Krémový karfiolový šalát
Potrebujeme: 3 vajíčka, 1 celý karfiol, 2 stonkové zelery, 2 zelené cibuľky (len biele a svetlozelené časti), 1/2 šálky majonézy, 2 PL dijonskej horčice, 1/4 ČL papriky, soľ a mleté čierne korenie, petržlenovú vňať na vrch (voliteľné)
Postup: Vajíčka uvaríme natvrdo, olúpeme ich, dve z nich nasekáme nahrubo a tretie rozkrojíme na tretiny. Karfiol porozdeľujeme na menšie ružičky a uvaríme vo vode domäkka. Následne ich zlejeme a necháme vychladnúť. Stonkový zeler a zelenú cibuľku nakrájame na menšie kúsky. Vo veľkej miske zmiešame nasekané vajíčka, zeleninu, majonézu, papriku a dijonskú horčicu. Všetko premiešame a dochutíme soľou a čiernym korením. Šalát premiestnime do misky, na vrch poukladáme vajíčko a posypeme paprikou. Podľa chuti doplníme aj petržlenovú vňať.
Halibut v pistáciovom kabáte
Potrebujeme: 3/4 šálky (š) olúpaných pistácií, 1 strúčik cesnaku, soľ a mleté čierne korenie, 2 PL olivoveho oleja, 2 ČL horčice, šťava z 1/2 citróna,1/2 ČL citrónovej kôry, 1 kg halibutu, 1 brokolicu, soľ
Postup: Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Brokolicu rozdelíme na ružičky, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a pečieme v rúre asi 20 minút. Medzitým si v kuchynskom robote nahrubo rozomelieme pistácie spolu s cesnakom a citrónovou kôrou. Pridáme olivový olej, soľ a mleté čierne korenie. Rybu premiestnime do pekáča, potrieme horčicou, osolíme, okoreníme a na vrch v rovnomernej vrstve rozprestrieme pistácie. Takto pripravenú ju pečieme dozlatista, čo by malo byť asi 10 až 12 minút. Na záver pred podávaním môžeme pokvapkať citrónovou šťavou a podľa chuti pripojiť aj petržlenovú vňať.
Filé na hubách
Potrebujeme: 600 g rybieho filé, 250 g šampiňónov, 2 dl bieleho vína, 200 g masla, 2 cibule, 1 žĺtok, čierne a biele mleté korenie, ocot, citrónová šťava, hladká múka, olej, petržlenová vňať
Postup: Na vymastený pekáč poukladáme osolené a okorenené rybie filé. Obložíme ho na kolieska nakrájanou cibuľou, podlejeme bielym vínom a dáme piecť do rúry. Upečené rybie filé vyberieme a šťavu použijeme na prípravu omáčky. Základ tvorí bešamel: z masla a hladkej múky pripravíme zápražku, pridáme šťavu z výpeku. Dochutíme octom, korením, soľou a citrónom. Nakoniec ešte pridáme maslo na zjemnenie. Huby podusíme na masle v osobitnom hrnci domäkka. Filé naservírujeme na taniere, na to dáme kôpku húb a polejeme omáčkou.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.