Korzár logo Korzár

Varíme s Korzárom: Bylinkový šalát, horehronská vianočná polievka, zázvorový kapor

Vianočné menu môže mať rôzne podoby.

(Zdroj: stock adobe)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Horehronská vianočná polievka

Potrebujeme: 500 g údeného bravčového kolena, 100 g šošovice, 5-6 zemiakov, 1,5 dl mlieka, trochu hladkej múky, lyžicu bravčovej masti, kúsok slaniny, 2 strúčiky cesnaku, mletú červenú papriku, soľ, celé čierne korenie, bobkový list

Postup: Údené koleno povaríme vo vode spolu s bobkovým listom, celým čiernym korením až kým nebude mäkké. Potom ho vyberieme a do vývaru dáme umytú šošovicu. Uvaríme ju do polomäkka a potom k nej dáme zemiaky pokrájane na menšie kocky. Slaninu nakrájame na malé kúsky a opečieme ju v kastróle s trochou bravčovej masti. Pridáme k nej pretlačený cesnak, mletú červenú papriku, trochu múky a urobíme zápražku, ktorú zalejeme vlažným mliekom a vlejeme do polievky. Do hotovej polievky pridáme nakrájané uvarené koleno a dochutíme ešte soľou, čiernym mletým korením. Pri podávaní môžeme polievku doplniť opečenými dubákmi na masle.

SkryťVypnúť reklamu

Zázvorový kapor

Potrebujeme: kapra, prípadne inú obľúbenú rybu, 8 strúčikov cesnaku, soľ, sušený zázvor, polohrubú múku, olej, strúhanku, vajíčka

Postup: Rybu naporciujeme a zbavíme kože. Všetky kúsky potrieme pretlačeným cesnakom zmiešaným so soľou a necháme aspoň hodinu odležať prikryté v chladničke. Múku zmiešame asi s tromi lyžičkami zázvoru a obalíme v nej rybu. Potom nasleduje obaľovanie vo vajíčkach a v strúhanke. Vyprážame pomaly, na rozpálenom oleji, dozlatista

Bylinkový zemiakový šalát

Potrebujeme: 1 kg malých červených zemiakov so šupkou, 1 PL morskej soli, 1/4 šálky (š) olivového oleja, 1/3 š + 2PL petržlenovej vňate, 1/3 š + 2 PL nahrubo nakrájanej zelenej cibuľky, 2 PL citrónovej šťavy, 2 ČL horčice, 2 nahrubo nasekané strúčiky cesnaku, mleté čierne korenie, 3 nakrájané stopkové zelery

SkryťVypnúť reklamu

Postup: Zemiaky dobre poumývame a nakrájame na asi polcentimetrové kolieska. Zmiešame ich vo veľkom hrnci so soľou, podlejeme vodou a necháme variť asi 5 až 6 minút, alebo kým nebudú mäkké. Z vody odložíme štvrtinu šálky, zvyšok zlejeme a zemiaky preložíme do veľkej šalátovej misky. V kuchynskom robote zmiešame olivový olej, tretinu šálky petržlenovej vňate, tretinu šálky zelenej cibuľky, citrónovú šťavu, horčicu, cesnak a čierne korenie. Kým stroj beží, prilejeme odloženú vodu. Touto zmesou polejeme zemiaky, pomiešame a necháme ich takto odpočívať desať minút. Občas ich môžeme aj premiešať. Do misky potom pridáme zeler, zvyšné 2 lyžice zelenej cibuľky aj vňate, dochutíme soľou a čiernym korením, a podávame.

Vianočné tipy a recepty:

Recepty z Korzára

Súvisiace témy: Vianoce 2025

Najčítanejšie na Korzár

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Kam smerujú peniaze bohatých?
  8. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 7 621
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 122
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 129
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 242
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 4 235
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 891
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 2 718
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 584
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu