Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom vianočné špeciality: Kapor na modro, hrachovka so slivkami, Kubo

Inšpirácie na sviatočné pochúťky.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hrachová polievka so sušenými slivkami

Potrebujeme: 250 g žltého hrachu, 1,5 l vývaru, 100 g sušených sliviek, soľ, čierne mleté korenie, 2 strúčiky cesnaku, 1 cibuľu, lyžicu bravčovej masti

Postup: Na zohriatej masti opražíme dozlatista cibuľu, ktorú potom zalejeme vývarom a dáme do neho polovicu sušených sliviek aj premytý hrach a necháme ich rozvariť. Polievku je potrebné pravidelne miešať, rozvárajúci sa hrach má tendenciu prichytávať sa o dno. Keď sú slivky aj hrach rozvarené, všetko rozmixujeme a potom polievku prepasírujeme cez sitko. Do hladkej rozmixovanej polievky dáme zvyšok sliviek a necháme ich krátko povariť. Podľa potreby polievku doriedime vývarom alebo vodou, dochutíme soľou, korením a pretlačeným cesnakom a môžeme podávať.

SkryťVypnúť reklamu

Český vianočný Kubo

Potrebujeme: 500 g jačmenných krúp, 150 g sušených húb, 4-6 strúčikov cesnaku, sušenú majoránku, masť, cibuľu, soľ, čierne korenie

Postup: Krúpy opláchneme a uvaríme v osolenej vode domäkka. Na panvici roztopíme masť, orestujeme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu, polovičné množstvo nakrájaného cesnaku a vopred namočené sušené huby. Všetko premiešame, prehrejeme a pridáme do krúp. Dochutíme zvyšným cesnakom, osolíme, okoreníme, pridáme majoránku a trochu masti. Premiešame a dáme do pekáča alebo zapekacej misy a upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút

Kapor na modro

Potrebujeme: aspoň kilového kapra, koreňovú zeleninu – 1 veľkú mrkvu, 1 petržlen, ¼ buľvy zeleru, 1 cibuľu, maslo, ocot, celé čierne korenie, nové korenie, bobkový list, soľ, citrón

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Kapra pokrájame na porcie, vnútro pokvapkáeme citrónom a necháme postáť. Zatiaľ dáme do hrnca vodu, osolíme ju, pridáme trochu octu, na kolieska nakrájanú zeleninu aj cibuľu, niekoľko guličiek celého čierneho korenia aj nového korenia a aj asi tri bobkové listy. Necháme vrieť asi 10 minút a potom do vývaru vložíme kapra snažíme sa ho dať kožou hore. Necháme ho takto variť asi 7 minút, záleží to aj od hrúbky porcií. Pri takomto varení mäso zbelie, ale pri koži zostane sfarbené do modra. Potom kapra vyberieme z vody, naservírujeme na taniere alebo misu a pokvapkáme roztopeným maslom.

Vianočné tipy a recepty:

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu