Vianoce boli odpradávna časom, kedy sme si dopriali viac maškŕt, ako zvyčajne počas roka. Gazdinky sa predbiehali v tom, ktorá nachystá lepšie a lahodnejšie sladkosti a o svoje recepty sa mnohé z nich aj podelili a tieto boli zverejnené v rodinnom časopisu Česká hospodyně z roku 1902.
Falošné orechy
28 deka bielených a jemno mletých mandlí, 28 dg cukru zamiesi sa s 2 žĺtkami. Cesto zamiesi sa na dvoje. Jedno ostane biele, druhé sa zafarbí čokoládou. Z tohto tvoria sa polovice škrupiny. Keď jesto na to formičky, tak sa do tých vtláčajú, inak ale modelujú sa len v ruke. Z bielej polovice sa vyberajú jadrá, oboje spája sa bielkom a k vysušeniu kladie sa na sito. Hodia sa na vianočný stromček.
Čokoládové hviezdičky
200 g masla, toľko isto cukru, 2 tabuľky jemne nastrúhanej čokolády, 400 g múky a jedno vajce sa na doske na cesto spracujú a na jednu hodinu do chladného miesta postavia.
Potom vyvaľkajú sa z neho asi pol centimetra hrubé placky a formičkami sa z nich hviezdičky vypichujú, dajú sa na plech troškou múky vysypaný a vypečú sa pri miernom ohni.
Ešte teplé potrú sa cukrovou glazúrou a posypú cukrovým pieskom.
Čokoládové mušličky
Štyri vajcia sa na sneh ušľahajú, do toho sa zamieša ¼ kg cukru, ¼ kg nastrúhaných mandlí, 75 g nastrúhanej čokolády, 10 g mletej škorice, šťava z polovice citróna a polovica citrónovej kôry. Všetko sa dôkladne rozpracuje, v malých formičkách mušličkových vyformuje a dá na plech voskom potretý a pri celkom miernom ohni sa vypečie. V nedostatku zmienených formičiek možno narobiť figúrky akékoľvek.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk.