúhaného čerstvého zázvoru, štipka soli

Postup: Brusnice, biely cukor, citrónovú kôru a vodu dáme do hrnca a privedieme k varu. Necháme bublať asi 10 minút, kým brusnice nezmäknú. Pridáme aj zvyšné suroviny (okrem lososa), zamiešame a pokračujeme vo varení ešte asi 5 minút. Ak sa nám ešte zvýšili brusnice, zopár ich môžeme vhodiť do omáčky. Po minúte odstavíme a necháme vychladiť.

Skryť Vypnúť reklamu

Ak lososa pečieme v rúre, predhrejeme si ju na 230 stupňov, rybu ochutíme, položíme do pekáča a dáme ju do rúry na 12 až 15 minút.

Lososa môžeme pripraviť aj na panvici. Zohrejeme si na nej asi 2 lyžice oleja a položíme rybu kožou smerom hore. Opekáme asi tri až štyri minúty z oboch strán, kým nebude na dotyk pevný. Podávame s brusnicovou omáčkou.

Tuniak v limetkovo-pikantnej marináde

Potrebujeme: 680 g tuniakových steakov, 2 PL limetkovej šťavy, 2 PL sójovej omáčky. 2 PL medu, 2 PL pikantnej omáčky, 2 ČL olivového oleja, 1/2 ČL kukuričného škrobu

Postup: Tuniaka umyjeme, kuchynskou utiektou osušíme a položíme ho na plech. V miske spolu zmiešame limetkovú šťavu, med, pikantnú omáčku a olivový olej. Vzniknutou marinádou polejeme vrch mäsa. Prikryjeme ho a dáme odležať do chladničky asi na dve hodiny. Medzitým si rozohrejeme gril alebo grilovaciu panvicu. Tuniaka vyberieme z marinády a grilujeme ho z každej strany asi 4 až 5 minút, alebo kým nie je na povrchu zľahka hnedý a jemne ružový vnútri v najhrubších častiach. Marinádu zlejeme do malého hrnca a privedieme k varu. Následne do nej pridáme kukuričný škrob rozmiešaný v lyžici vody a počkáme, kým marináda nezhustne. Tuniaka podávame preliateho pikantnou omáčkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Zdravá treska z jednej panvice

Potrebujeme: 1 kg filé z tresky, 3 PL olivového oleja, 60 ml vody, 3 strúčiky cesnaku, 10 odkôstkovaných čiernych olív, 1 stredne veľkú paradajku, 6 plátkov citróna, hrsť čerstvého koriandra, soľ a mleté čierne korenie

Postup: Cesnak nakrájame na hrubé kúsky, olivy prekrojíme na polovicu a paradajku na menšie kúsky. Filé z tresky položíme do veľkej panvice, osolíme a okoreníme. Pridáme vodu a olivovým olejom polejeme vrch ryby. Na tresku poukladáme zvyšné ingrediencie, panvicu zakryjeme a necháme variť 12 až 15 minút, kým mäso nebude hotové a na dne nezostane takmer žiadna tekutina. Zvädnutý koriander vyhodíme, posypeme čerstvými lístkami, prípadne aj petržlenovou vňaťou, a podávame.

Zdroj: notenoughcinnamon.com, damndelicious.com, cookieandkate.com, peteandgerrys.com, daringgourmet.com, camillestyles.com, recipegirl.com, cooktoria.com,

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  10. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  3. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Najobľúbenejšie auto Slovákov je opäť ŠKODA
  6. PLANEO Elektro funguje aj počas lockdownu - má akčný výpredaj
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  9. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  10. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 27 018
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 24 259
  3. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 12 286
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 149
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 763
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 7 661
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 442
  8. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 664
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 558
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 5 576
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Pritlačená župa odkryla odmeny. Priemerne 1 037 eur na úradníka

Otázky nestačili, zabral až slobodný prístup k informáciám.

Košický župan Rastislav Trnka.
POZNÁMKA

Prešľap župy s odmenami je nepochopiteľný

Odpoveď kraja bola všetko iné, len nie priesvitná a zrejmá.

Úrad Košického samosprávneho kraja.
Marián Pouchan oceňuje pomoc starostky Malej Lodiny Adriány Fečkovej.
Nástroj na plašenie kormoránov.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Prokuratúra chystá oslabenie boja s extrémizmom, ktorý chcela vláda ako prioritu

Samostatné oddelenie špeciálnej prokuratúry má dnes päť ľudí.

Milan Mazurek v budove Najvyššieho súdu (vpravo).
Dobré ráno

Dobré ráno: Obvinili Fica, Kotlebu aj Mazureka. Teraz im hrozí zánik

Pripravuje sa reorganizácia prokuratúry.

Komentár Zuzany Kepplovej

Žilinka vykročil ľavou

Rozpustenie Honzovho úradu sa nezdá ako dobrý začiatok perestrojky na prokuratúre.

Zuzana Kepplová.
Do skúmavky treba pľuť minútu, aby bolo dosť slín na test. Netreba robiť výtery z nosa a hrdla.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop