Korzár logo Korzár
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky

Varíme s Korzárom vianočné špeciality: Kapor na modro, hrachovka so slivkami, Kubo

Inšpirácie na sviatočné pochúťky.

(Zdroj: stock adobe)
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hrachová polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme: 250 g žltého hrachu, 1,5 l vývaru, 100 g sušených sliviek, soľ, čierne mleté korenie, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, lyžicu bravčovej masti

Postup: Na zohriatej masti opražíme dozlatista cibuľu, ktorú potom zalejeme vývarom a dáme do neho polovicu sušených sliviek aj premytý hrach a necháme ich rozvariť. Polievku je potrebné pravidelne miešať, rozvárajúci sa hrach má tendenciu prichytávať sa o dno. Keď sú slivky aj hrach rozvarené, všetko rozmixujeme a potom polievku prepasírujeme cez sitko. Do hladkej rozmixovanej polievky dáme zvyšok sliviek a necháme ich krátko povariť. Podľa potreby polievku doriedime vývarom alebo vodou, dochutíme soľou, korením a pretlačeným cesnakom a môžeme podávať.

Skryť Vypnúť reklamu

Český vianočný Kubo

Potrebujeme: 500 g jačmenných krúp, 150 g sušených húb, 4-6 strúčikov cesnaku, sušenú majoránku, masť, cibuľu, soľ, čierne korenie

Postup: Krúpy opláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Na panvici roztopíme masť, orestujeme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, polovičné množstvo nakrájaného cesnaku a vopred namočené sušené huby. Všetko premiešame, prehrejeme a pridáme do krúp. Dochutíme zvyšným cesnakom, osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a trochu masti. Premiešame a dáme do pekáča alebo zapekacej misy a upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút

Kapor na modro

Potrebujeme: aspoň kilového kapra, koreňovú zeleninu – 1 veľkú mrkvu, 1 petržlen, ¼ buľvy zeleru, 1 cibuľu, maslo, ocot, celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, soľ, citrón

Skryť Vypnúť reklamu

Postup: Kapra pokrájame na porcie, vnútro pokvapkáeme citrónom a necháme postáť. Zatiaľ dáme do hrnca vodu, osolíme ju, pridáme trochu octu, na kolieska nakrájanú zeleninu aj cibuľu, niekoľko guličiek celého čierneho korenia aj nového korenia a aj asi tri bobkové listy. Necháme vrieť asi 10 minút a potom do vývaru vložíme kapra snažíme sa ho dať kožou hore. Necháme ho takto variť asi 7 minút, záleží to aj od hrúbky porcií. Pri takomto varení mäso zbelie, ale pri koži zostane sfarbené do modra. Potom kapra vyberieme z vody, naservírujeme na taniere alebo misu a pokvapkáme roztopeným maslom.

Najčítanejšie na Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  6. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  7. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  8. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  9. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  10. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 34 027
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 33 035
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 13 889
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 10 228
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 10 213
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 644
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 971
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 713
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 663
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom? 4 600
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Recepty z Korzára

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Článok je zaradený aj do ďalších tém
Jedlo

Neprehliadnite tiež

Ľubomír Šarník, nový riaditeľ prešovskej nemocnice.

Súdia ho za nezaplatené dane a odvody.

6 h
Finančník Dávid Gedeon si na slobodu musí počkať.

Najvyšší súd predĺžil košickému podnikateľovi väzbu o ďalšie mesiace.

6 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Miroslav Marček na hlavnom pojednávaní v prípade obžaloby za vraždu Jána Kuciaka, Martiny Kušnírovej a Petra Molnára začiatkom roka 2020.

Miroslav Marček si odpykáva trest 25 rokov za tri vraždy.

8 h

Už stihol vydať zásadné nariadenia.

6 h
Marcel Slávik

Sulík naňho podal trestné oznámenie.

11 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop